LABORATORIOTESTIT

Vääristä maksan viitearvoista on melkein päästy eroon

  • 21.11. 15:00

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Mitä jos kävisi niin, että lääkäri arvioisi potilaiden tilaa kymmenen vuotta kokeella, jonka yleisesti käytössä olevat viitearvot ovat väärin?

Näin kävikin, täällä Suomessa.

Kyseessä ovat maksakokeet GT (glutamyylitransferaasi) ja ALAT (alaniiniaminotransferaasi). Lähes kaikki laboratoriot ovat käyttäneet niistä viitearvoja, jotka ovat peräisin pohjoismaisesta Norip-tutkimushankkeesta (Nordic Reference Interval Project) vuodelta 2004.

Paha vain, että nämä viitearvojen ylärajat ovat vääriä, liian korkeita.

Käyttämällä Norip-viitearvoja lievät maksavauriot saattavat jäädä huomioimatta.

Tähän kiinnitettiin huomiota Seinäjoen keskussairaalan laboratoriossa.

Tutkijat Joanna Danielsson, Päivikki Kangastupa, Tiina Laatikainen, Mauri Aalto ja laboratoriolääketieteen professori Onni Niemelä julkaisivat syksyllä 2014 The World Journal of Gastroenterologyssä artikkelin, jossa todettiin tuoreen Finriski-aineiston perusteella, että yleisesti käytössä olevissa GT- ja ALAT-viitearvoissa on vikaa.

Ne perustuivat tutkimukseen, josta ei ollut suljettu ulos ylipainoisia eikä runsaasti alkoholia käyttäviä koehenkilöitä.

Pohja tälle havainnolle oli tehty jo vuosina 2005–2008 Onni Niemelän tutkimusryhmässä.

Mediuutiset selvitti, miten tieto vääristyneistä viitearvoista on otettu vastaan laboratorioissa, jotka palvelevat sairaanhoitopiirejä ja suurimpia yksityisiä lääkärikeskuksia.

Seinäjoen keskussairaalan kliinisen kemian ja hematologian laboratorio oli poikkeus laboratorioiden joukossa. Se ei koskaan luottanut Norip-hankkeen viitearvoihin.

– Meillä laskettiin viitearvot normaalipainoisille henkilöille, jotka eivät käytä alkoholia. Tämän perusteella otettiin käyttöön nämä omaan materiaaliin perustuvat viitevälit, sairaalakemisti Johanna Kultti sanoo.

Uusiin tiukempiin GT- ja ALAT-viitearvojen ylärajoihin siirryttiin ensimmäisenä Huslabissa vuonna 2014.

GT ja ALAT: Viitearvon tiukennuksen kliininen merkitys

Laboratoriolääketieteen professori Onni Niemelä kertoo, miksi on tärkeää tiukentaa GT- ja ALAT-maksakokeiden viitearvojen ylärajoja eli mihin kliinisiin ilmiöihin se ainakin heijastuu.

Sydän. Jos maksa on rasittunut, myös sydän rasittuu. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että GT-arvon kohoaminen ennustaa aika hyvin ongelmia sydämessä ja verisuonissa, myös aivoverisuonissa.

Metabolia. ALAT-arvon hiipiminen normaalitasosta ylöspäin ennustaa jossain määrin metabolista oireyhtymää tai diabetesta.

Rasvamaksa. Alkoholin suurkulutus on pitkään ollut suomalaisen yhteiskunnan ongelma, mutta nyt on lisääntymässä lihavuudesta aiheutuva maksan rasittuneisuus. Se voi johtaa rasvamaksan kautta jopa kirroosiin.

Alkoholin riskirajat. Tiukemmat normaalin rajat GT- ja ALAT-arvoissa oli yksi syy sille, että Suomessa tarkennettiin hiljattain alaspäin alkoholin haitallisen käytön rajoja. Alkoholisuositukset eivät vielä riittävästi huomioi yhteisvaikutuksia. Lihavilla ja tupakoitsijoilla esimerkiksi pienempi annos alkoholia on tavallista haitallisempi ja voi johtaa GT-arvon nousuun.

Hoidon ajoitus. Maksaongelmien varhaisvaiheessa elämäntapamuutokset tehoavat oikeinkin hyvin. Takavuosina hyväksyttiin liian korkeita GT- ja ALAT-arvoja normaaleiksi, jolloin potilaiden maksan varhaisvaiheen muutoksia pääsi livahtamaan lääkärien käsistä.

Kahden viime vuoden aikana uusi käytäntö on levinnyt. Ainoastaan yksi keskeinen laboratorio käyttää vielä vanhoja viitearvoja.

Se on Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien Fimlab Laboratoriot Oy.

Miksi näin?

