UUTTA TEKNOLOGIAA

Uusi 3D-laite paljastaa poskiontelotulehduksen

  • 18.2.2011 11:09

Mari Heikkilä

Korvalääkärit ovat saaneet uuden apuvälineen poskiontelokuvauksiin. Kartiokeilatietokonekerroskuvauslaite eli CBCT (Cone Beam Computerized Tomography) antaa onteloista tarkan kolmiulotteisen kuvan, mutta säteilyannos on 20–30-kertaa tavallista monileike-tietokonetomografiaa (CT) pienempi.

– Tavallinen poskionteloröntgen on katoavaa kansanperinnettä. Tavallisessa virusinfektiossa esiintyvät muutokset voivat tulla tulkituiksi poskiontelotulehdukseksi. Herkkyys ja tarkkuus ovat huonoja, eikä kuvasta ole apua leikkauspäätöksen tekoon. Tällä laitteella saadaan pienellä säteilyannoksella ja ajankäytöllä tarkka 3D-kuva, toteaa korvalääkäri Jari Suvilehto.

Yksityislääkärinä toimiva Suvilehto lähettää potilaan CBCT-kuvaukseen hammasklinikka Qmedicaliin, kun harkitsee toimenpidettä tai poskiontelotulehduksen diagnoosi on epäselvä. Qmedicalilla on toistaiseksi pääkaupunkiseudulla ainoa laite.

– Viisi leikkaavaa korvalääkäriä lähettää potilaita meille kuvauksiin, kertoo suu- ja leukakirurgi Antero Salo.

OMAT ONTELOT KUVASSA

Piiiiiiii.

Pääni on telineessä. Leuka lepää tukevasti muovisessa kuopassa, pää sivuttaistukien välissä. Laitteen levy pyörähtää piipaten kasvojeni editse. Sitten tuoli laskeutuu ja laite pyörähtää uudelleen.

15 sekuntia. Nyt kuvaus on ohi.

Kymmenen minuutin kuluttua tarkastelemme tietokoneen ruudulta kolmiulotteista kuvaa kallostani.

Etenemme hitaasti nenänpäästä syvemmälle poskionteloihin. Kuva on niin tarkka, että maallikkokin ymmärtää missä mennään.

Oikealla puolella näkyy turvotusta ja pieni määrä nestettä poskiontelon sivuseinässä. Reilu viikko sitten sairastetun flunssan jäljet näkyvät.

– Jos olisit terveyskeskuksen päivystyksessä, ultraäänellä oikealla näkyisi plussaa, ja saisit luultavasti antibioottikuurin, toteaa Jari Suvilehto.

Ultraäänellä ei erota, onko poski-ontelossa nestettä vai turvotusta.

Myös röntgenkuva on usein liian epäselvä.

– Vääriä diagnooseja tehdään runsaasti.

Ainakin tällä kertaa antibioottikuuri olisi ollut turha. Suolavesihuuhtelut ja kortisonisuihke tepsivät nopeasti.

Taysissa hyviä kokemuksia

Toistaiseksi CBCT-laite on vain harvan korvalääkärin käytössä. Suvilehto kuitenkin uskoo, että se on tulevaisuuden tekniikkaa.

Samaa mieltä on Taysin radiologian yksikön osastonylilääkäri Prasun Dastidar. Taysissa laitetta on käytetty poskiontelokuvauksiin viime vuodesta lähtien.

– Natiiviröntgenkuvia poskionteloista ei enää oteta. Olemme siirtyneet kokonaan käyttämään tätä. Miksi tyytyisimme huonompaan kuvaan, kun samalla sädeannoksella saa asiat paljon paremmin esille?

Dastidarin mukaan sekä korvalääkärit että radiologit ovat olleet laitteeseen tyytyväisiä. Viikoittain laitteella kuvataan noin 20 potilasta. Kuvanlaatu on hyvä poskionteloiden FES-kirurgiaa ja pallolaajennuksia varten.

– Sädeannos kiinnostaa meitä eniten. Lisäksi CBCT-laitteessa on parempi kuvan taso kuin perinteisessä monileike-CT:ssä. Luut erottuvat hyvin tarkasti. Pehmytosaa tosin näkyy huonommin, mutta se ei sinusalueen ongelmissa ole keskeistä.

Dastidar kertoo, että muista sairaaloista on käynyt kiinnostuneita tutustumassa laitteeseen. Kys aikoo hankkia sellaisen lähiaikoina.

Hyödyttäisi isoissa terveyskeskuksissa

Suvilehto uskoo, että CBCT-laite voi tulevaisuudessa päätyä yhä useammin yksityissairaaloihin ja mahdollisesti myös suurempiin terveyskeskuksiin. Tilantarve on pieni, tavallinen röntgenhuone riittää.

Laite maksaa noin 140?000 euroa. Se on röntgenlaitetta kalliimpi, mutta huomattavasti halvempi kuin tietokonetomografialaite.

Alun perin CBCT on kehitetty hammaslääkärien implanttisuunnittelun ja viisaudenhammasleikkausten avuksi noin 7–8 vuotta sitten. Pian huomattiin, että suuontelon lisäksi laitteella saisi tarkkaa kuvaa muistakin onteloista. Laitteen uusissa malleissa kenttää on laajennettu siten, että se soveltuu poskiontelokuvauksiin.

Keksintö on alkuaan suomalais-japanilaisen ideoinnin tulosta. Suomessa on kaksi laitevalmistajaa, Soredex ja PlanMeca.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.