PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

  • 17.11.2017 10:33

Anna Niemelä

Aluepolitiikka ylittää puoluepolitiikan sekä asiantuntija-arviot. Sen osoittavat Länsi-Pohjan kuntien tällä viikolla tekemät päätökset, joiden nojalla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toiminta ulkoistetaan Mehiläiselle jopa 15 vuodeksi.

Sopimuksen arvo on kokonaisuudessaan yli miljardi euroa.

Ulkoistuksen pitäisi käynnistyä jo ensi vuoden alussa. Silloin Mehiläinen vastaisi myös Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytyksistä.

Valmistelulla on kiire, vaikka ulkoistuksen käynnistymisen tiellä onkin vielä monia esteitä, kuten valitusaika.

Länsi-Pohjan kaltaisia suunnitelmia yhteisyrityksistä on tänä vuonna ollut ainakin Forssassa ja Kouvolassa. Aiemmat suunnitelmat ovat kaatuneet valtuustoissa.

Esimerkiksi Forssassa terveyspalveluiden kokonaisulkoistus Pihlajalinnalle tyssäsi kunnille asetettujen sopimussakkojen pelkoon. Ulkoistussuunnitelmien kariuduttua aiemmin uhmakkaasti maakunnan sote-valmistelijoiden ja Hämeenlinnan suuntaan toiminut Forssan seutu päätyi kuuliaisesti toivomaan yhteistyötä maakunnalta.

 

Meri-Lapissa ollaan Hämettä jääräpäisempiä.

Kemin seudulla juopa Rovaniemen kanssa on niin suuri, että yhteistyö tuntuu vaikealta. Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on harmissaan Länsi-Pohjan sooloilusta. Alueen kunnat haluavat säilyttää nykytilanteen ja estää sote-kokonaisuuden muuttamisen. Taannoinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) laati pari vuotta sitten lain, jolla yritettiin suitsia tällaisia kuntien omavaltaisia päätöksiä.

Laki ei kuitenkaan estä sopimusten tekemistä. Tosin laissa on pykälä, jonka mukaan yhteisyritysten sopimuksissa tulee olla mahdollisuus irtisanoa yhteistyö vuoden 2019 aikana kahdentoista kuukauden kuluessa. Länsi-Pohjan sopimuksessa tuo pykälä on varmasti huomioitu, mutta silti sopimuksen irtisanoessaan kunnat joutuisivat maksamaan sakkoa Mehiläiselle.

Pitkät ulkoistukset ovat hankalia sote-maakunnille. Mutta entä jos sote-uudistus ei toteudukaan?

 

Yhä enemmän spekuloidaan hallituksen kaatumisella keväällä presidentinvaalien jälkeen. Silloin jäisi jälleen pitkäksi aikaa avoimeksi maakuntien ja valinnanvapauden tulevaisuus. Ulkoistussopimukset kuitenkin jatkuisivat.

Sote-ratkaisun viivästyminen ja vaikeutuminen todennäköisesti lisäisi kuntien kiinnostusta yhteisyrityksiin. Terveyspalveluita myyvät yritykset ovat vuosien varrella hioneet mallejaan ja hinnoitteluaan monissa tarjouskilpailuissa, joten tarjottavaa niillä riittäisi.

Jos sote-uudistus kaatuu keväällä valinnanvapauteen, vaihtoehto saattaa olla se, että yrityksille siirtyy yhä isompi osa palveluista ulkoistusten kautta. Tämä kehitys tapahtuisi mahdollisesti yhä hallitsemattomammin ja sattumanvaraisemmin terveydenhuollon kokonaisuuden näkökulmasta.

 

Twitter: @Niemelaanna

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Kirjoitus on julkaistu 17.11.2017 Mediuutisten numerossa 40/2017.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.