KOLUMNI

Vaihda numeroita kilpailijan kanssa!

  • 16.6.2017 09:06

Liina-Kaisa Tynkkynen

Sote-keskustelussa on korostunut vahva vastakkainasettelu yksityisen ja julkisen toiminnan välillä. Puhetta värittää kilpailuasetelmien luominen.

Mitä pidemmälle monituottajamallissa edetään, sitä tärkeämmiksi kuitenkin nousevat erilaiset arkipäivän yhteistyön muodot.

Luin taannoin juttua Nasan astronautista. Hän puhui yhteistyön tärkeydestä kansainvälisellä avaruusasemalla, jossa 15 valtion edustajat työskentelevät yhdessä. Melkoinen kansallisuuksien sulatusuuni!

Jutun pihvi oli, että yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi myös pahimpien kilpailijoiden – jopa vihollisten – on tehtävä saumatonta yhteistyötä. Muuten homma menee plörinäksi.

Voisiko tätä ajattelua soveltaa myös soteen?

Palvelujärjestelmän tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon terveyttä ja hyvinvointia mahdollisimman taloudellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi yksittäisen ihmisen paranemista, hyvän hoitotasapainon löytymistä tai elämäntilanteen kohentumista.

Monimutkaisten ongelmien kohdalla yhden toimijan on hankala päästä haluttuun lopputulokseen. Tarvitaan porukkavoimaa.

Jos sote-uudistus toteutuu, järjestelmään syntyy useita uusia yhteistyön paikkoja. Lääkärin, psykologin ja sosiaalialan ammattilaisen on löydettävä yhteinen sävel.

Samalla on kurkotettava myös oman organisaation ulkopuolelle. Potentiaalisia yhteistyötahoja ovat ainakin asiakassetelituottajat, alihankkijat, maakunnan liikelaitos ja maakunnan oma palvelutuotanto.

Asiakaskin pitäisi nähdä yhteistyökumppanina. Entä tulisiko vieressä sijaitsevan, kilpailevan sote-keskuksen kanssa olla väleissä?

Ei aivan helppo palapeli koottavaksi.

Uudessa järjestelmässä maakunnilta ja palvelutuotannon johdolta kaivataan uudenlaista osaamista ja toiminnan organisointia niin, että yhteinen tekeminen on mahdollista.

On luotava yhteistyön rakenteita, jotka ovat avoimia kentän kaikille toimijoille. Näitä voivat olla esimerkiksi yhteiset kehittämisfoorumit, koulutukset, digitaaliset yhteistyöalustat tai kuukausittaiset verkostotapaamiset, you name it.

Palveluntuottajat haastetaan pohtimaan yhteistyön mahdollisuuksia siellä, missä aikaisemmin on näkynyt vain kilpailua.

Yksittäiselle ammattilaiselle ei liene pahitteeksi kahvitella naapurihuoneen kollegan seurassa tai vaihtaa numeroita kilpailijan kanssa.

Kaikilta vaaditaan aikaa ja halua sitoutua yhteisiin tavoitteisiin.

Jos astronautit siinä onnistuvat, onnistuvat myös sote-ammattilaiset!

 

Kirjoittaja on terveydenhuollon ja terveydenhuoltopolitiikan tutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.