PÄÄTOIMITTAJALTA

Apteekkien poikkeustila koettelee luottamusta

  • 8.9.2017 13:17

Anna Niemelä

Lääketukku Oriolalla on ollut koko viikon ajan vaikeuksia toimittaa oikeita lääkkeitä perille apteekkeihin ja sairaala-apteekkeihin.

Vaikeuksien syynä on viikonlopun aikana tehty SAP-toiminnanohjausjärjestelmän uusiminen. Vaikka Oriolan mukaan järjestelmä testattiin hyvin, on sen käyttöönotto ollut oletettua hitaampaa.

Kun lääkejakelu toimii hyvin, sitä ei huomaa. Kun se ei toimi, asiat menevät nopeasti pahasti sekaisin. Sen osoittaa tämä poikkeuksellinen viikko.

Oriolan ongelmien takia apteekit eivät ole saaneet tilaamiaan lääkkeitä tai ovat saaneet vääriä lääkkeitä. Monessa apteekissa omat varastot riittävät noin 2–3 viikon ajan, mutta esimerkiksi kalliita pistoslääkkeitä ei yleensä varastoida.

 

Suomessa apteekki on voinut luottaa siihen, että kun lääkkeen tilaa, se on perillä seuraavana tai ainakin sovittuna päivänä.

Tällä viikolla luottamusta on koeteltu monella paikkakunnalla ja apteekkarit ovat etsineet lääkkeitä toisista apteekeista tai odottaneet Oriolan hätätoimituksia.

Ongelmallista on Apteekkari-lehdessä haastatellun apteekkarin mukaan ollut se, ettei Oriolaan ole saatu yhteyttä. Asiakaspalvelussa on ollut jonoa eikä hätäkuljetusten sijainnista ole ollut tietoa.

Vaikuttaa siis siltä, ettei Oriola ole osannut varautua uuden järjestelmän käyttöönoton ongelmiin tai niiden mahdolliseen laajuuteen.

Alkuviikosta Oriola tiedotti, että ongelmat selviävät loppuviikon aikana. Nyt Oriola ennakoi ongelmien jatkuvan vielä viikonloppuna.

Oriola on kertonut toimittaneensa puuttuvat lääkkeet apteekkeihin eilisen torstaina aikana. Tänään selviää, kuinka hyvin Oriola on tässä onnistunut.

 

Ongelmien laajuus kertoo myös Suomen lääkejakelujärjestelmästä ja sen riskeistä.

Meillä lääkeyritys kilpailuttaa lääkkeiden jakelun ja kaikki sen lääkkeet jaellaan yleensä kilpailuttamisen voittaneesta yhdestä kanavasta. Jakelua hallitsevat kaksi yritystä, Oriola ja Tamro.

Esimerkiksi kaikki Orionin lääkkeet jakelee Oriola. Siksi Oriolan ongelmat heijastuvat myös joidenkin yleisessä käytössä olevien lääkkeiden jakeluun. Verenohennuslääke Marevan esimerkiksi on Oriolan jakelema Orionin lääke, jolle ei ole vaihtokelpoista vaihtoehtoa.

Lääkejakelun ongelmista huolimatta potilaita on kehotettu malttiin. Lääkkeet eivät ole Suomesta loppumassa, ne ovat tukussa tai väärässä paikassa.

 

Oriolan lääkejakelun ongelmia ja sen seurauksia puidaan varmasti vielä pitkään.

Jos tästä jotain oppia olisi tähän mennessä saatavissa, niin viestinnän merkitystä ei kannata vähätellä.

Paljon pahaa mieltä ja huolta olisi voitu välttää sillä, että Oriola olisi viestinyt aktiivisemmin ja varannut heti alkuviikosta enemmän henkilöitä asiakaspalveluun.

 

Lue aiheesta lisää Mediuutisista: "Lääkejakelu ontuu yhä. Lääketukku Oriola on tällä viikolla Fimean silmätikkuna."

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.