SUOMI TERVEYSTARKASTUKSESSA

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

  • 13.7. 12:01

Nina Airisto

Kuva: Elämyskuva - Studio Harri Virta - Harri Virta

Kroonisesti sairaat ja pitkäaikaissairaat potilaat ovat eriarvoisessa asemassa nykyisen lääkekorvausjärjestelmän vuoksi.

Tätä mieltä olivat terveydenhuollon asiantuntijat Mediuutisten järjestämän Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman paneelissa, jossa keskusteltiin Suomen terveydenhuollon nykytilanteesta eri näkökulmista.

– Näen lääkekorvausjärjestelmän korjaamisen olennaisena. Kroonisesti sairaat maksavat maksukaton vuosittain, Kysin neurologian poliklinikan osastonylilääkäri Päivi Hartikainen muistutti.

 

Jokaisen vuoden alusta kertyvä lääkkeiden vuosiomavastuu on runsaat 600 euroa. Terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka sanoi, että vastaanottoarjessa näkyy, ettei ihmisillä aina ole varaa ostaa lääkkeitä. Lääkkeitä myös vaihdetaan halvempiin.

– Lääkekorvaustilastoissa näkyy, että vuoden kolmena viimeisenä kuukautena myydään eniten lääkkeitä, Puhakka totesi.

Suomen Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoi, että järjestössä on nähty syöpäpotilaiden taloudellisten vaikeuksien kasvaneen merkittävästi, ja korkeat omavastuuosuudet ovat yksi syy tähän.

Kun matka- ja asiakasmaksujen omavastuut lasketaan lääkkeiden vuosiomavastuun päälle, saattaa potilas joutua maksamaan vuosittain 1 600 euroa omasta pussistaan. Pienituloiselle tämä on valtavan suuri summa rahaa, Karjalainen sanoi.

– Monet potilasjärjestöt ajavat Reumaliiton johdolla sitä, että lääkemaksukatto jaksotettaisiin 12 kuukaudelle. Tämä helpottaisi sitä ongelmaa, mikä potilailla on alkuvuodesta edessä.

 

Myös kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) näki, että jaksotusajatuksella toimiva korvauskäytäntö pitäisi saada aikaiseksi nimenomaan pitkäaikaissairaiden tilanteen helpottamiseksi.

Haatainen kuitenkin sanoi, että päättäjille asiaa pitää perustella terveystaloustieteellisen tutkimuksen avulla.

Tutkimus: Syövänhoidon kustannukset eivät kasvaneet niin paljon kuin oletettiin

Sakari Karjalainen kertoi paneelissa, että syövänhoidon kustannuksista on juuri julkaistu uusi terveystaloustieteellinen tutkimus Acta Oncologica -lehdessä.

– Tutkimusryhmän yllätykseksi syöpähoidon kustannukset eivät ole kasvaneet niin paljon mitä kansainvälisen keskustelun ja Suomessa aiemmin tehtyjen ennusteiden mukaan oletettiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kustannukset ovat kasvaneet noin 3 prosenttia vuodessa. Reaalikasvu on noin prosentti, Karjalainen sanoi.

Samaan aikaa syöpäpotilaiden määrä on merkittävästi kasvanut.

– Yhtä syöpätapausta kohden reaalikustannukset ovat siis jopa pienentyneet ja tässä taustalla merkittävänä asiana on juuri painopisteen muuttuminen vuodeosastohoidosta avohoitoon. Samaan aikaan sairaalat ovat onnistuneet lääkehankintojen kilpailuttamisessa ja lääkkeiden hintasääntely on ollut käytössä, Karjalainen summasi tutkimusta.

– Erikoissairaanhoito on tehostunut, kun avohoidossa hoidetaan entistä sairaampia potilaita. Jos tätä käytäntöä ei olisi, he olisivat hoidossa sairaaloissa. Mitä tämä maksaisi, Haatainen sanoi.

– Pitää pystyä murtamaan perustelut lääkkeiden kalleudesta osoittamalla, että avohoidossa tapahtuva hoito on kustannustehokasta ja tuottaa työkykyä ja hyvinvointia. Siksi siihen kannattaa satsata.

Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman kumppaneina olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

.

Lue myös Mediuutisten juttu ministeri Annika Saarikon (kesk.) puheenvuorosta, jossa hän otti kantaa lääkekorvausjärjestelmän tilanteeseen.

.

 

Lue lisää:

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.