PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

  • 15.9.2017 12:24

Anna Niemelä

Amerikassa nopeimmin kasvavan lääketieteen erikoisalan, hospitalistien, koulutusta kaavaillaan myös Suomeen. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu pilotti, jossa rakennetaan hospitalistin koulutusohjelman sisältöä.

Hospitalisti on lääkäri, joka työskentelee erikoissairaanhoidossa ja koordinoi siellä potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Yliopistosairaaloissa on huomattu, että erikoislääkärit ovat nykyisin niin pitkälle erikoistuneita, että he tuntevat erinomaisesti oman alansa, mutta potilaan kokonaistilanteen, kuntoutuksen tai jatkohoidon hahmottaminen ja rakentaminen on heille vaativaa.

Hospitalistien tavoitteena on antaa muille erikoislääkäreille mahdollisuus keskittyä syvällisesti omaan erikoisalaansa. Potilaalle ja sairaalalle hospitalistit tarkoittavat parhaimmillaan lyhyempiä hoitojaksoja, komplikaatioiden vähentymistä ja myös kustannustehokkuutta.

 

Yhdysvalloissa on jo 50000 hospitalistia. Erikoisala on kolmanneksi suurin, ja hospitalisteja työskentelee 70 prosentissa sairaaloista.

Yhdysvaltojen yksityissairaaloille hospitalistit ovat kilpailuvaltti. Sairaalat voivat kertoa potilailleen, kuinka hospitalistit parantavat hoidon laatua juuri heidän sairaalassaan.

Kun Suomessakin potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, hospitalisteista saattaa tulla tulevaisuudessa kilpailuvaltti myös täällä.

Yhdysvalloissa terveydenhuoltojärjestelmä on kuitenkin hyvin erilainen kuin meillä. Siellä hospitalistit tulivat alun perin yksityislääkäreiden avuksi. Heidän työtään vaikeutti se, että he kävivät sairastuneen potilaansa luona myös sairaalassa hoitamassa potilaan asioita. Käytännössä tämä oli hankalaa, ja juuri tähän paikkaan hospitalistit tulivat avuksi.

Suomessa ei ole käytäntöä, jossa yleislääkäri, terveyskeskuslääkäri tai työterveyslääkäri kävisi potilaan luona myös sairaalassa. Hospitalistin toimenkuva varmasti rakentuu meillä eri tavalla kuin Yhdysvalloissa. Oulussakin vasta pohditaan hospitalistin koulutusohjelman sisältöä.

 

Kun perusterveydenhuollon palveluiden tuottajien määrä todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa valinnanvapauden ja terveysvakuutusten takia, hospitalistille voi muodostua tärkeä rooli.

Tehtävä on myös todella vaativa ja vastuullinen. Hospitalistin tulisi tuntea terveyspalvelujärjestelmä hyvin ja lääketiedettä sekä lääkehoitoja laajasti. Myös sosiaalipalveluiden ja kuntoutuksen kiemurat olisi hyvä olla hallussa.

Hospitalistilla olisi avainpaikka rakentaa toimivampia prosesseja erikoissairaanhoitoon sekä sen ja perusterveydenhuollon välille. Myös terveydenhuollon kokonaiskustannusten rakentuminen olisi tärkeä ymmärtää.

On kiinnostavaa nähdä, millaiseksi Ouluun kaavailta koulutusohjelma muodostuu ja mitkä asiat siinä painottuvat. Toiveita koulutusohjelman sisältöön on varmasti loputtomasti.

 

Twitter:@Niemelaanna

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Kirjoitus on julkaistu 15.9.2017 Mediuutisten numerossa 31/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.