PÄÄTOIMITTAJALTA

Hoidon tasa-arvosta on iso huoli

  • 11.8.2017 10:28

Anna Niemelä

Kaikkien suomalaisten hyvä hoito varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta on lääkäreille hyvin tärkeää.

Tämän osoittaa iso vastausmäärä, jonka saimme Mediuutisten kesällä tekemään sähköpostikyselyyn.

Yli 700 lääkäriä kertoi kyselyssä, millaiselta hoidon tasa-arvo näyttää heidän mielestään. Vastaajat tekivät perusteellista työtä ja kertoivat vastauksissaan paljon siitä, milloin tasa-arvo ei toteudu.

Vastaajat kirjoittivat, että hoidon tasa-arvo on koko lääkärintyön perusta.

Yli puolet kyselyyn vastanneista lääkäreistä ajattelee, ettei tasa-arvo toteudu Suomen terveydenhuollossa. Syitä siihen on monia: esimerkiksi köyhyys, hidas hoitoonpääsy ja lääkekorvausjärjestelmän ongelmat.

Moni tasa-arvon ongelmista kietoutuu kuitenkin potilaiden heikkoon yhteiskunnalliseen asemaan tai osattomuuteen yhteiskunnassa. Jos kyky hoitaa omia asioitaan on alentunut, voi olla vaikea selviytyä terveydenhuollon koukeroisilla hoitopoluilla tai etsiä itselleen kuuluvia sosiaalitukia.

Moniin epätasa-arvon taustalla oleviin asioihin on hankala puuttua terveydenhuollon keinoin. Ne vaativat vaikkapa työllisyystilanteen parantumista tai syrjäytymisen ehkäisyä koulutuksen keinoin.

Kyselyn tulokset julkistettiin heinäkuussa Porin Suomi Areenan aikaan Mediuutisten järjestämässä tapahtumassa. Samassa tapahtumassa heitettiin ilmaan ajatus vanhusneuvoloista.

Vauhdikkaan väestönkasvun aikaan perustettiin kattava ja kehuttu neuvolajärjestelmä. Olisiko vanhenevassa Suomessa aika perustaa nykyistä enemmän vanhusneuvoloita, jotka varmistaisivat, että kaikki vanhukset tulisivat nykyistä tasaveroisemmin hyvän hoidon piiriin?

Samassa tilaisuudessa puhuttiin terveydenhuollon tulevaisuudesta ja tekoälystä. Äkkiseltään ajateltuna tekoäly on kaukana sellaisten potilaiden hoidosta, joiden on vaikea saada asioitaan hoidettua nykyisessäkään järjestelmässä.

Tekoälystä voi kuitenkin olla apua myös heille. Se voi poimia potilaiden joukosta ne, joille kertyy paljon perumattomia vastaanottoaikoja tai päivystyskäyntejä, ja ohjata henkilökuntaa olemaan yhteydessä näihin potilaisiin. Silloin uhka syrjäytyä voidaan huomata nykyistä aiemmin.

 

Kiinnostava havainto Icare4EU-hankkeessa on se, että tietoa potilaskeskeisen monisairaiden hoidon vaikutuksesta ammattilaisten työhön on varsin vähän. Se tiedetään, että potilaskeskeinen hoitomalli lisää potilaiden tyytyväisyyttä hoitoon, mutta nykyisten tutkimusten valossa se ei juuri näytä helpottavan ammattilaisten työtä, tekevän siitä mielekkäämpää tai vähentävän hukkatyötä.

Arkijärjellä ajatellen näin olettaisi kuitenkin tapahtuvan.

Tutkijat toteavat, että tästä tarvittaisiin lisää tutkimusta. Näin varmasti on. Samalla tämä havainto saattaa paljastaa, miksi monisairaiden potilaskeskeinen hoito on vaikeaa. Koska siitä näyttää olevan etua lähinnä potilaille, professiokeskeisessä terveydenhuollon maailmassa ei ole ollut suurta intoa tarttua vaikeaan asiaan.

Kun potilaiden vaikutusvalta ja valinnanmahdollisuudet tulevaisuudessa todennäköisesti kasvavat, potilaan kokemuksesta tulee yhä tärkeämpi näkökulma.

Toivottavasti siihen kiinnitetään huomiota myös monisairaiden potilaiden kohdalla, vaikka tämä ryhmä ei varmasti äänekkäimpien ja vahvimpien potilasryhmien joukkoon kuulukaan.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.