Ihmismieli osaa tukkia liikaa ahdistusta herättävät asiat ulkopuolelle. Kaikkea ei vaan voi ottaa kontolleen. Omat ongelmat huolehditaan ensin, sitten muiden.

Syyrian sota, pakolaismigraatio, lasten erottaminen vanhemmistaan Meksikon ja USA:n rajalla, tyttöjen ympärileikkaukset siirtyvät ”onneksi joku niitä hoitaa” -kategoriaan, sillä jos ajattelee oman perheensä samaan asemaan, ahdistuksen määrä on liian suuri käsiteltäväksi.

Kuinka kauaskantoisia vaikutuksia tällä kriisillä voi olla?

Vaikeaa astmaa sairastavana vietin lapsuudessa paljon aikaa Jorvin lastenosastolla, ja krooninen sairastelukierre televisionkorjaajana työskentelevälle yksinhuoltajaisälleni oli liian haastavaa.

Pääsin asumaan MLL:n kuntoutuskotiin, jossa vietin kaksi vuotta elämästäni. Yhdessä lastenlääkärit, hoitajat, fysioterapeutit ja sosiaalityöntekijät ottivat tilanteestamme kopin. Onneksi.

Toivuin lopulta, pääsin kouluun, pärjäsin. Luin itseni unelma-ammattiini, kuten tyttönä kuntoutuskodissa lääkäreitä ja hoitajia seuratessani olin päättänyt.

Äärimmäisen tärkeää on myös sosiaalinen ­huolenpito.

Sairaaloihin ympäri Suomen toimitetaan nyt ilmaista juomista ja syömistä, ja otamme sen toki mielellämme vastaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että tässä tilanteessa muista huolehtiminen ei ole vain terveyden- tai sosiaalihuollon tehtävä.

Vastuu on meillä itsellä.

Käsienpesun ja sosiaalisen eristäytymisen tulisi nyt olla jo jääräpäisimmällekin selvää, mutta äärimmäisen tärkeää on myös sosiaalinen huolenpito.

Pitäkää huoli naapureista, sukulaisista, ystävistä ja varmistakaa, että suljettujen ovien takana ei tapahdu mitään peruuttamatonta, jonka seuraukset kantavat loppuelämän.

Jos oikein huolettaa, käykää kylässä, vaikka vaan ovella. Tarjotkaa apua. Mahdollisuuksia on monia, tilanteesta huolimatta.

Tälle kriisille emme voi ummistaa silmiä ja toivoa parasta. Jokaisen on otettava vastuu ja pidettävä huolta. Ottakaa koppi, se kantaa pitkälle.

Kirjoittaja on akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri ja FinnEM Ry:n puheenjohtaja.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.