MediuutisetUusi norovirus jyllää ympäri Suomen

Tänä vuonna Hyksissä norovirusta on ollut enemmän henkilökunnalla kuin potilailla.

Joulukuussa Suomesta löydetty uusi noroviruksen alatyyppi GII 4 2008 jyllää ympäri Suomen. Epidemioita on ollut esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Forssassa, Hyvinkäällä, Porvoossa, Espoossa, Sipoossa ja Kuopiossa.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan tapausten määrä kolminkertaistui joulukuusta tammikuuhun ja pysyi yhtä suurena helmikuun. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna tapauksia on noin neljänneksen enemmän.

Virus on taittanut tehokkaasti myös terveydenhuollon henkilökuntaa, esimerkiksi Hyksissä noroviruksen sairastuttamia työntekijöitä on infektiolääkäri Veli-Jukka Anttilan mukaan 50–100.

– Olemme joutuneet sulkemaan joitakin osastoja muutamaksi päiväksi. Tänä vuonna norovirusta on ollut enemmän henkilökunnalla kuin potilailla. Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin kolme neljä vuotta sitten, jolloin potilaista noin 200 ja henkilökunnastakin noin 250 sai noroviruksen. Silloin norovirusta oli pääosin medisiinisessä tulosyksikössä, nyt sitä on enemmän kirurgisilla osastoilla, jotka säästyivät huippuvuosina pahimmalta. Nyt esimerkiksi Töölön sairaalassa oli hankala tilanne, kun päivystysosaston henkilökunta sairastui.

Anttila muistuttaa, että epidemioiden torjunnassa keskeisintä on sairaalan siivous.

– Norovirus leviää todella helposti. Yhdellä oksennuksella pystyttäisiin infektoimaan puolet Suomen kansasta.

Kierto alkoi Uudesta-Seelannista

THL:n suolistoinfektioyksikön laboratorionjohtajan Merja Roivaisen mukaan suurin osa tämän talven tartunnoista on uuden variantin aiheuttamia.

– Se on vuonna 2008 syntyneen variantin ja jo hävinneen, vuonna 2006 syntyneen, variantin yhdistelmä. Tällaiset rekombinantit aiheuttavat epidemioita parin vuoden ajan, minkä jälkeen ne häviävät. Suomessa on uuden variantin lisäksi liikkeellä muitakin kantoja, mutta ne ovat aiheuttaneet vain pienen osan tartunnoista.

Roivainen uskoo, että epidemioita voi puhjeta kesään saakka.

Uusi variantti aloitti pandeemisen kiertokulkunsa syksyllä Uudesta-Seelannista, Australiasta ja Hongkongista, missä se aiheutti laajoja epidemioita.

Norovirus on aiheuttanut viimeisen parin vuoden aikana suuria laitosepidemioita. Anttilan mukaan esiintyvyydessä ei kuitenkaan ole tapahtunut muutoksia.

– Virukseen on ehkä kiinnitetty enemmän huomiota. Sekä virus että tauti tunnistetaan nyt hyvin.

Erpo Pakkala
Maanantai 30.11.2015 
Perjantai 27.11.2015 
Torstai 26.11.2015 
Keskiviikko 25.11.2015 
Tiistai 24.11.2015 
Maanantai 23.11.2015 
Perjantai 20.11.2015 
Sivu: 1 / 4