VALINNANVAPAUSLAKI

Valinnanvapauden linjaukset saivat heti kyytiä – Maakunta: Pakkolistaaminen synnyttää epäterveen kilpailun

  • 11.10. 09:31

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Maanantaina julkistetut tiedot sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauslain linjauksista herättivät terveydenhuollon toimijoissa mielipiteitä suuntaan ja toiseen.

Uudenmaan liiton sote-muutosjohtaja Timo Aronkytö on tyytyväinen, että hallitus pääsi sopuun valinnanvapauslaista.

Hän on kuitenkin huolissaan esitykseen sisältyvästä pakkolistaamisesta.

Jos asiakas ei valitse mitään sote-keskusta, hänelle osoitetaan lähin keskus kahden vuoden päästä sote-keskusten aloituksesta eli vuonna 2023.

Aronkydön mielestä pitäisi olla mahdollista olla valitsematta mitään sote-keskusta. Hän arvioi, että jopa miljoona ihmistä haluaa käyttää vain esimerkiksi työterveyshuollon, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tai yksityisen lääkäriaseman palveluja.

Jos kaikki potilaat listataan johonkin sote-keskukseen, voi heistä Aronkydön mielestä syntyä epäterve kilpailu. Sote-keskukset kun saavat korvausta kaikista listatuista.

– Jos olisin Helsingissä terveysasemien johtaja vuonna 2022, laittaisin jokaiseen niemeen ja notkoon jonkinlaisen putiikin pystyyn, jotta työterveyshuoltoa käyttävät listattaisiin niihin, Aronkytö sanoo.

Hyvää esityksessä on hänen mielestään se, että sosiaalihuoltoon liittyvä päätöksenteko selkiytyi. Sote-keskuksessa on sosiaalineuvontaa, mutta viranomaispäätöksiä vaativissa tapauksissa maakunnan liikelaitos tekee päätökset ja suunnitelmat palveluista.

 

Lue myös:

Saarikko: Maakunnille ei tule valinnanvapauslakiin yhtiöittämisvelvoitetta

Hämeenlinnan terveysjohtaja valinnanvapauslaista: Sote-keskuksen vaihtotiheys parani

Kiuruveden Kunnanlääkärit valinnanvapauslain pääkohdista: Uudet yritykset kärsivät

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.