PÄÄKIRJOITUS

Sairaala happotestaa ideanikkarit

  • 1.9.2017 11:20

Anna Niemelä

Tällä viikolla Hyksin pää- ja kaulakeskus kertoi yhteistyöstään Disior-nimisen startupin kanssa.

Hyks ja Disior kehittävät yhdessä lääkäreiden työkalua, uudenlaista laskentaohjelmistoa luunmurtumien hoidontarpeen arviointiin ja korjausten optimointiin.

Disiorin teknologia on Nokian peruja.

Jos Nokia ei olisi myynyt matkapuhelintoimintojaan, teknologia olisi todennäköisesti jäänyt yrityksen sisään eikä sitä olisi lähdetty esittelemään lääkäreille.

On puhuttu paljon siitä, kuinka Nokialta lähteneet työntekijät kehittävät uutta eri sektoreille. Tämä on yksi käytännön esimerkki siitä.

 

Toisella toimialalla insinöörien käytössä olevan teknologian tuominen lääkäreiden käyttöön ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Aluksi Hyksinkin lääkärit suhtautuivat asiaan kuulemma erittäin epäilevästi.

Kun yritys pystyi näyttämään, mitä hyötyä laskentaohjelmistosta on lääkärin arjessa, se alkoi kiinnostaa. Lääkärit lähtivät edistämään sairaalan ja yrityksen välistä yhteistyötä.

Lääkäreiden ja startupien yhteistyö ei ole mutkatonta. Siitä kertoo tämän viikon Mediuutisten pääjuttu.

Lääkäreiden työpäivät täyttyvät jo nykyisistä töistä, eikä aikaa löydy yritysyhteistyöhön. Monia myös arveluttaa siihen liittyvä byrokratia ja sidonnaisuuksien muodostuminen.

Startupejakin on monenlaisia. On yrityksiä, joilla on näyttää konkreettisesti, kuinka ne voivat auttaa terveydenhuollon ammattilaisia työssään. On myös startupeja, joilla on paljon visioita, ideoita ja intoa, mutta niiden tuoma konkreettinen hyöty ammattilaisen työhön ei avaudu.

Tällaisen yrityksen on todella vaikea löytää kehittämiseen apua kiireiseltä lääkäriltä.

 

Terveysteknologia on kasvuala, ja sen isosta markkinasta puhutaan paljon. Siksi se kiinnostaa monennäköistä yrittäjää. Joukossa on niitäkin, jotka innostuvat alan houkuttelevuudesta, mutta sen vaativuuden takia pettyvät.

Terveydenhuollon teknologiassa virheet voivat olla todella dramaattisia, eri luokkaa kuin monella muulla alalla.

On hyvä, että terveysala kiinnostaa myös yrityksiä. Esimerkiksi Hyksin ja Disiorin yhteistyö osoittaa, että yrittäjien joukossa on niitäkin, jotka kehittävät lääkärien elämää konkreettisesti helpottavia ratkaisuja.

Lääkärien on hyvä pitää silmät auki uudelle, mutta muistaa innokkaiden yritysten lähestyessä kysyä, mitä hyötyä tästä on.

Terveysalan ammattilaisten kriittinen silmä voi olla yritykselle arvokas. Jos sen tuote ei vakuuta lääkäriä, miten se voisi vakuuttaa muitakaan?

 

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Twitter: @Niemelaanna

Tämä pääkirjoitus julkaistiin 1.9. 2017 julkaistussa Mediuutisten numerossa 29-30/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.