Jos asiallinen suunnitelma tilanteen hallitsemiseksi ei toimi, otetaan takataskusta käyttöön suunnitelma B. Tarvittaessa siirrytään epäsovinnaiseen suunnitelmaan C.

C kuin corona, kruunu.

Antiikissa rokonarpiset orjat olivat markkinoilla arvokkaampia kuin sileäihoiset. Isorokon jäljet todistivat, että he olivat saaneet immuniteetin, ja siten vähemmän riskialttiita sijoituksia tuotantovälineinä. Isorokon torjunta rokotuksilla aloitti paljon myöhemmin rokotusten voittokulun.

Koronavirusrokotusta odotellaan. Ties kuinka kauan. Nyt pitäisi jo olla tiedossa ja julkistettu, saako sairastettu koronainfektio aikaan immuniteetin. Jos niin on, kannattaa immuniteettia ryhtyä hallitusti hankkimaan sairaanhoitohenkilöstölle.

Rokottamaton hoitohenkilöstö muodostaa pitkäaikaisen epävarmuustekijän, sekä itselleen että potilaille, ja koko järjestelmälle. Syntyy karanteenin tarpeita kerta toisensa perään.

Ryhdytään siis rokottamaan heti luonnonmenetelmällä.

Otetaan hoitohenkilöstöä sadan hengen ryhminä tartutettaviksi koronaan. Ryhmät kootaan niin, että yhden työpaikan henkilöstöön ei tule suurta vajausta. Tartutetut majoitetaan tyhjiksi jääneisiin lomakeskuksiin. He pystyvät siellä hoitamaan itseään ja toisiaan riittävästi. Heille järjestetään sopivaa täydennyskoulutusta aikansa kuluksi.

Immuniteetin saatuaan he palaavat töihin varmoina tekijöinä.

Tämä rokotusoperaatio jatkuu pari kuukautta. Epidemian ollessa pahimmillaan meillä on työkykyinen ja terve henkilöstö, joka ei edes suojavarustusta itsensä vuoksi tarvitse.

Hanke olisi kannattanut aloittaa jo helmikuussa, kun tajuttiin mistä on kysymys. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Kysymys on vain kyvystä tehdä epätavallisia päätöksiä jämäkästi.

Jyrki Joensuu

Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri

Hämeenkoski