Julkinen sote-keskustelu tuntuu hallituspuolueiden valinnanvapauslinjausten julkistuksen jälkeen siirtyneen jälleen aivan uusiin sfääreihin.

Julkisen ja yksityisen sektorin edustajat syyttelevät toisiaan yksisilmäisestä oman edun ajamisesta. Yksityissektorilla vaikuttaa olevan jopa oman porukan kesken erimielisyyttä siitä, kuka lobbaa oikein, isot vai pienet alan yritykset.

Osa uudistuksen valmistelussa mukana olleista asiantuntijoista on avautunut julkisuudessa siitä, kuinka asiantuntijoita ei kuulla tarpeeksi tai heidän mielipiteistään ei välitetä. Keskusteluun on nostettu jälleen kerran myös se, kuinka 18 maakuntaa ei vastaa yhdenkään asiantuntijaryhmän ehdotuksia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen herättää valtavasti intohimoja. Keskittyykö julkinen keskustelu oikeisiin asioihin vai terveydenhuollon ammattilaisen tai kansalaisten kannalta detaljeihin, siitä voi olla montaa mieltä.

Joka tapauksessa uudistus muuttaa toteutuessaan suomalaista terveydenhuoltoa merkittävästi. Julkinen keskustelu on niin kiivasta, koska rahan, vallan ja politiikan lisäksi soten yhteydessä puhutaan arvoista eli siitä, mitä asioita yhteiskunnassa pidetään tärkeinä.

Onko väliä sillä, mikä taho terveyspalvelut järjestää tai tuottaa? Saako palveluiden tuottamisesta jäädä voittoa jaettavaksi? Millaisia ovat hyvät työnantajat? Kuinka heikoimmista pidetään huolta?

Mihin suuntaan yhteiskuntaa nyt kehitetään ja minkä arvojen pohjalta?

Osa näistä kysymyksistä voi vaikuttaa hallinnollisilta, mutta ne ovat pohjimmiltaan hyvin isoja, koko yhteiskuntaa määrittäneitä ja määrittäviä linjauksia. Suomessa julkisen sektorin rooli terveyspalveluissa on suuri. Ihmiset ovat luottaneet yhteiskunnan luomaan turvaan palveluissa ja etuuksissa jopa niin paljon, että yhteisöiden omat turvaverkot ovat viime vuosikymmenten aikana rapistuneet.

Mihin suuntaan yhteiskuntaa nyt kehitetään ja minkä arvojen pohjalta? Nämä kysymykset ovat monien viime aikojen kiivaiden puheenvuorojen taustalla.

Kun yrityksille avataan ovea julkisesti järjestettyihin terveyspalveluihin, se näyttää aiheuttavan huolta potilaissa ja ammattilaisissa. Huolet tulevat esiin syytteinä yritysten kermankuorinnasta, asiattomasta lobbauksesta ja kustannusten kasvusta. Samaan aikaan ne ovat ehkä pelkoa siitä, että yhteiskunta on luovuttamassa yrityksille lisää vastuuta yhdestä ihmisten henkilökohtaisimmasta asiasta, terveydestä.

Huolet muutosten ympärillä ovat ymmärrettäviä, mutta sosiaali- ja terveydenhuolto muuttuu joka tapauksessa sote-uudistuksen kautta tai sitä ilman. Ala ei elä tyhjiössä, jossa se voisi odottaa mahdollista sote-ratkaisua immuunina muun yhteiskunnan muutoksille.