PÄÄTOIMITTAJALTA

Mistä ei tiedä, sitä ei kaipaa

  • 3.11.2017 08:25

Anna Niemelä

Tarvitaanko päivystyksessä sosiaalityöntekijöitä?

Osa lääkäreistä vastaa tähän kysymykseen todennäköisesti, että tarvetta ei ole, ilmankin pärjätään ihan hyvin.

Päivystys on perinteisesti terveydenhuollon työtä. Naarmut paikataan ja yliannostukset selvitetään lääketieteen keinoin. Lastensuojeluilmoitusten teko lääkäreiltä sujuu, ja aikuispotilaalle saatetaan antaa tietoa esimerkiksi päihdepalveluista, jos tieto kiireen keskellä helposti löytyy.

Iso vastuu tilanteen jatkoselvittelystä jää potilaalle itselleen. Tämän on löydettävä seuraavana arkipäivänä sosiaalityöntekijä tai muu tukea antava taho.

Lääkärit eivät tule helposti ajatelleeksi, että tilanne voisi olla toisenlainen. Jos päivystyksessä olisi paikalla sosiaalityöntekijä, potilaiden kriiseihin voitaisiin tarttua nopeammin.

Kun Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä aloitti sosiaalityöntekijä, yhteydenotot sosiaalityöntekijään kymmenkertaistuivat verrattuna aikaan, jolloin sosiaalityöntekijä oli muualla.

Nyt lääkärit pohtivat Keski-Suomen päivystyksessä, kuinka he aiemmin selvisivät ilman sosiaalityöntekijää.

Tämä osoittaa, että päivystyksessä on tarvetta sosiaalityöntekijöiden työlle. He voivat hoitaa potilaiden elämään liittyviä kriisejä heti tilanteen tapahduttua ja ohjata eteenpäin.

Päivystysasetus säätää, että yhteispäivystyksissä on oltava paikalla myös sosiaalityöntekijä. Tämä on hyvä asia, mutta pelkkä lain kirjaimen noudattaminen ei vielä tuota tulosta.

Yhteistyö ei toimi, jos sosiaalityöntekijä tai sosiaalipäivystäjä on nimellisesti osa terveydenhuollon organisaatiota, mutta ei ole kiinteästi mukana päivystyksen arjessa tai hänen työhuoneensa on eri puolella sairaalaa kuin päivystys.

Myös sosiaalityöntekijöiden on tarkasteltava omaa työnkuvaansa niin, että se vastaa päivystysten tarpeita.

Sosiaalipäivystyksessä painottuvat monesti lastensuojelun asiat. Päivystyksessä työkenttä on laaja ja vaatii erilaisten kriisitilanteiden osaamista.

Keski-Suomen keskussairaalan ja muiden eri puolilla Suomea toimivien päivystysten esimerkki osoittaa, että yhteistyön rakentaminen on mahdollista ja kannattavaa. Se kuitenkin vaatii, että aiemmin eri sektoreilla toimineet ammattilaiset haluavat opetella tuntemaan ja arvostamaan toistensa osaamista.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.