PÄÄKIRJOITUS

Ennaltaehkäisyn arvo nousee

  • 12.1. 10:05

Anna Niemelä

Koko maailman mittakaavassa merkittävä suomalainen FinnGen-tutkimushanke pääsee kunnolla vauhtiin tänä vuonna.

Pitkään valmisteltuun laajaan tutkimukseen on tavoitteena saada mukaan puoli miljoonaa suomalaista. FinnGenin rahoitus on 60 miljoonaa euroa.

Joukko FinnGenin takana on laaja: rahoittajina ovat Tekes ja seitsemän lääkeyhtiötä. Tutkimuksen tekemiseen osallistuvat yliopistot, sairaanhoitopiirit, biopankit ja lääketeollisuus.

Koska rahoitus ja osallistujien joukko on iso, ovat myös odotukset hankkeen tuloksista suuria.

Tutkimusta johtavan Aarno Palotien mukaan hankkeen avulla voidaan esimerkiksi oppia räätälöimään diabeetikolle geenitiedon perusteella parhaiten sopiva hoito tai oppia tunnistamaan ihmiset, joiden sydän- tai verisuonitautiriskiä kannattaisi alentaa elintavoilla tai lääkkeillä jo ennen sairastumista.

Yksilöllisen lääketieteen kehittyminen tarvitsee FinnGenin kaltaisia isoja tutkimuksia ja laadukasta terveystietoa. Toimivammat keinot sairauksien ennaltaehkäisyyn ovat tarpeen. Mitä tehokkaammin sairauksia voidaan ennaltaehkäistä, sitä enemmän ihmisillä on laadukkaita elinvuosia, ja myös yhteiskunnan lääkkeistä maksamat kustannukset pysyvät kurissa.

Yksi FinnGenin tavoitteista on pystyä lyhentämään lääkekehitykseen käytettyä aikaa. Se laskisi oletettavasti lääkekehityksen kustannuksia ja vaikuttaisi myös lääkkeiden hintoihin.

Suomessakin lääkäreitä puhuttavat paljon monien uusien lääkkeiden korkeat hinnat ja niiden muodostuminen. Mikä osuus lääkkeen hinnasta on lääkekehityksen kustannuksia ja kuinka paljon voittoa lääkkeet saavat tuottaa lääkeyrityksille?

Uusia lääkkeitä tarvitaan, jotta potilaita voidaan hoitaa paremmin ja tehokkaammin. Yksilöllinen lääkehoito tuo potilaille vaikuttavampaa hoitoa. Samaan aikaan yksilöllisten lääkkeiden kehittäminen on väistämättä kallista ja lääkkeet kohdistetaan yhä pienemmille potilasryhmille.

Jos vältettävissä olevia sairauksia voitaisiin ehkäistä nykyistä paremmin, pystyttäisiin rajalliset resurssit kohdistamaan tehokkaammin sairauksiin, joihin ei ennaltaehkäisyllä voi vaikuttaa.

Toki jo nykyisin on tiedossa monia keinoja, joilla sairauksia voi välttää. Silti liikunnan lisääminen ja terveellinen syöminen on monille vaikeaa ja epämotivoivaa. Siksi uudet keinot terveellisempään elämään kannustamiseen ovat tarpeen. Ehkä digitaaliset ratkaisut voivat tähänkin tuoda uutta toivoa.

Monia on hämmästyttänyt esimerkiksi se, kuinka syöpäpotilaiden digitaalisella etäseurannalla saatiin pidennettyä potilaiden elinikää viisi kuukautta. Tämä saavutus olisi uudelta lääkkeeltä mahtava tulos.

ASCOssa julkaistussa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa tämä vaikutus saatiin aikaan sillä, että potilaat raportoivat säännöllisesti voinnistaan ja terveydenhuollon ammattilaiset reagoivat kyselyn antamiin tuloksiin.

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

 

Kirjoitus on julkaistu 12.1.2018 Mediuutisten numerossa 1/2018.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.