NIKAMAMURTUMAT

Yllättävä ase nikamamurtumia vastaan – Pallopelit ja juoksu kasvattavat naisten nikamia

  • 5.9. 13:47

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Erityisesti naisten kannattaisi harrastaa aktiivisesti palloilun ja juoksun kaltaisia liikuntalajeja. Ne aiheuttavat tärinää, joka saa naisilla selän nikamat kasvamaan kokoa.

Se on hyvä asia, sillä pienet nikamat näyttäisivät murtuvan helpommin kuin isommat, kertoo LK Petteri Oura, jonka aiheeseen liittyvä väitöskirja tarkastetaan perjantaina 8. syyskuuta Oulun yliopistossa.

Miehillä samaa ilmiötä ei havaittu.

 

Ouralla on liikuntalajien vaikutuksesta naisten nikamiin hyvä tiivistys.

– Sydän- ja verenkiertotutkijat sanovat, että sydän ei tiedä mitä keho tekee, eli kaikki liikunta on sydämelle hyväksi. Tätä sanontaa voisi nyt laajentaa: sydän ei tiedä, mitä keho tekee, mutta nikamat tietävät.

Voiko nikamakoko kasvaa vielä keski-iässä?

– Kyllä voi. Nikaman koko kasvaa luonnostaankin hieman läpi elämän, tai ainakin pitkään sen jälkeen, kun muut luut lopettavat kasvamisen.

 

Oura tutki väitöstyössään 1540 keski-ikäistä pohjoissuomalaista, joiden elintapoja oli seurattu 46 vuoden ajan.

Tutkimuksessa suljettiin pois vartalon koon, sosioekonomisen aseman ja tupakoinnin mahdollinen vaikutus nikamien kokoon.

Ouran väitöstutkimuksen perustella ei pysty tarkasti sanomaan, pystyvätkö naiset vielä esimerkiksi yli 40-vuotiaana kasvattaa nikamakokoaan tärinäliikunnan eli niin sanottujen impaktilajien avulla.

-– Käsitykseni mukaan ei se siinäkään iässä hukkaan mene.

 

Ouran väitöskirjan yksi osatutkimuksista palkittiin aiemmin tänä vuonna parhaana suomalaisena selkätutkimuksena.

Ouran aihe onkin poikkeuksellinen. Nikamakokoa ei juuri ole muualla tutkittu, ainakaan näin isossa aineistossa.

– Eikä käsittääkseni muissakaan aineistoissa.

Erikoiseksi väitöstutkimuksen tekee sekin, että Petteri Oura on vasta 22-vuotias viidennen vuoden lääkäriopiskelija.

– Tutkimusjuttu oli minulle harrastus. Oli kiva silloin tällöin naputella, kun opinnoissa oli vähemmän raskaita päiviä.

 

Oura oli kesällä ensimmäistä kertaa töissä lääkärinä. Hän oli kesurina Espoon uudessa sairaalassa, terveyskeskuksen ortopedisella kuntoutusosastolla.

Osa potilaista oli hoidossa osteoporoosin aiheuttaman murtuman vuoksi. Luun kuntoa heikentevän osteporoosin vuoksi ihmiselle voi tulla murtuma hyvin helposti, vaikkapa pieneltä jakkaralta pyllähtämisestä tai raskaan esineen nostamisesta.

– Oli hyvä päästä näkemään käytännössä osteoporoosin hoitoa ja sitä kokonaistilannetta, johon väitöstutkimuksenikin liittyy.

Ouran tutkimus antaa toivoa siitä, että tärinäliikunnan avulla isoksi kasvatettu nikama kestää vanhemmalla iällä murtumatta pyllähtämisiä, vaikka sitä heikentäisi osteoporoosi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.