Seuraan sekä Twitteriä että Facebookia työn vuoksi tiiviisti. Viime aikoina on silmiinpistävän paljon noussut esiin erilaisia väittämiä koronaviruksen hoitoon liittyen. Uutisvirtaan nousee uudestaan ja uudestaan esiin artikkeleita, joissa väitetään C-vitamiinin parantavan koronataudin. Hoidoiksi on myös suositeltu teetä, punaista lihaa, alkoholia ja jopa kokaiinia.

The Guardian kertoi miehen kuolleen, kun hän oli ottanut kalavarastojen puhdistamiseen tarkoitettua ainetta parantuakseen koronasta. Aine sisälsi kloorikiiniä, jonka vaikutusta tutkitaan covid-19:n hoidossa.

Harva meistä on somen vaikutuksille täysin immuuni. Vanhastaan tiedämme, että kun jotain asiaa toistetaan tarpeeksi, alamme uskoa siihen. Tälle psykologiselle tapahtumalle on nimikin: lumetotuusvaikutus. Kun somen uutisvirrassa toistuvat samat valeuutiset riittävästi, alamme tutkitusti uskoa niihin. Uskomista helpottaa, jos uutiset vahvistavat omia käsityksiämme, vaikka ne olisi esitetty ilman tieteellistä näyttöä. Omaan maailmankatsomukseen sopivina ne otetaan vastaan jopa riemuiten.

Koronaepidemian aikaisia uutisia seuratessa tulee väkisinkin mieleen useita tieteiselokuvia, joissa maailma on jakautunut kahtia jonkun kriisin seurauksena. On joukko hyviksiä, jotka kamppailevat pahaa vastaan. Pahat edustavat taantumusta ja valheellista maailmankatsomusta.

Terveyden lukutaidon puutteeseen auttaa tiedon helppotajuisuus.

Näitä pahiksia edustavat tosielämässä niin sanotut friiraiderit, vapaamatkustajat, jotka viis veisaavat tälläkin hetkellä poikkeusolojen rajoituksista. Friiraidereilla voi osittain olla puutetta terveyden lukutaidosta, osin se voi johtua itsekkyydestä (MU 20.4.).

Asenteisiin voi olla vaikea vaikuttaa, mutta lukutaitoon auttaa tiedon helppotajuisuus. Terveydenhuollon ammattilaiset ovatkin ottamassa yhä enemmän tilaa mediassa ja ilmaherruutta sosiaalisessa mediassa. Vastalääke-yhteisö tuottaa helppotajuisia artikkeleita tieteestä ja terveydestä. Kirjoituksista selviää yhdellä silmäyksellä, onko kyse mielipiteestä vai tiedeartikkelista.

Tiedenaiset-yhteisöllä on Instagramissa yli 36 000 seuraajaa, Lääkäri-Annillakin lähes 25 000.

Uusia lääketieteen podcasteja on useita. Syksyllä 2019 aloitti akuuttilääketiedettä käsittelevä paramedic.fi. Keuhkopodcast avaa koronaan liittyviä kysymyksiä. Lastenpsykiatrit Riihonen ja Laine -podcast pyrkii tukemaan perheitä psykiatrian muiden resurssien puuttuessa.

Lääkäripodi on terveyspodcast, joka lupaa, että tyhmiä saa kysyä ja vastaukset ovat ymmärrettäviä. Mediuutisten Debatti-palstalla erikoislääkäri Maria Juusela kommentoi ahkerasti ajankohtaisia uutisia. Palstalla on tilaa uusillekin kirjoittajille.

Lue lisää aiheesta: