UUTTA TEKNOLOGIAA

Uusi 3D-laite paljastaa poskiontelotulehduksen

  • 18.2.2011 11:09

Mari Heikkilä

Korvalääkärit ovat saaneet uuden apuvälineen poskiontelokuvauksiin. Kartiokeilatietokonekerroskuvauslaite eli CBCT (Cone Beam Computerized Tomography) antaa onteloista tarkan kolmiulotteisen kuvan, mutta säteilyannos on 20–30-kertaa tavallista monileike-tietokonetomografiaa (CT) pienempi.

– Tavallinen poskionteloröntgen on katoavaa kansanperinnettä. Tavallisessa virusinfektiossa esiintyvät muutokset voivat tulla tulkituiksi poskiontelotulehdukseksi. Herkkyys ja tarkkuus ovat huonoja, eikä kuvasta ole apua leikkauspäätöksen tekoon. Tällä laitteella saadaan pienellä säteilyannoksella ja ajankäytöllä tarkka 3D-kuva, toteaa korvalääkäri Jari Suvilehto.

Yksityislääkärinä toimiva Suvilehto lähettää potilaan CBCT-kuvaukseen hammasklinikka Qmedicaliin, kun harkitsee toimenpidettä tai poskiontelotulehduksen diagnoosi on epäselvä. Qmedicalilla on toistaiseksi pääkaupunkiseudulla ainoa laite.

– Viisi leikkaavaa korvalääkäriä lähettää potilaita meille kuvauksiin, kertoo suu- ja leukakirurgi Antero Salo.

OMAT ONTELOT KUVASSA

Piiiiiiii.

Pääni on telineessä. Leuka lepää tukevasti muovisessa kuopassa, pää sivuttaistukien välissä. Laitteen levy pyörähtää piipaten kasvojeni editse. Sitten tuoli laskeutuu ja laite pyörähtää uudelleen.

15 sekuntia. Nyt kuvaus on ohi.

Kymmenen minuutin kuluttua tarkastelemme tietokoneen ruudulta kolmiulotteista kuvaa kallostani.

Etenemme hitaasti nenänpäästä syvemmälle poskionteloihin. Kuva on niin tarkka, että maallikkokin ymmärtää missä mennään.

Oikealla puolella näkyy turvotusta ja pieni määrä nestettä poskiontelon sivuseinässä. Reilu viikko sitten sairastetun flunssan jäljet näkyvät.

– Jos olisit terveyskeskuksen päivystyksessä, ultraäänellä oikealla näkyisi plussaa, ja saisit luultavasti antibioottikuurin, toteaa Jari Suvilehto.

Ultraäänellä ei erota, onko poski-ontelossa nestettä vai turvotusta.

Myös röntgenkuva on usein liian epäselvä.

– Vääriä diagnooseja tehdään runsaasti.

Ainakin tällä kertaa antibioottikuuri olisi ollut turha. Suolavesihuuhtelut ja kortisonisuihke tepsivät nopeasti.

Taysissa hyviä kokemuksia

Toistaiseksi CBCT-laite on vain harvan korvalääkärin käytössä. Suvilehto kuitenkin uskoo, että se on tulevaisuuden tekniikkaa.

Samaa mieltä on Taysin radiologian yksikön osastonylilääkäri Prasun Dastidar. Taysissa laitetta on käytetty poskiontelokuvauksiin viime vuodesta lähtien.

– Natiiviröntgenkuvia poskionteloista ei enää oteta. Olemme siirtyneet kokonaan käyttämään tätä. Miksi tyytyisimme huonompaan kuvaan, kun samalla sädeannoksella saa asiat paljon paremmin esille?

Dastidarin mukaan sekä korvalääkärit että radiologit ovat olleet laitteeseen tyytyväisiä. Viikoittain laitteella kuvataan noin 20 potilasta. Kuvanlaatu on hyvä poskionteloiden FES-kirurgiaa ja pallolaajennuksia varten.

– Sädeannos kiinnostaa meitä eniten. Lisäksi CBCT-laitteessa on parempi kuvan taso kuin perinteisessä monileike-CT:ssä. Luut erottuvat hyvin tarkasti. Pehmytosaa tosin näkyy huonommin, mutta se ei sinusalueen ongelmissa ole keskeistä.

Dastidar kertoo, että muista sairaaloista on käynyt kiinnostuneita tutustumassa laitteeseen. Kys aikoo hankkia sellaisen lähiaikoina.

Hyödyttäisi isoissa terveyskeskuksissa

Suvilehto uskoo, että CBCT-laite voi tulevaisuudessa päätyä yhä useammin yksityissairaaloihin ja mahdollisesti myös suurempiin terveyskeskuksiin. Tilantarve on pieni, tavallinen röntgenhuone riittää.

Laite maksaa noin 140?000 euroa. Se on röntgenlaitetta kalliimpi, mutta huomattavasti halvempi kuin tietokonetomografialaite.

Alun perin CBCT on kehitetty hammaslääkärien implanttisuunnittelun ja viisaudenhammasleikkausten avuksi noin 7–8 vuotta sitten. Pian huomattiin, että suuontelon lisäksi laitteella saisi tarkkaa kuvaa muistakin onteloista. Laitteen uusissa malleissa kenttää on laajennettu siten, että se soveltuu poskiontelokuvauksiin.

Keksintö on alkuaan suomalais-japanilaisen ideoinnin tulosta. Suomessa on kaksi laitevalmistajaa, Soredex ja PlanMeca.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.