ROKOTUSKATTAVUUS

Uskonto heijastuu rokotusasenteisiin – Tyttöjen tuoreet HPV-rokoteluvut julkaistiin

  • 13.9. 13:41

Elina Heino

Kansallisessa rokotusohjelmassa 11–12-vuotiaille tytöille ilmaiseksi annettava HPV- eli papilloomavirusrokote peilailee kiinnostavasti suomalaisten asenteita rokottamiseen ja hiukan muuhunkin asenneilmastoon.

HPV-rokote on tarkoitettu torjumaan kohdunkaulan syöpää, ja se tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vasta 2014.

Tänään julkistettu vuosittainen tilasto kertoo, että koko maan HPV-rokotekattavuus on vuonna 2004 syntyneiden tyttöjen keskuudessa nyt 70,4 prosenttia.

Kaksi vuotta sitten luku oli 65,9 prosenttia.

Kattavuus lisääntyy mutta hitaasti. Vastaan haraavat esimerkiksi osa länsirannikon pienistä kunnista.

Rokotevastaisuuden "julkkiksiin" kuuluva Pietarsaari on tästä hyvä esimerkki. Vuonna 2015 tytöistä sai HPV-rokotteen 41,3 prosenttia. Tuorein tilasto antaa enää 35,5 prosentin kattavuuden.

Samalla rannikolla esimerkiksi Pori on kirinyt toiseen suuntaan: kahden vuoden takaisesta 51,3 prosentista 58,3:een prosenttiin.

Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa uskotaan vahvasti HPV-rokotuksen etuihin. Niissä 70–90-prosenttia 2004 syntyneistä tytöistä on jo suojautunut rokotteella kohdunkaulan syöpää vastaan.

 

Pohjanmaan rannikkoseudulta Oulun suuntaan edettäessä on alueita, joissa rokotuskattavuus on matala.

Siellä kattavuuteen saattaa vaikuttaa perheiden uskonnollinen tausta, arvelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL viitannee tässä lestadiolaisiin perheisiin. Pienillä paikkakunnilla yksittäisten perheidenkin päätökset vaikuttavat tilastoihin, varsinkin jos perheet ovat suuria.

Naisten ja tyttöjen terveydentilaan liittyvästä päätöksenteosta vanhoillislestadiolaisissa perheissä on tehty väitöskirja viitisen vuotta sitten. Meri-Anna Hintsala ja Katja Manner arvioivat väitöstutkimuksessaan, että varsinkin naisten vaivat ja jaksaminen diagnosoidaan lestadiolaisyhteisössä kollektiivisesti sisar- ja veljespiireissä.

Ryhmäpaine saattaa vaikuttaa myös rokotusasioissa.

Siihen nähden on merkille pantavaa, että lestadiolaisten vahvalla elinalueella eteläisessä Lapissa sijaitsevassa Tervolan kunnassa HPV-rokotuskattavuus on reilusti kasvanut viime vuosina.

Vuonna 2015 Tervolan tytöistä oli saanut HPV-rokotteen 35 prosenttia, tänä vuonna jo 50 prosenttia.

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.