KOLUMNI

Tää sote on ihan, että WTF!

  • 9.2. 11:49

Liina-Kaisa Tynkkynen

Olin puhumassa muutama viikko sitten opiskelijoille sote-uudistuksesta. Aloitin session kysymällä, mitä tunteita tai mielikuvia sote-uudistus heissä herättää.

Osa hihitteli uudistukselle, kun taas toiset tunsivat epätoivoa ja turhautumista. Yksi opiskelijoista totesi, että ”kyllä tää sote on ihan, että WTF* – ei tästä ymmärrä kauheasti mitään”.

Ei kovinkaan mairitteleva tulos, vaikka otanta ”kyselylle” olikin hyvin pieni ja vahvasti valikoitunut.

Keskustelu opiskelijoiden kanssa ei kuitenkaan ole ainoa kohtaaminen, jossa saan samansuuntaista viestiä niin sanotuilta maallikoilta, jotka eivät ole sote-palveluiden ammattilaisia tai asiantuntijoita. Eli siis palautetta siitä, että he eivät ymmärrä sote-uudistuksesta mitään. Monelle sotesta onkin tullut vain yleinen vitsi ja poliittisen kähminnän ilmentymä, josta ei enää oikein jaksaisi jauhaa.

Mistä tämä sitten johtuu ja onko sillä mitään väliä?

Kotimaisten kielten keskus Kotus julkaisi tammikuussa 2018 Liisa Raevaaran mainion kolumnin, jossa pohdittiin ennen kaikkea sitä, mitä onnistunut valinnanvapausuudistus edellyttää kieleltä ja viestinnältä. Kolumni osui mielestäni asian ytimeen.

Sote-keskustelua on hallinnut vahvasti asiantuntijajargon, johon palveluita tarvitsevan kansalaisen voi olla hankala samaistua.

Opiskelijoiden kanssa keskustellessani huomasin myös itse puhuvani selkosuomen sijaan sotea, jonka ymmärtämiseen ainakin osa kuulijoista olisi tarvinnut sanakirjan.

Puhumme sote-keskuksista, asiakasseteleistä ja maakunnan liikelaitoksista, jotka eivät isolle osalle ihmisistä todennäköisesti sano yhtään mitään. Samaan aikaan liputamme isosti asiakaslähtöisemmän palvelujärjestelmän puolesta. Paradoksaalista.

Sote-järjestelmän monimutkaisuus ja osin myös käyttämämme kielen kautta syntyvä vaikeaselkoisuus ei ole pikkujuttu. Tutkimuksesta esimerkiksi tiedetään, että ihmiset jättävät palveluita käyttämättä, koska järjestelmä koetaan liian monimutkaiseksi.

Myös valinnanvapaudesta tehdyissä aikaisemmissa tutkimuksissa ja tammikuun lopussa julkaistussa palvelusetelikokeilujen väliarviossa nousee esiin se, että porukka ei tiedä, mitä on valitsemassa, mistä asiasta saa tietoa ja miten valinta oikeastaan tehdään.

Asialle tarttis tehdä pikaisesti jotakin, jos emme halua, että sote on jatkossakin ihan, että WTF.

*WTF on lyhenne englanninkielisistä sanoista "what the fuck". (Kauniisti) suomennettuna se tarkoittaa ”mitä ihmettä”.

 

Kirjoittaja on terveydenhuollon ja terveydenhuoltopolitiikan tutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.

Kolumni julkaistiin Mediuutisten numerossa 5/2018, joka ilmestyi 9. helmikuuta 2018.

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.