LÄÄKÄRIVÄITTELIJÄ

Uuden lääkkeen aihio voi syntyä näinkin: Idean antoi netistä tilattava rusketushormoni

  • 11.9. 12:02

Elina Heino

Kuva: Turun yliopiston arkisto

Lääketieteen lisensiaatti Ari Ahola-Olli on tarttunut väitöstutkimuksessaan yhteen suomalaisten terveyden tavallisimmista kompastuskivistä.

Hän halusi arvioida kolmen eri tutkimusasetelman kykyä löytää uusia hoitomuotoja sydän- ja verisuonitauteihin.

Ahola-Olli tarkasteli asiaa kolmesta eri näkökulmasta eli kolmea eri mekanismia, joiden arvellaan johtavan sydän- ja verisuonitauteihin.

Nämä ovat kolesteroliaineenvaihdunta, verisuonen sisäkalvon toiminta ja tulehdusreaktio.

 

Erään havainnon jäljille Ahola-Olli pääsi internetistä tilattavan rusketushormonin avulla. Häntä kiinnosti siihen liitetty sivuvaikutus, äkillinen verisuonten laajeneminen.

Osalta Ahola-Ollin tutkimista hiiristä puuttui melanokortiinien toimintaa välittävän MC1R-reseptori.

Hän tutki myös ihmiskoehenkilöitä, jotka olivat perineet vanhemmiltaan huonosti toimivan MC1R-reseptorin.

Kävi ilmi, että kyseisen reseptorin toiminnan häiriintyminen johti sekä hiirillä että ihmisillä verisuonen sisäkalvon toimintahäiriöön, joka on liitetty sepelvaltimotautiin.

– Reseptorin toimintaa lisäämällä saattaisi olla mahdollista parantaa verisuoniterveyttä, Ahola-Olli pohtii Turun yliopiston väitöstiedotteessa.

 

Voi olla, että Ahola-Olli löysi väitöstutkimuksessaan myös uuden hoitokeinon tulehdukselliseen suolistosairauteen, Crohnin tautiin, jonka eteneminen johtaa usein leikkaukseen ja suolistoavanteen tarpeeseen.

Ahola-Olli osoitti Turun yliopiston sydäntutkimuskeskukselle tekemässään väitöskirjassa, että elimistön tulehdusreaktioita välittävien interleukiinien aineenvaihduntaan vaikuttamalla voidaan ehkä auttaa Crohnin taudin hoidossa.

Tuloksen perusteella Ahola-Olli haluaisi kokeilla aloittaa Crohnin taudin hoitokokeilut daklitsumabilla.

Se on MS-taudin hoidossa tutkittu lääkeaine, joka alentaa tietyn molempiin tauteihin ehkä liittyvän sytokiinin aktiivisuutta.

 

Kolmas tulokulma Ahola-Ollillla oli etsiä perimästä geenejä, jotka muovaavat ravinnon rasvakoostumuksen ja veren kolesterolipitoisuuden välistä suhdetta sellaiseksi, että sydän- ja verisuonitautien todennäköisyys kasvaa.

Hän havaitsi, että ravinnon rasvojen vaikutus seerumin kolesterolipitoisuuksiin on suurinta ihmisillä, jotka kantavat tiettyä PARK2-geenimutaatiota.

 

Ari Ahola-Ollin väitöskirja Genetic dissection of the pathophysiologt of cardiovascular risk factors tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 15. syyskuuta.

Ahola-Olli, 29, on valmistunut lääkäriksi Turun yliopistosta vuonna 2015.

Hän työskentelee erikoistuvana lääkärin Satakunnan keskussairaalassa.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.