NIKAMAMURTUMAT

Yllättävä ase nikamamurtumia vastaan – Pallopelit ja juoksu kasvattavat naisten nikamia

  • 5.9. 13:47

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Erityisesti naisten kannattaisi harrastaa aktiivisesti palloilun ja juoksun kaltaisia liikuntalajeja. Ne aiheuttavat tärinää, joka saa naisilla selän nikamat kasvamaan kokoa.

Se on hyvä asia, sillä pienet nikamat näyttäisivät murtuvan helpommin kuin isommat, kertoo LK Petteri Oura, jonka aiheeseen liittyvä väitöskirja tarkastetaan perjantaina 8. syyskuuta Oulun yliopistossa.

Miehillä samaa ilmiötä ei havaittu.

 

Ouralla on liikuntalajien vaikutuksesta naisten nikamiin hyvä tiivistys.

– Sydän- ja verenkiertotutkijat sanovat, että sydän ei tiedä mitä keho tekee, eli kaikki liikunta on sydämelle hyväksi. Tätä sanontaa voisi nyt laajentaa: sydän ei tiedä, mitä keho tekee, mutta nikamat tietävät.

Voiko nikamakoko kasvaa vielä keski-iässä?

– Kyllä voi. Nikaman koko kasvaa luonnostaankin hieman läpi elämän, tai ainakin pitkään sen jälkeen, kun muut luut lopettavat kasvamisen.

 

Oura tutki väitöstyössään 1540 keski-ikäistä pohjoissuomalaista, joiden elintapoja oli seurattu 46 vuoden ajan.

Tutkimuksessa suljettiin pois vartalon koon, sosioekonomisen aseman ja tupakoinnin mahdollinen vaikutus nikamien kokoon.

Ouran väitöstutkimuksen perustella ei pysty tarkasti sanomaan, pystyvätkö naiset vielä esimerkiksi yli 40-vuotiaana kasvattaa nikamakokoaan tärinäliikunnan eli niin sanottujen impaktilajien avulla.

-– Käsitykseni mukaan ei se siinäkään iässä hukkaan mene.

 

Ouran väitöskirjan yksi osatutkimuksista palkittiin aiemmin tänä vuonna parhaana suomalaisena selkätutkimuksena.

Ouran aihe onkin poikkeuksellinen. Nikamakokoa ei juuri ole muualla tutkittu, ainakaan näin isossa aineistossa.

– Eikä käsittääkseni muissakaan aineistoissa.

Erikoiseksi väitöstutkimuksen tekee sekin, että Petteri Oura on vasta 22-vuotias viidennen vuoden lääkäriopiskelija.

– Tutkimusjuttu oli minulle harrastus. Oli kiva silloin tällöin naputella, kun opinnoissa oli vähemmän raskaita päiviä.

 

Oura oli kesällä ensimmäistä kertaa töissä lääkärinä. Hän oli kesurina Espoon uudessa sairaalassa, terveyskeskuksen ortopedisella kuntoutusosastolla.

Osa potilaista oli hoidossa osteoporoosin aiheuttaman murtuman vuoksi. Luun kuntoa heikentevän osteporoosin vuoksi ihmiselle voi tulla murtuma hyvin helposti, vaikkapa pieneltä jakkaralta pyllähtämisestä tai raskaan esineen nostamisesta.

– Oli hyvä päästä näkemään käytännössä osteoporoosin hoitoa ja sitä kokonaistilannetta, johon väitöstutkimuksenikin liittyy.

Ouran tutkimus antaa toivoa siitä, että tärinäliikunnan avulla isoksi kasvatettu nikama kestää vanhemmalla iällä murtumatta pyllähtämisiä, vaikka sitä heikentäisi osteoporoosi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.