VERKKOPALVELUT

Virtuaalisairaala harppasi eteenpäin

  • 23.9. 09:26

Virpi Ekholm

Kuva: Jussi Helttunen

Virtuaalisten sairaalapalvelujen kehittämisessä on nyt laitettu iso vaihde silmään.

Husin Terveyskylä.fi-portaalissa avautui viime viikolla kaksi uutta verkkopalvelua, Naistalo ja Kivunhallintatalo. Kolmas uusi palvelu, Kuntoutumistalo, avautuu lokakuussa, ja lisää palveluja on tulossa ensi vuoden alussa.

Samaan aikaan yliopistosairaalat ovat ryhtyneet yhteistyöhön valtakunnallisen virtuaalisairaalan kehittämiseksi. Työhön on myönnetty rahoitus hallitusohjelman Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeesta.

Husin kehittämisjohtaja Visa Honkanen kertoo, että tavoitteena on tarjota potilaille aiempaa parempaa palvelua mutta säästää samalla kustannuksia.

– Jos saamme etävastaanotoilla vähennettyä perinteisiä vastaanottokäyntejä viisi prosenttia, pääsemme jo voiton puolelle. Ja tämä on varsin vaatimaton tavoite, Honkanen sanoo.

Ketään ei kuitenkaan aiota pakottaa sähköisten palvelujen käyttäjiksi. Digipalveluja tarjotaan vain niille, jotka osaavat, voivat ja haluavat niitä käyttää.

– Toisin kuin pankkipalvelun digitalisointia, tätä ei voi tehdä väkisin. Sairasta ihmistä ei voi asettaa siihen tilanteeseen, että jos hän ei käytä digitaalista palvelua, hänen pitää odottaa pidempään, Honkanen painottaa.

Pankkitunnuksilla omaan hoitopolkuun

Juuri avautuneessa Naistalossa tarjotaan tietoa esimerkiksi raskaudesta, imetyksestä, seksuaalisuudesta ja hedelmällisyydestä. Ensi vuoden alussa valmistuvat ensimmäiset digitaaliset hoitopolut, joihin potilaat kirjautuvat pankkitunnuksilla.

Koeputkihedelmöitykseen tuleville naisille on tulossa hoitopolku, joka kertoo tulevista lääkityksistä ja toimenpiteistä. Potilaat voivat myös kysyä neuvoa hoitajilta suojatun yhteyden kautta.

– Asiaan, joka on aiemmin kerrottu vastaanotolla kaiken muun ohessa, voi nyt tutustua rauhassa kotona puolison kanssa, kuvailee osastonylilääkäri, professori Aila Tiitinen Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialalta.

Toinen hoitopolku kehitetään naisille, joilla on todettu raskausdiabetes. Palvelun kautta potilaille voidaan välittää verensokeritietoja ja ohjeita, jolloin heitä ei tarvitse tavoitella puhelimitse.

Tiitinen korostaa, että digipalvelujen kehittäminen on lähtenyt potilaiden tarpeesta. Kaikille ne eivät kuitenkaan sovi.

– Hedelmällisessä iässä olevien naisten kielivalikoima on hyvin laaja. Kaikilla ei ole tietokonetta, eivätkä kaikki osaa edes lukea. Digipalvelut vapauttavat toivottavasti ammattilaisten työaikaa niille, jotka tarvitsevat enemmän ohjausta kasvokkain, Tiitinen sanoo.

Haasteena on, että sisällöt eivät synny hetkessä ja nykyisetkin potilaat tulee hoitaa. Siksi palveluja kehitetään asteittain ja muiden erikoisalojen kehittämiä sovelluksia hyödyntäen.

Potilas tekee itse

Myös Kivunhallintatalossa avautui ensin kaikille avoin osio, jossa on perustietoa kivusta sekä erilaisia itsehoito-ohjeita.

Talvella on tarkoitus käynnistää ensimmäinen verkkopohjainen hoito-ohjelma, johon potilaat tulevat lähetteellä. Kyseessä on ”valmentava polku” potilaille, jotka ovat tulossa kivun moniammatilliseen hoitoon.

Kivunhoidon linjajohtaja Katri Hamunen Hyksistä korostaa, että kroonisen kivun hoidossa on olennaista, että potilas tekee itse asioita eikä ole pelkkä hoidon kohde.

– Potilaalle annetaan tietoa ja jaksotettuja tehtäviä, jotta hänellä on paremmat eväät hyötyä ammattilaisten antamasta hoidosta, hän sanoo.

Suunnitteilla on myös muita pitkäaikaisen kivun hoito-ohjelmia. Niiden on tarkoitus täydentää moniammatillista hoitoa, ei korvata sitä kokonaan.

