SYDÄNPYSÄHDYKSEN HOITO

Viive maksaa ihmishenkiä – Sairaalan sisäisen elvytysryhmän puhelinnumeroksi 2222 kaikkialla Euroopassa?

  • 11.9. 13:29

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Terveydenhuollon ammattilainen ei saisi mennä paniikkiin tai hätääntyä, kun sairaalan osastolla hoidossa olevan potilaan sydän pysähtyy.

Tosielämässä niin kuitenkin helposti käy.

Sairaalan sisällä toimivan elvytysryhmän puhelinnumero ei heti muistu mieleen, tai muistuu se väärä, edellisen työpaikan hätänumero.

Ja vääriä numeroita, niitä terveydenhuollossa riittää.

Tuoreen kyselyn mukaan melkein jokaisella sairaalalla tai hoitolaitoksella Euroopassa on oma sairaalan tai hoitolaitoksen sisäinen elvytysnumeronsa.

– Määrä on järkyttävä! akuuttilääketieteen professori, Hyks Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén sanoo.

Hän oli mukana kirjoittamassa maaliskuussa Resuscitation-tiedelehdessä julkaistua artikkelia, jossa tätä ongelmaa nostettiin esiin.

 

Numerosekaannus ei ole harmiton. Siitä johtuvat viiveet maksavat ihmishenkiä.

Vaikka sydänpysähdys osuu sairaalan osastoilla kohdalle harvoin, niitä tapahtuu Euroopan sairaaloissa tai hoitolaitoksissa 300000 vuodessa.

Siksi kansainväliset elvytysjärjestöt haluavat, että sairaaloissa otetaan käyttöön yksinkertainen apukeino.

– Kaikissa Euroopan sairaaloissa pitäisi olla sama sisäinen elvytysnumero. Se on 2222, Castrén sanoo.

Suomessa ainakin Tays on jo ehtinyt siirtyä tähän käytäntöön.

– Olen tosi, tosi iloinen, että Sanna Hoppu sai sen toteutumaan, Castrén sanoo.

Akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Hoppu on Taysin Ensihoitokeskuksen apulaisylilääkäri.

Castrén aikoo nyt ponnistella, jotta 2222 otettaisiin käyttöön myös Hyksissä.

– Se on tämän syksyn ehdoton teemani.

 

Maaret Castrénin syksyssä on muutakin uutta.

Hän päättää tässä kuussa kuusivuotisen pestinsä Euroopan elvytysneuvoston puheenjohtajana.

Se sattui sikäli hyvään saumaan, että Castrén tarvitsee aikaa toiseen merkittävään tehtävään. Hänet valittiin alkukesästä maailman elvytysjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön Ilcorin (The International Liaision Committee on Resuscitation) sihteeriksi.

Ilcor tekee elvytyshoidoista suosituksia, jotka perustuvat tieteelliseen näyttöön.

– Yksi tärkeimpiä tehtäviäni on toimia Ilcorin yhteyshenkilönä yhteisöön, joka vie niitä suosituksia käytäntöön.

Castrén viittaa tässä Global Resuscitation Allianceen (GRA).

Uusi rooli vie silti vähemmän aikaa kuin taakse jäänyt puheenjohtajuus. Se varmaan rauhoittaa esimiehiä, Castrén arvelee.

– Kokouksia on vähemmän, ja ne ovat Suomen aikaa yöllä.

 

Suomen elvytystilanne on merkillisen ristiriitainen.

Meillä on menneisyys elvytyksen mallimaana, ja tuotamme yhä hyvää alan tutkimustietoa.

– Elvytyslukumme sen sijaan eivät ole edenneet samaa tahtia kuin maissa, joissa on otettu kansallisesti koppi sydänpysähdyspotilaista, Castrén sanoo.

Kunnollinen koppi tarkoittaisi Suomessa ainakin kahta konkreettista uudistusta.

– Meiltä puuttuvat elvytysrekisteri ja hätäkeskukseen kytketty defibrillaattorirekisteri. Jos sellainen olisi, saisimme oikeasti käyttöön kansalaisten ostamat deffat.

Tehtävää riittää, mutta Suomi ei kipuile elvytyksen kanssa yksin.

– Euroopassa kuolee joka päivä kahden Jumbo Jetin verran ihmisiä siksi, että järjestelmämme eivät tue sydänpysähdyspotilaiden hoitoa, Castrén sanoo.

Tämä tragedia jää piiloon, vaikka kahden oikean Jumbo Jetin putoaminen Euroopassa olisi jättiuutinen.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.