KOLUMNI

Raivona ratissa – Auttaisiko lääkärikäynti?

  • 1.9.2017 11:34

Jarkko Vanninen

Turussa oli autoilu-urani alussa 1980-luvulla esimerkillinen liikennekulttuuri. Liikennesääntöjä noudatettiin hienosti.

Niin kuvittelin, kun ajelin ensimmäisellä autollani, joka oli vaalea Saab 99.

Sattuipa kuitenkin niin, että Turun poliisilla oli samanlainen auto liikennevalvonnassa, ja toki jokainen turkulainen tunnisti sen poliisiautoksi.

Voitte vain arvata, kuinka kummasti autoni aina rauhoitti liikennettä.

Kaiholla muistelen Saabiani ja mietin, mitä ihmettä tieliikenteessä on tapahtunut viime vuosina.

Kuvittelenko, vai onko meno muuttunut entistä hurjemmaksi? Monen ajotapa on kuin tietokonepelissä, eikä omasta tai muiden turvallisuudesta välitetä.

Sääntöjä noudattavat saavat hetkessä puskuriinsa rattiraivoisan, joka kärkkyy ohituspaikkaa vain saadakseen ohittaa, koska rattiraivoisalla on oikeuksia ja muilla velvollisuuksia.

 

Työterveyslääkärinä tapaan usein Trafille lääkärintodistusta pyytäviä kuljettajia.

Sairauskertomustietojen perusteella olen keskustellut joidenkin kanssa liikenteessä pärjäämisestä, mutta lääkärin vastaanotollahan ei kenelläkään ole taipumusta rattiraivoon.

Avun tarjoaminen on siis melko tuloksetonta, enkä usko lääkärin mahdollisuuteen vaikuttaa kovinkaan sanottavasti kenenkään liikennekäyttäytymiseen.

En usko myöskään liikennekulttuurin parantamiseen pelkän valistuksen avulla, sillä tilastojen perusteella tieliikennekuolemat kääntyivät vuonna 2015 jälleen selvään kasvuun. Syynä oli pääasiassa turvalaitteiden käyttämättömyys.

Traagista on myös lasten liikennekuolemien lisääntyminen.

Vuonna 2016 tieliikenteessä kuoli 253 henkilöä. Suomi on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2020 tieliikenteessä saisi kuolla enää 136 henkilöä.

Melkoisia ihmeitä pitäisi tapahtua liikennekulttuurissa nykylinjauksilla, että Suomi pääsisi tavoitteeseensa.

Silloinkin on tilastoissa mielestäni vielä 136 henkilöä liikaa.

 

Mihin sitten uskon?

Teen päivittäin työmatkaa Helsingissä tieosuudella, jossa kameratolppien lisääminen on kummasti rauhoittanut liikennettä.

Koska liikennerikkomukset ovat pääasiassa pienen vähemmistön aiheuttamia, niin eikö valvontaa ja valistusta voitaisi yhdistää?

Mitä jos poliisi määräisi vakaviin tai toistuviin liikennerikkomuksiin syyllistyneen henkilön uudelleen autokouluun jatkoluokalle?

Kuljettajahan on piittaamattomalla käytöksellään osoittanut, ettei opetusta ole sisäistetty, joten kertaus olisi tarpeen. Kortti lähtisi, jos kurssia ei suorittaisi.

Terveydenhuolto voi tutkia ja antaa enintään arvion psyykkisestä terveydentilasta, mutta valvojan rooli on poliisilla, eikä lääkärin tule olla poliisi.

Ja lopultahan jokainen on itse vastuussa käyttäytymisestään liikenteessä.

Kaipaan vanhaa Saabiani. Ja Hannu Karpoa tietoiskuineen.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.