Suomi terveystarkastuksessa

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena"

  • 13.7. 12:40

Minna Pihlava

Mediuutiset kysyi lääkäreiden tunnelmia Porin Suomi-Areenan terveysaiheista tänä vuonna.

Neljä lääkäriä vastasi kahteen kysymykseen:

  1. Mitkä ovat olleet kiinnostavimpia terveysaiheita Suomi-Areenassa tällä viikolla?
  2. Onko aiheita, joista pitäisi puhua enemmän?
Kuva: Minna Pihlava

Juha Jolkkonen , Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja

1. Digitalisaatio ja keinoäly ja niihin liittyen sote-alan ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn eräänlainen yhdistäminen ja parantaminen. Meillä on sote-alalla mieletön potentiaali tukea ja antaa mahdollisuuksia startupeille ja yritystoiminnalle.

Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä vielä isompana mahdollisuutena kuin ehkä on ymmärrettykään.

Pyörimme helposti liikaa soten ja sote-rakenteiden sisällä. Visa Honkasen puheenvuorossa [aiheena big datan käyttö keskoshoidossa] tuli hyvin esiin se, että kun lyödään aidosti yhteen eri alojen osaajia, tulee ihan erilaisia mahdollisuuksia. Niitä voisi hyödyntää paljon enemmän

2. Minua hämää keskusteluissa se, että termit ja koko ajattelu tulevat vain terveydenhuollosta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio on tärkeä juttu etenkin paljon palveluja tarvitsevilla. Se on liian vähän esillä. Joku twiittasikin hyvin, että ensi vuonna kannattaisi ottaa sote-kulma ja sosiaaliala ja -palvelut vahvemmin mukaan, koska se on oikeasti se, mistä voidaan hyötyä. Se jää jotenkin sivuun koko ajan.

Kuva: Harri Virta

Kati Myllymäki, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja 1.10 alkaen

1. Kiinnitin huomiota siihen, kun katsoo koko ohjelmaa, että minusta täällä on tosi paljon sote-aiheita ja terveydenhuollon asioita. Siitä olin hämmästynyt.

2. Ei. Nyt olen kuullut niin paljon sotea ja terveydenhuoltoa, että on pää pyörryksissä. Pitää varmaan vähän sulatella. Tosi mielenkiintoista on ollut.

Kuva: Minna Pihlava

Marjo Parkkila-Harju, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja ja Helsingin Pitäjänmäen terveysaseman apulaisylilääkäri

1. Minusta tärkeitä aiheita ovat olleet tiedon ja teknologian merkitys tai hyödyntäminen hoidossa ja hoidon koordinoinnissa ja se, miten siitä tehdään taloudellista ja vaikuttavaa. Myös luottamus hoitoon on ollut tärkeä aihe. Sote voi näyttää kansalaisille jo hyvin mystiseltä. On paljon isoja ja hienoja termejä, esimerkiksi digitalisaatio, mutta kukaan ei oikein konkretisoi, mitä ne oikein tarkoittavat.

2. Kuten ministeri Saarikkokin sanoi, puhumme paljon rakenteista. Meidän pitäisi enemmän puhua sisällöistä. Vaikka sotea odotetaan, voi parantaa nykyisiä käytäntöjä ja palveluita. Ei pitäisi koko ajan odottaa mitä tulee, vaan tarttua asioihin ja viedä niitä eteenpäin.

Kuva: Harri Virta

Kaarlo Simojoki, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri

1. Eri väestöryhmien väliset erot ovat ehkä kiinnostaneet minua täällä eniten.

2. Ennakkoasenteet ja kuinka syvästi ne ovat juurtuneet meidän järjestelmään. Niistä ei puhuta vaan ne verhotaan hallinnolliseen tai kliiniseen perusteluun. Esimerkiksi että hoidetaan masennus vasta kun potilas ei juo enää, vaikka data osoittaa, että se on parempi hoitaa samaan aikaan kuin päihdeongelma.

 

Haastatellut osallistuivat Mediuutisten järjestämään Suomi terveystarkastuksessa 2017 -tapahtumaan, jonka yhteistyökumppaneita olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.