KOLUMNI

Kärpäsen lapset – "Äiti, meidän tarvii sit vaan mennä Kärpäseen"

  • 15.9.2017 12:17

Liina-Kaisa Tynkkynen

”Äiti, meidän tarvii sit vaan mennä Kärpäseen”, totesi lapseni, kun epäilin, että tämän korvat ovat taas kerran tulehtuneet.

Vaikka yrityksen nimi meni väärin, lapsen aikomus oli selvä. Hän oli totutusti suuntaamassa yksityiseen lääkärikeskukseen kunnallisen terveysaseman sijaan.

Tapaus sai minut pohtimaan pääosin yksityisiä palveluja käyttävien lasten suhdetta julkiseen palvelujärjestelmään.

Finanssialan tilastojen mukaan melkein puolella miljoonalla lapsella on yksityinen sairauskuluvakuutus. Lisäksi parin vuoden takainen tutkimus kertoo, että lasten yksityislääkäripalveluista on tullut julkiselle sektorille paikoin rinnakkainen ennemmin kuin täydentävä vaihtoehto.

Maassamme on kasvava joukko ”Kärpäsen lapsia”, joilla ei juuri ole kontaktia julkiseen terveydenhuoltoon.

 

Alkuvuodesta julkaistun tutkimuksen mukaan vanhemmat hankkivat lapsilleen sairauskuluvakuutuksia ennen kaikkea hoitoon pääsyyn ja hoidon laatuun liittyvien käsitysten perusteella.

Lasten lääkäripalveluilta toivotaan esimerkiksi suoraa pääsyä erikoislääkärille, mahdollisuutta valita lääkäri, verkkoajanvarausta ja helppoa saatavuutta. Yksityinen sektori näyttää toteuttavan toiveet paremmin kuin julkinen – ainakin mielikuvissa.

Yksityiset vakuutukset voivakin mahdollistaa ihmisille monia sellaisia asioita, joita julkinen sektori ei voi – eikä sen tarvitse – tarjota.

Yksityisrahotteisuus voi laajentaa järjestelmän rahoituspohjaa, kohdentaa julkisia palveluja niitä eniten tarvitseville ja luoda tervettä kilpailua erilaisten tuottamis- ja rahoitusratkaisujen välille.

Samalla kasvava yksityisrahotteisuus voi laukaista julkisen järjestelmän rapautumiskierteen, kun hyvinvoiva ja varakas kansanosa ei ole puolustamassa sitä. Hyväosaisten halukkuus säilyttää kattavat ja laadukkaat julkiset palvelut voi vähentyä.

 

Yksityiset vakuutukset ovat palvelujärjestelmän näkökulmasta kaksiteräinen miekka.

Vaikka vanhempien ratkaisut oman lapsensa vakuuttamisesta ovat ymmärrettäviä, saatamme huomaamattamme tuottaa lapsemme puolesta kuluttajuutta, jolla on kauaskantoisia seurauksia julkisesti rahoitetulle palvelujärjestelmälle.

Mitä nämä Kärpäsen lapset ajattelevat julkisesta terveydenhuollosta ja minkä puolesta he äänestävät aikuisina? Ovatko vauvasta – jopa sikiöstä – saakka yksityisiä palveluja pääosin käyttäneet aikuiset halukkaita säilyttämään järjestelmän, johon heillä ei ole kunnollista suhdetta? Onko se edes tarpeellista?

Nämä ovat isoja kysymyksiä, joista soisi käytävän laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

 

Kirjoittaja on terveydenhuollon ja terveydenhuoltopolitiikan tutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.

Kolumni on julkaistu 15.9.2017 Mediuutisten numerossa 31/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.