– Näin voimme tuottaa hoitoa nykyistä useammalle potilaalle, kun psykologiresurssi on niukka.

Hamunen uskoo, että ammattilaisen tapaamisiin yhdistetty verkkotyöskentely voi olla yhtä tehokasta kuin kokonaan kasvokkain tapahtuva hoito. Tästä on jo näyttöä muilta aloilta.

Edelläkävijä nettiterapiassa on Husin Mielenterveystalo, joka tarjoaa ohjelmia muun muassa masennuksen, yleistyneen ahdistuneisuushäiriön ja sosiaalisten tilanteiden pelon hoitoon.

Myös Painonhallintatalossa on juuri aloitettu terveyslaihdutusvalmennus, joka yhdistää verkossa tapahtuvat harjoitukset ja viestinnän oman valmentajan kanssa. Samalla käynnistyi satunnaistettu tutkimus, joka selvittää ohjelman vaikuttavuutta.

”Kansallinen hanke kiihdyttää tekemistä”

Valtakunnallisessa Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa on tarkoitus sopia, mitä palveluita yliopistosairaalat ryhtyvät kehittämään yhdessä ja mikä sairaala ottaa päävastuun kunkin palvelun kehittämisestä.

– Suomi on niin pieni maa, että meidän ei kannata tehdä samoja asioita ja kilpailla keskenämme, sanoo projektinjohtaja Sirpa Arvonen Husin tietohallinnosta.

Visa Honkasen mukaan kaikkea ei ole tarkoitus tehdä yhdessä, vaan sairaaloilla voi olla jatkossa myös omia verkkopalveluita.

– Pyrimme siihen, että kansallinen hanke kiihdyttäisi tekemistä eikä siitä tulisi hallinnollista jarrua. Ei ole tarkoitus, että jokin palvelu jäisi tekemättä sen vuoksi, että siitä pitää päättää kansallisesti.

Honkanen korostaa, että sähköiset palvelut edellyttävät aina toimintatavan muutosta. Innostuksen tulee lähteä sekä ylimmästä johdosta että klinikasta.

– Jos tämä tehdään oikein, järjestelmä ei enää ohjaa asiakasta vaan asiakas ohjaa järjestelmää.

 

Kirjoitus on julkaistu 23.9.2016 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 32-33/2016.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa.Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi

Elinsiirrot

Elinluovutusten ennätystahti jatkuu

Syyskuun 21. päivään mennessä luovuttajia oli sata, joka on yhdeksän enemmän kuin samaan päivään mennessä viime vuonna.

  • 29.9. 10:21

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppani­sisältöä:

Kaupallinen yhteistyö

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö

YLILÄÄKÄRIN VIRKA (lastenneurologia)

Soite on 1.1.2017 toimintansa aloittava laaja-alainen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajakuntayhtymä, joka yhdistää Keski-Pohjan-maan alueen kuntien ja sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Soite tuottaa ja järjestää alueen asukkaille erikoissairaanhoidon, perusterveyden huollon, sosiaalitoimen ja kehitysvammahuollon korkealaatuisia palveluita. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen kuntien ja naapurisairaanhoitopiirien kanssa. Soite työllistää noin 3600 osaajaa. Liity joukkoon!

1 ERIKOISLÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

1 OSASTONYLILÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Anestesian erikoislääkärin virka

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kainuun sote tuottaa seitsemän kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuun ottamatta, lisäksi yksi kunta on kuntayhtymässä osajäsenenä. Kainuun sote tuottaa alueelleen myös henkilöstö-, talous- ja tietohallinnon palveluja. Kainuun sote työllistää noin 3 700 henkilöä.

PÄÄKIRJOITUS

Uuden toivon tuojat

Uusien avausten merkityksen mittaa parhaiten niiden tuoma hyöty potilaille.

  • 23.9. 09:38

KOLUMNI

Viisi tarvetta

Puhtaalta pöydältä on helpompi luoda uutta.

  • 23.9. 09:37

Pääkirjoitus

Kiky oli vasta verryttelyä

Uudet, tehokkaammat tavat diagnosoida ja hoitaa ovat tervetulleita. Näin siitä huolimatta, että ne ehkä uhkaavat nykyisten työntekijöiden asemaa.

  • 16.9. 12:58

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elinsiirrot

Minna Pihlava minna.pihlava@talentum.com

Elinluovutusten ennätystahti jatkuu

Syyskuun 21. päivään mennessä luovuttajia oli sata, joka on yhdeksän enemmän kuin samaan päivään mennessä viime vuonna.

  • Eilen