KOLUMNI

Koti-ikävä vaivaa vieläkin

  • 12.1. 10:05

Maiju Welling

Uuden asunnon erilainen äänimaailma. Työpaikat, -matkat ja -kaverit. Elämänmeno ja kulttuuri. Ostoksilla käyminen ja asioiden hoitaminen. Harrastuspaikat ja lenkkipolut. Kampaaja.

Uudelle paikkakunnalle muuttaminen tuo tullessaan monenlaisia muutoksia. Yhä puolen vuoden jälkeen minun on todettava, että koti-ikävä vaivaa. Avojalakasesta oululaisesta ei varmaan koskaan tule helsinkiläistä, mutta toivon että jossain vaiheessa arjen pyörittäminen helpottuu.

Vaikka olin aiemmin käynyt usein pääkaupunkiseudulla ja asunutkin Helsingissä joitain pätkiä, en tiennyt täysin mitä odottaa. Suunniteltujen ja toivottujen muutosten lisäksi mukaan on mahtunut odottamattomia asioita. Vanhat selviytymiskeinot eivät enää toimikaan uudessa toimintaympäristössä.

Terveydenhuolto on jatkuvassa muutostilassa. Ympäri Suomea on käynnissä laajamittaisia sairaalahankkeita, joissa seinien lisäksi halutaan uusia toimintatavat ja -kulttuuri. Myös perusterveydenhuollossa uudistuvat tietojärjestelmät ja erilaiset työskentelytavat tuovat muutosta terveydenhuollon ammattilaisten arkeen.

 

Jatkuvan muutoksen lisäksi Suomessa pyritään tekemään kansainvälisestikin historiallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Soten kokonaisuudesta vastaavien maakuntien tulisi aloittaa toimintansa näiltä näkymin vuoden 2020 alussa, joten valtavaa muutosta valmistellaan melkoisella kiireellä – jo ennen kuin lakipykälien sisällöstä on varmuutta.

On odotettavissa, että sote-uudistus tuo mukanaan myös yllätyksiä. Pitäisi siis osata varautua riskeihin, joista osaa ei edes tunneta. Neuvonantajia löytyy, mutta kuka kantaa vastuun, jos riskit realisoituvat?

Muutos on aina stressitilanne – silloinkin kun se on omaehtoista ja innostavaa. Uuteen elämään totuttautumisen keskellä puhjennut pyöränkumi tai reitin katkaiseva tietyö aiheuttavat poikkeuksellista harmia ja vaivaa. Suoriutuakseen arjesta tulee otettua riskejä, joita ei normaalisti edes harkitsisi.

Samoin sote-uudistuksen tohinassa sattuvat pienetkin poikkeustilanteet voivat osoittautua suuriksi haasteiksi. Potilasturvallisuus voi merkittävästi vaarantua. Jo uudistuksen valmistelu altistaa vahinkojen lisääntymiselle. Johdon työajasta iso osa menee tulevan toiminnan suunnitteluun, ja reaaliaikaisen toiminnan valvomiseen ja riskienhallintaan jää vähemmän aikaa.

 

Potilasturvallisuudessa ei missään tapauksessa ole varaa epäonnistua. Muuten tulee ikävä vanhaa sotea. Senkin potilasturvallisuudessa riittää parannettavaa, mutta tuttu tuntuu aina turvallisemmalta.

Toisaalta uudistus tarjoaa myös mahdollisuuden petrata. Siihen kannustamiseksi potilasturvallisuuden tulisi olla yksi keskeisimmistä laatukriteereistä, kun sote-toimijoita jatkossa arvioidaan.

 

Kirjoittaja on Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri.

 

Kirjoitus on julkaistu 12.1.2018 Mediuutisten numerossa 1/2018.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.