PÄÄTOIMITTAJALTA

Kuinka pysäyttää kytevä tyytymättömyys?

  • 16.6.2017 09:06

Anna Niemelä

Hallituskriisi tuli, ja ainakin keskiviikkona se näytti hävinneen saman tien.

Sote-uudistuksen kohdalla vaikuttaa siltä, että maakunta- ja valinnanvapaussuunnitelmat pysyvät ennallaan. Myös alkoholiveron uudistus todennäköisesti etenee.

Moni huokaisi helpotuksesta, kun Jussi Halla-ahon johtama Perussuomalaiset joutui sivuraiteelle.

Olisin kestämätöntä, että Suomi ajettaisiin pois globaalista yhteistyöstä tai maahanmuutto yritettäisiin lopettaa lähes kokonaan. Tällaisia ajatuksia nativistiseksi kutsuttu populismi ajaa.

Lääketieteessä tarvitaan yhteistyötä eri maiden välillä. Osaavien tutkijoiden voimat on koottava yhteen maailmanlaajuisesti.

Viikonloppuna ja ensi viikolla Suomeen kokoontuu kaksi isoa kongressia jakamaan uusinta tietoa. EAACI keskittyy allergioihin ja MAA10 anestesiologiaan.

Myös sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa tarvitaan yhteistyötä.

Etenkään tarttuvat taudit eivät tunne maiden rajoja. Tuhkarokko yleistyy jälleen Euroopassa. Näyttääkin siltä, että sen hävittäminen onnistuu aiemmin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. EU:ssa kun on hajaannusta, ja moni valtio ajattelee ensimmäiseksi omaa etuaan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkisti viime viikolla kiinnostavan raportin ”Tyytymättömyyden siemenet – mistä populismi tulee”. Siinä todetaan, että kansainvälinen yhteistyö näyttäytyy hyväosaisille ihmisille kannatettavana ja tarpeellisena. On myös toinen todellisuus.

Isolle joukolle ihmisiä globalisaatio tarjoaa huonoja vaihtoehtoja ja osattomuutta; työt vähenevät ja maahanmuutto tuntuu uhkaavalta. Tämän ryhmän näkökulmasta eliittiin ei ole luottamista ja markkinatalous on huono vaihtoehto.

EVAn tutkimuksessa ilmeni myös, että jopa joka neljäs suomalainen olisi valmis äänestämään kuvitteellista radikaalin populistista, äärikansallista puoluetta.

Populismilla on vahva kasvualusta Suomessakin.

Jollakin tavalla ihmisille pitäisi rakentaa merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia. Tärkeää olisi myös se, että muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta rakentuva yhteiskunnan tukiverkosto olisi niin vahva, että ihmisissä kytevä tyytymättömyys saataisiin sammutettua.

PS. Lue ensi viikolla EAACI:n uutiset Mediuutisten maksuttomasta uutiskirjeestä. Ellet ole vielä tilannut kirjettä, tee se osoitteessa www.mediuutiset.fi/uutiskirje. Kesäkuussa uutiskirjeen uusien tilaajien kesken arvotaan lahjakortteja.

Painettu lehti ilmestyy seuraavan kerran 11. elokuuta. Verkossa uutisointi jatkuu kesäkuun loppuun. Heinäkuussa lomailemme, ja osoitteeseen www.mediuutiset.fi päivittyy uutisia jälleen elokuun alusta alkaen.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.