MIELIPIDE

Ei valinnanvapautta ilman tietoa

  • 12.1. 11:07

Mikko Peltola

Valinnanvapauden toteutuessa sosiaali- ja terveyspalveluissa kansalaisille tulee laajemmat mahdollisuudet valita itselleen mieluisin perustason palveluntuottaja, sote-keskus.

Nyt pitää nopeasti kehittää kansallisia ratkaisuja tukemaan kansalaisten valintoja.

Kaikista tuottajista tulisi olla helposti saatavilla riippumatonta ja luotettavaa vertailutietoa, jotta ihmiset voivat perustaa valintansa asialliseen tietoon. Tämän lisäksi pitäisi kansallisesti koordinoidusti kerätä asiakkaiden kokemuksia saamastaan palvelusta ja tarjota asiakaspalaute kansalaisille takaisin.

Kansalaisten lisäksi vertailutietoa tarvitsevat myös palveluiden järjestäjät. Maakuntien ja valtion on seurattava palvelutuotantoa monipuolisesti. Vain kunnollisilla tiedoilla ja työkaluilla voidaan tehdä päätöksiä palvelujärjestelmän säätämiseksi toimivammaksi ja tehdä tiedolla johtamista.

Kansalliseen palveluntuottajarekisteriin tulee saada kaikkien tuottajien ajantasaiset tiedot toimipaikkakohtaisesti. Palveluiden tuottajien on toimitettava yhtenäisesti määritellyt tiedot jokaisesta asiakastapahtumasta reaaliaikaisesti hoitoilmoitusrekisteriin.

Tietojen kirjaamista ja luokituksia on täsmennettävä ja laajennettava siten, että myös sosiaalihuollon avopalvelut voidaan täsmällisesti kerätä. Mikäli palveluntuottaja haluaa osalliseksi julkisesti rahoitettujen palveluiden tuotannosta, tulee sen sitoutua näiden tietokantojen käyttöön.

Jotta kansalaiset voivat toteuttaa valinnanvapautta, tulee tätä myös tarkasti seurata. Tarvitaan kansallinen tietokanta, johon kirjautuvat tiedot henkilöiden valinnoista sote-keskusten suhteen.

Tiedossa tulee olla myös se, tekikö henkilö valintansa itse aktiivisesti ja milloin valinta on tehty. Tämän tiedon perusteella – yhdistettynä muuhun rekisteritietoon – Kela voi kohdistaa tuottajille heidän saamansa korvauksen. Tiedot valinnoista tarvitaan myös järjestelmän toimivuuden arviointia varten.

Hoitoilmoitusrekisterin raportointia tulee kehittää siten, että se palvelee tuottajia. Yhdistämällä kansallisten rekistereiden tietoja toisiinsa voidaan monipuolisesti tukea palvelujärjestelmän kehittämistä. Palautetta toiminnasta voidaan antaa sekä tuottajille että järjestäjille.

Valintojen tueksi kansalaiset tarvitsevat tietoja palveluiden laadusta ja vaikuttavuudesta. Näitä arvokkaita tietoja voidaan saada rekisteritietoja yhdistämällä ja rakentamalla niihin kytketty asiakaspalautejärjestelmä. Asiakaspalautteen kerääminen tulee toteuttaa koko maassa keskitetysti.

Sähköisillä kyselyillä saadut tiedot voidaan jakaa automaattisesti julkisessa palvelussa. Lisäksi voidaan tehdä satunnaisia, edustavia kyselyitä myös esimerkiksi määrättyjen potilasryhmien tai palvelutyyppien mukaan.

Kaikissa vaihtoehdoissa turvataan anonymiteetti vastaajille. Objektiivinen toteuttaja parantaa vastaajien mahdollisuutta rehellisiin vastauksiin ilman pelkoa seuraamuksista, eikä tuottajilla ole mahdollisuutta manipuloida tuloksia.

Tuottajat voivat palautetietojen avulla kehittää toimintaansa paremmaksi. Kun tiedot ovat kaikkien saatavilla ja vaikuttamassa kansalaisten valintoihin, heidän myös täytyy pyrkiä parantamaan toimintaansa saadakseen palveltua asiakkaitaan riittävän hyvin ja houkutellakseen asiakkaita.

Näiden elementtien pohjalta voitaisiin rakentaa palvelujärjestelmää laajasti tukeva palvelu, joka mahdollistaisi tuottajien vertailun ja aidosti tukisi myös kansalaisia palvelutuottajan valinnassa.

Ilman kunnollista tietoa valinnanvapaus ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Kirjoittaja on THL:n erikoistutkija.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.