”Suomessa on 1313 varmennettua koronatartuntaa ja 13 menehtynyttä (30.3.). Tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä nousee päivittäin. Sairastuneiden ikäprofiilissa 40-49 v ja 50-59 v -pylväät ovat korkeimmat, kolmantena on 30-39 v -pylväs. Ikäihmisten aikapommi vasta tikittää.

Kansainvälisessä mediassa on väännetty rautalangasta, miksi vasta-ainetestejä tulee alkaa tehdä. Epidemian mallintaminen vaatii faktoja.

Nykykeinoin on pyrittävä selvittämään koronaan sairastuneiden todellinen määrä väestössä, samoin epidemian leviämisnopeus, toisin sanoen minne joukot ja kalusto siirretään ja milloin.

Aiheettomilta karanteeneilta vältytään, kun testitulos kertoo, onko jo sairastanut koronan. Koronalle immuunin ei tarvitse enää pelätä henkensä puolesta, eikä tarvitse pelätä myöskään niiden henkilöiden, joiden kanssa immuuni on tekemisissä työssään tai kotona.

Aktiivisen taudin testaamista tulee entisestään tehostaa jo viime viikkoina käytössä olleilla menetelmillä. Ilman riittävän kattavaa ja tehokasta testaamista kaikki liikehdintä yli erilaisten rajojen ja rajapintojen on verrattavissa Troijan hevoseen.

Oireettomat ”supertartuttajat” pitää nyt tunnistaa rajojen molemmilla puolilla.

Kansainvälisessä mediassa on niin ikään väännetty rautalangasta, miksi suojaimien käyttö on tärkeää. Samaan aikaan meillä liikenteen valvontatehtävässä oleva poliisi kurkistaa sivuikkunasta kurottelevan puoleen.

Miksi kotoaan lähteneellä ja poliisilla ei ole tilanteessa kirurgista suu-nenäsuojusta? Se estäisi oireettomalta taudin mahdollisen levittämisen.

Maski kasvoilla myös muistuttaa jokaista meistä epidemiasta. Korona-potilaskontakteja varten suojaudutaan erillisen ohjeen mukaisesti ja aivan toisenlaisilla suojaimilla. Niitäkin tarvitaan, ja paljon.

”Rahasta se ei ole kiinni”, sanoi pääministeri Sanna Marin korona-kriisin alkutuiskeessa. Mitä maksaa yksi koronatartunta? Testaaminen ja suojaimet maksavat itsensä takaisin ennaltaehkäisevän sairaanhoidon lainalaisuuksia noudattaen.

Huomaamattomien tartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian kulun ymmärtämiseksi tarvitaan testikapasiteettia. Suojamaskien käyttö satunnaisissa lähikontakteissa ehkäisee epidemian leviämistä. Nyt on panostettava testeihin ja maskeihin !”

Maria Juusela, LT

Erikoislääkäri, Espoo

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.