KOLUMNI

Bling, oletko huomannut että?

  • 1.12.2017 13:19

Helena Miettinen

<Pling. Oletko huomannut, että potilaan verensokeri on ollut koholla jo 5 kuukautta sitten? Kriteerien mukaan hänellä on diabetes.

Jaa-a. Miten tuota ei ole aiemmin huomattu? 

<Pling. Tässä tilanteessa aloitetaan yleensä metformiini. Laitanko reseptin vakioannoksella?

Jaa. Laita vaan.

<Pling. Lähetänkö informaatiokirjeen potilaalle? Ja varaan diabeteskokeet sekä vastaanoton?

Juu juu kaikkeen.

Verikokeita määrätään paljon. Joskus tuloksia jää inhimillisen virheen vuoksi huomioimatta.

Nykyisillä järjestelmillä on jo eräitä hälytysrajoja, joista laboratorio ilmoittaa terveysasemille, esimerkiksi jos seerumin kortisoliarvo on matala.

Lääkärin tehtäväksi jää miettiä arvon merkityksellisyys.

 

<Pling. Oletko huomannut, ettei pelkkä metformiini riitä potilaallesi?

Jaa. En vielä ehtinyt.

<Pling. Tässä tilanteessa lisätään yleensä lääke A. Myös B tai C käyvät. Mikä valitaan?

Äh. Tuota. Laitetaan A.

<Pling. Analysoin potilaan koko genomin sekvensointitulokset sekä 240 biomarkkeria. Niiden mukaan lääke A ei toimisi kovin hyvin. Lääke C vaikuttaa tehokkaimmalta. Aloitetaanko se?

Jaa. Mitäs kyselet, jos tiedät paremmin. Aloitetaan C.

Koko genomin sekvensointitulokset sekä yhdestä verinäytteestä analysoitavat sadat biomarkkerit ovat lähitulevaisuuden lääkärin – tai miksei jo nykyisenkin – arkea.

Kuka meistä pystyy 30 minuutin vastaanotolla miettimään niiden merkitystä potilaan hoidon kannalta?

 

<Pling. Huomasitko, että potilaalla on jo käytössä lääke D, jolla on epäsuotuisa vaikutus C:n kanssa. Lääke B olisi turvallisin vaihtoehto.

Mikset heti kertonut! Aloitetaankin B.

Vaikka lääkärin apuna on tietokoneohjelma, lääkkeiden yhteisvaikutusten tarkistaminen on työlästä varsinkin potilailta, joilla on pitkä lääkelista.

<Pling, huomasitko, että vaikka potilaan kolesterolipitoisuus on viitealueella, hänen riskinsä sairastua sepelvaltimotautiin on kohonnut geeni- ja biotulosten perusteella. Aloitetaanko kolesterolilääkitys?

Hä. Koneen ilmoittama riski sairastua on 8 % seuraavan 10 vuoden aikana. Tätä pitää pohtia.

<Pling. Mitä tarkoittaa pohtia?

Että olet nyt hetken hiljaa, ja minä mietin ja keskustelen potilaan kanssa.

<Pling. Oletko huomannut, että päätöksenkykysi on heikentynyt. Olet loman tarpeessa. Riskianalyysien perusteella suosittelen matkaa Reykjavikiin. Tiedossani on kiva hotelli, joka sopisi sinulle Facebook-päivitysten ja mielenkiinnon kohteittesi perusteella…

Naps. Virta pois.

Odotan mielenkiinnolla, minkälaisia hienoja mahdollisuuksia uusi potilasjärjestelmä Apotti tuo työhöni.

 

Kirjoittaja on endokrinologi Hus Peijaksen sairaalassa sekä kirjailija.

Kolumni  julkaistiin 1.12.2017 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 42–43/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.