Outi Järvinen

Lääkeyhtiö Merck ilmoitti pari viikkoa sitten, että sen koronalääkkeen tehosta on saatu hyviä tuloksia.

Yhdysvaltojen lääkeviranomaisen FDA:n neuvojen mukaan potilastutkimuksia ei tarvitse enää jatkaa, koska tulokset olivat niin vakuuttavia.

Lääkettä saaneista potilaista yksikään ei kuollut.

Nyt tehdään vain loppuanalyyseja. Lääkkeen odotetaan tulevan myyntiin aivan lähiaikoina.

Lukuisat maat ovat tehneet jo ennakkotilauksia: Australia, Etelä-Korea ja lukuisat muut Aasian maat. Mediatietojen mukaan Saksassakin harkitaan asiaan.

Yhdysvalloissa liittovaltio on jo sitoutunut hankkimaan lääkettä.

Euroopassa on myyntiluvan lisäksi auki vielä se, että tilataanko lääkettä EU:n yhteishankinnan kautta vai hoidetaanko se kansallisesti.

Keskustelut eivät ole käynnistyneet

Tehdäänpä hankinnat yhteishankinnalla tai kansallisesti lääkeyhtiön pitäisi päästä neuvottelemaan kansallisten viranomaisten kanssa siitä, miten lääke saadaan terveydenhuollon käyttöön potilaalle saakka. Suomen naapurimaissa nämä keskustelut ovat ilmeisesti käynnissä.

Suomessa Merck toimii nimellä MSD. Kauppalehden tietojen mukaan MSD on jo keväällä indikoinut sosiaali- ja terveysministeriölle (STM), että koronalääkettä tutkitaan ja se olisi mahdollisesti tulossa myyntiin.

Tarkemmat keskustelut eivät ole vielä käynnistyneet.

Lääkeyhtiö on todennut julkisuudessa, että sillä olisi kyky tuoda lääkettä Suomeen aivan lähikuukausina. Sillä on kyky valmistaa 10 miljoonaa kuuria tämän vuoden aikana.

Kun täällä seistään tumput suorina, uhkana on lääkkeiden tuleva saatavuus.

Ministeriö pallottelee

STM:ssä on varmasti kiire ajankohtaisten korona-asioiden kanssa. Kauppalehti kysyi ministeriöltä mahdollisista tulevista lääkehankinnoista ja siihen liittyvistä linjauksista. Kysymykset ohjattiin virkamieheltä toiselle, vastauksia luvattiin parin päivän sisällä.

Ulospäin näyttää siltä, että asia ei ole oikein kenenkään hoteissa.

Toki kyse voi olla myös siitä, että tieto mahdollisesta lääkkeestä voi hiljentää entisestään ihmisten intoa ottaa rokotetta. Se on kuitenkin ensisijainen keino koronan vastaisessa taistelussa.

Kallis hoitolasku

Yleisessä keskustelussa närkästystä voi herättää se, miksi rokottamattomia pitäisi paapoa mahdollisella lääkehoidolla.

Erikoissairaanhoitoon päätyvän koronapotilaan hoitokustannukset ovat huikeita. Husissa koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus on ollut 16 338 euroa.

Husin teoreettisten laskelmien mukaan rokottamattomien suomalaisten sairastuminen koronaan voi maksaa erikoissairaanhoidossa tulevina vuosina jopa miljardi euroa.

Lääkehoito tulisi huomattavasti halvemmaksi.