Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

  • 17.11.2017 08:52

Leena Setälä

Terveydenhuoltolain muutokset muokkaavat suomalaista sairaalaverkostoa tavalla, joka on herättänyt arvostelua ja vastustusta.

Eräät pienet sairaalat etsivät mahdollisuutta kiertää lain vaatimukset anestesialeikkausten keskittämisestä, ja alueiden kansanedustajat ovat laatimassa jo aloitetta lakimuutoksesta.

Terveydenhuollon ammattilaisetkin ovat osallistuneet kritiikkiin.

Kun lakiuudistuksen pyrkimyksenä on tuottaa entistä laadukkaampaa ja tasavertaisempaa erikoissairaanhoitoa, jossa hyvät tulokset varmistetaan volyymin ja kokemuksen kertymisen avulla, keskitetään ensi vuonna vaativia leikkauksia edelleen isompien sairaaloiden kesken.

Tämäkään työnjako ei taida ihan kivutta mennä.

 

Sama muutos on menossa Ruotsissa, jossa halutaan keskittää vaativa kirurgia nykyistä harvempiin yksiköihin. Siellä asia on saanut lääketieteen asiantuntijoiden ja kansalaisten tuen.

Molemmissa maissa lakiuudistukset nojaavat tutkimuspohjaiseen näyttöön siitä, että suuri potilasvolyymi tarjoa paremman mahdollisuuden turvalliseen hoitoon ja hyviin hoitotuloksiin. Volyymiedut koskevat leikkaushoidon lisäksi monien akuuttitilanteiden hoitoa.

Ruotsalainen asiantuntijaraportti ”Träning ger färdighet” totesi vuonna 2015, että sadan vaativimman toimenpidetyypin keskittämisellä voitaisiin säästyä jopa 500 ennenaikaiselta kuolemalta.

Myös professori Mats Brommelsin vuonna 2015 laatima analyysi vahvisti käsitykset siitä, että suuren potilasvolyymin sairaaloissa on todennäköisesti paremmat hoitotulokset kuin pienen volyymin sairaaloissa

Myös yliopistosairaaloiden yhteydessä toimivat pienemmät yksiköt olivat raportin mukaan laadukkaita, jos ne osallistuivat yhteisiin tutkimus-, koulutus- ja kehittämisaktiviteetteihin. Laadun tekijöiksi arveltiin muun muassa näyttöön perustuvia hoitokäytäntöjä, hoitotulosten seurantaa ja hyvää erikoislääkärien saatavuutta.

En voi välttyä johtopäätökseltä, että laatua turvaavat volyymikriteerit koskevat yhtä lailla julkisia kuin yksityisiä sairaaloita.

 

Lääkärin etiikka edellyttää huolehtimista potilaan parhaasta. Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta.

Pienten sairaaloiden toimintaprofiili on nyt ajankohtaista päivittää. Niillä on jatkossa rooli lähipalveluina diagnostiikkaa ja pieniä toimenpiteitä, lääkehoitoja ja kuntoutusta tarjoavina yksikköinä. Monien erikoisalojen konsultaatioita voidaan järjestää niissä paikan päällä tai etäpalveluna.

Keskitetyn vaativan hoidon ja hajautetun lähihoidon hyödyt voidaan yhdistää, kun huolehditaan hoitoketjuista, rooleista ja tiedonkulusta.

 

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja.

Kirjoitus on julkaistu 17.11.2017 Mediuutisten numerossa 40/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.