100 vaikuttajaa

Terveysalan 100 vaikuttajaa: Uusi ajattelu vähensi Helsingissä 10 000 sairauslomapäivää

  • 13.12.2016 10:59

Elina Heino

Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin kaupungin työterveyshuollon Työterveys Helsingin lääkäri, työterveyden dosentti Helena Miranda kertoo hätkähdyttävän asian.

Suomessa kirjoitetaan tuki- ja liikuntaelinten kipujen vuoksi sairauslomia eniten Euroopassa.

Sairauslomat ennen ja jälkeen tule-leikkausten ovat Itä-Suomen yliopistossa tehdyn rekisteritutkimuksen mukaan koko ajan pidentyneet, vaikka leikkaustoiminta on kehittynyt.

Helsinki haraa trendiä vastaan. Sen työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä 10 000 työpäivän verran. 

Selkäkipuisten sairauslomat vähenivät 32, kyynärpäävaivaisten 42  ja olkapääkipuisten 8 prosenttia. Se tarkoittaa arviolta 2,6 miljoonan euron laskennallista säästöä vuodessa.

Poikkeuksellinen kehitys on Helena Mirandan käynnistämä. Juuri siksi Mediuutiset valitsi hänet toiselle sijalle vuoden Terveysalan 100 vaikuttajaa -listalla.

Lääkkeettömien hoitojen eduista on näyttöä

Helsingin ihmeen taustalla on Mirandan halu selvittää, mitä tuorein tutkittu tieto sanoo kivun hoidosta ja suhteesta työkykyyn.

Hän tutki aihepiiriä Työterveyslaitoksella ja kävi Bostonissa hakemassa lisäoppia. Mirandalla on aiheesta myös omaa kokemusta, sillä hän on krooninen kipupotilas.

Miranda palasi tutkimustauon jälkeen kliinikoksi ensin pankki- ja vakuutusalalle ja sitten Helsinki Työterveyteen.

Hän halusi nähdä, mitä työterveyshuolto voi käytännössä tehdä kipuoireisten hyväksi.

– Oikeastaan järkytyin. Toimintatavat olivat niin vanhentuneita.

Miranda havaitsi, että Suomessa tule-kipuihin suhtaudutaan yhä hyvin biomedisiinisesti: pelkkänä kudosvauriona, johon liittyy mekaaninen rasitustekijä.

Hoitokin on mekaanista: lepoa, leikkauksia ja vahvoja kipulääkkeitä.

– Kivun hoidossa ei juurikaan näkynyt psykososiaalinen puoli eikä aivotutkimuksen tieto siitä, että pitkittynyt kipu voi johtua myös keskushermoston yliherkistymisestä.

Opioidikipulääkkeet saattavat Mirandan mukaan ylläpitää kipuherkkyyttä, kuten myös unettomuus ja masennus, joita pitäisi aina seuloa kipuoireiselta.

Vuosi sitten julkaistu kivun Käypä hoito -suositus korostaa lääkkeettömien hoitokeinojen ensisijaisuutta.

– Lääkkeettömistä hoitokeinoista on saatu runsaasti positiivista tutkimusnäyttöä, Miranda sanoo.

Hän keräsi sitä kirjaansa Ota kipu haltuun, joka julkaistiin alkuvuodesta.

– Ei ole näyttöä siitä, että pitkät sairauslomat parantaisivat kroonista kipua. Päinvastoin, omien oireiden tarkkailu yksinään kotona saattaa ylläpitää kipua.

Työterveyslaitos on tutkinut, että osapäiväinen työssä jatkaminen kuntouttaa kipupotilaan nopeammin kuin täysi sairausloma.

Fysioterapeutti voi osin korvata lääkärin

Helena Miranda otti asiakseen jalkauttaa tutkimusmaailman oivallukset työterveyshuoltoon. Hän sai siihen tukea Helsingin kaupungin johdolta.

Syntyi kaksivuotinen Kipu ja työkyky -hanke, joka päättyy joulukuussa, mutta työ jatkuu.

– Ensi vuonna jalkautamme kipu- ja työkykyaiheista tietoa esimiehille. Heiltä kuulee vieläkin usein näkemystä, että työntekijän pitää pysyä kotona, kunnes kaikki kivut ovat ohi.

Miranda odottaa paljon myös lääkärivastaanoton vaihtoehdolta, työfysioterapeutin suoravastaanotolta.

– Lääkärit kirjoittavat joka toiselle kipuoireiselle sairauslomaa keskimäärin kymmenen päivää. Fysioterapeutin auttamista vain noin joka kymmenes tarvitsee sairauslomaa, muutaman päivän.

Fysioterapeutin tarkka tutkimus ja ohjeistus hälventää tule-potilaan pelkoa ja lisää hänen pystyvyyden tunnettaan.

– Oleellista on tarjoa potilaalle kuulluksi tulemisen kokemus.

***

Lue lisää:

Terveysalan 100 vaikuttajaa: Läpimurron tehnyt virtuaalihoito toi ykkössijan

Terveysalan 100 vaikuttajaa:  Sinnikäs johtaja tarttui toimeen, kun psykiatripula uhkasi

Terveysalan 100 vaikuttajaa -listan kymmenen kärki

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.