– Meilläkin on pitkään ollut tarkoitus siirtyä uusiin viitearvoihin. Suunnitelmana oli tehdä muutokset analysaattorin vaihdoksen yhteydessä, kliinisen kemian erikoislääkäri Maria Juujärvi Fimlabista sanoo.

Automaatiohankinta on kuitenkin viivästynyt.

– Otamme uudet GT- ja ALAT-viitearvot käyttöön ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Muutos on niin suuri, että se vaatii Juujärven mukaan ohje- ja tietojärjestelmäpäivitysten lisäksi vuoropuhelua erikoisalojen kanssa.

– Pohdimme esimerkiksi, miten uudet viitearvot vaikuttavat potilasvirtaan ja missä määrin tulee päivittää mahdollisia yksiköiden sisäiseen käyttöön luotuja hoito-ohjeistuksia.

Miten tiukempiin GT- ja ALAT-viitearvoihin siirtyminen muuttaa potilastyötä?

Mediuutiset kysyi sitä kolmelta työterveyslääkäriltä.

Vantaan Attendon vastaava työterveyslääkäri Ulla Brusila-Relas työskenteli viitearvomuutoksen aikaan vielä Terveystalossa.

Hän odotti, että maksan viitearvojen "herkempi liipasin" poikisi lisätyötä. Näin ei juuri käynyt.

– Piukemmat viitealueet lisäsivät työtaakkaa vähemmän kuin ajattelin.

Syy oli osin se, että hän lääkärinä hyödyntää muitakin markkereita kuin GT- ja ALAT-arvoja.

Muutos sai Brusila-Relasin kuitenkin lisäämään jonkin verran tutkimuksia, kuten ultraääntä ja kontrolleja.

Myös Kemin Terveystalon työterveyslääkäri Arto Rimali ja Turun Mehiläisen työterveyslääkäri Pirjo Matintalo lisäsivät siirtymävaiheessa ylävatsan ultraäänen käyttöä sellaisille, joiden GT ja ALAT ylittivät hiukan viitearvot.

Nyt lääkärit luottavat asiassa enemmän kokemukseensa.

– Toki nytkin lähetän potilaan ultraääneen, jos hän on huolissaan ja tutkimukseen on lääketieteelliset perusteet, Matintalo sanoo.

On yksi asia, jossa uusilla viitearvoilla on lääkärien mukaan selkeä merkitys: ei-alkoholiperäiset maksaongelmat.

– Aiempaa useammin potilaan kanssa tulee puheeksi rasvamaksa, jonka pääasiallinen syy ei ole alkoholi, Rimali sanoo.

Myös Matintalo arvioi, että runsas alkoholin käyttö tuli esiin jo aiemmilla viitearvoilla, mutta uusi tilanne toi uuden keskustelukumppanin.

– Muutos oli suurin vähän alkoholia käyttävillä, pikkuisen keskivartalopyöreillä naisihmisillä, jotka eivät olisi osanneet edes kuvitella maksa-arvojensa olevan koholla.

Tällä potilasryhmällä maksa-arvojen kohoaminen normaalirajan yli voi ennakoida esimerkiksi diabeteksen syntyä.

– Uudet viiterajat ovat helpottaneet pyöreiden potilaiden motivointia elämäntapamuutokseen, Matintalo sanoo.

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.3.2018 Finlandia-talo – Tule edistämään naisjohtajuutta yhdessä kollegoidesi kanssa sosiaali- ja terveysalan Vahva nainen työelämässä -tapahtumaan! Puhujina muun muassa Minna Helle, Päivi Kerkola, Paula Risikko ja Laura Räty.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Vaativammasta sairaanhoidosta tuli kauppatavaraa

Valtakunnanpolitiikassa asetelma demokraattisesti valittujen kansanedustajien ja terveydenhuollon ammattilaisten ja johtajien välillä on tällä hetkellä hyvin kärjistynyt, kertoo Mediuutisten päätoimittaja Anna Niemelä pääkirjoituksessaan.

  • 1.12. 13:44

KOLUMNI

Bling, oletko huomannut että?

Endokrinologi Helena Miettinen kuvailee kolumnissaan, miten tulevaisuuden tekoäly ehkä auttaa lääkäriä väistelemään inhimillisiä virheitä työssään.

  • 1.12. 13:19

TOIMITUKSELTA

Onkohan se vaarallista?

Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, tiivistävät yhteistyötään. Taas yksi huoli lisää.

  • 1.12. 12:23

SUOLISTOSYÖPÄ

Ihmisiä pitää ravistella

Iso osa suolistosyöpään kuolemisista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla. Suomessa se on katkolla.

  • 1.12. 11:10

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Valvontayksikön osastonylilääkäri

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Kolmea kirurgian erikoistuvaa lääkäriä

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Kahta ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.