SYDÄNPYSÄHDYKSEN HOITO

Viive maksaa ihmishenkiä – Sairaalan sisäisen elvytysryhmän puhelinnumeroksi 2222 kaikkialla Euroopassa?

  • 11.9. 13:29

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Terveydenhuollon ammattilainen ei saisi mennä paniikkiin tai hätääntyä, kun sairaalan osastolla hoidossa olevan potilaan sydän pysähtyy.

Tosielämässä niin kuitenkin helposti käy.

Sairaalan sisällä toimivan elvytysryhmän puhelinnumero ei heti muistu mieleen, tai muistuu se väärä, edellisen työpaikan hätänumero.

Ja vääriä numeroita, niitä terveydenhuollossa riittää.

Tuoreen kyselyn mukaan melkein jokaisella sairaalalla tai hoitolaitoksella Euroopassa on oma sairaalan tai hoitolaitoksen sisäinen elvytysnumeronsa.

– Määrä on järkyttävä! akuuttilääketieteen professori, Hyks Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén sanoo.

Hän oli mukana kirjoittamassa maaliskuussa Resuscitation-tiedelehdessä julkaistua artikkelia, jossa tätä ongelmaa nostettiin esiin.

 

Numerosekaannus ei ole harmiton. Siitä johtuvat viiveet maksavat ihmishenkiä.

Vaikka sydänpysähdys osuu sairaalan osastoilla kohdalle harvoin, niitä tapahtuu Euroopan sairaaloissa tai hoitolaitoksissa 300000 vuodessa.

Siksi kansainväliset elvytysjärjestöt haluavat, että sairaaloissa otetaan käyttöön yksinkertainen apukeino.

– Kaikissa Euroopan sairaaloissa pitäisi olla sama sisäinen elvytysnumero. Se on 2222, Castrén sanoo.

Suomessa ainakin Tays on jo ehtinyt siirtyä tähän käytäntöön.

– Olen tosi, tosi iloinen, että Sanna Hoppu sai sen toteutumaan, Castrén sanoo.

Akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Hoppu on Taysin Ensihoitokeskuksen apulaisylilääkäri.

Castrén aikoo nyt ponnistella, jotta 2222 otettaisiin käyttöön myös Hyksissä.

– Se on tämän syksyn ehdoton teemani.

 

Maaret Castrénin syksyssä on muutakin uutta.

Hän päättää tässä kuussa kuusivuotisen pestinsä Euroopan elvytysneuvoston puheenjohtajana.

Se sattui sikäli hyvään saumaan, että Castrén tarvitsee aikaa toiseen merkittävään tehtävään. Hänet valittiin alkukesästä maailman elvytysjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön Ilcorin (The International Liaision Committee on Resuscitation) sihteeriksi.

Ilcor tekee elvytyshoidoista suosituksia, jotka perustuvat tieteelliseen näyttöön.

– Yksi tärkeimpiä tehtäviäni on toimia Ilcorin yhteyshenkilönä yhteisöön, joka vie niitä suosituksia käytäntöön.

Castrén viittaa tässä Global Resuscitation Allianceen (GRA).

Uusi rooli vie silti vähemmän aikaa kuin taakse jäänyt puheenjohtajuus. Se varmaan rauhoittaa esimiehiä, Castrén arvelee.

– Kokouksia on vähemmän, ja ne ovat Suomen aikaa yöllä.

 

Suomen elvytystilanne on merkillisen ristiriitainen.

Meillä on menneisyys elvytyksen mallimaana, ja tuotamme yhä hyvää alan tutkimustietoa.

– Elvytyslukumme sen sijaan eivät ole edenneet samaa tahtia kuin maissa, joissa on otettu kansallisesti koppi sydänpysähdyspotilaista, Castrén sanoo.

Kunnollinen koppi tarkoittaisi Suomessa ainakin kahta konkreettista uudistusta.

– Meiltä puuttuvat elvytysrekisteri ja hätäkeskukseen kytketty defibrillaattorirekisteri. Jos sellainen olisi, saisimme oikeasti käyttöön kansalaisten ostamat deffat.

Tehtävää riittää, mutta Suomi ei kipuile elvytyksen kanssa yksin.

– Euroopassa kuolee joka päivä kahden Jumbo Jetin verran ihmisiä siksi, että järjestelmämme eivät tue sydänpysähdyspotilaiden hoitoa, Castrén sanoo.

Tämä tragedia jää piiloon, vaikka kahden oikean Jumbo Jetin putoaminen Euroopassa olisi jättiuutinen.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.