SUOMI TERVEYSTARKASTUKSESSA

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

  • 13.7. 12:01

Nina Airisto

Kuva: Elämyskuva - Studio Harri Virta - Harri Virta

Kroonisesti sairaat ja pitkäaikaissairaat potilaat ovat eriarvoisessa asemassa nykyisen lääkekorvausjärjestelmän vuoksi.

Tätä mieltä olivat terveydenhuollon asiantuntijat Mediuutisten järjestämän Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman paneelissa, jossa keskusteltiin Suomen terveydenhuollon nykytilanteesta eri näkökulmista.

– Näen lääkekorvausjärjestelmän korjaamisen olennaisena. Kroonisesti sairaat maksavat maksukaton vuosittain, Kysin neurologian poliklinikan osastonylilääkäri Päivi Hartikainen muistutti.

 

Jokaisen vuoden alusta kertyvä lääkkeiden vuosiomavastuu on runsaat 600 euroa. Terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka sanoi, että vastaanottoarjessa näkyy, ettei ihmisillä aina ole varaa ostaa lääkkeitä. Lääkkeitä myös vaihdetaan halvempiin.

– Lääkekorvaustilastoissa näkyy, että vuoden kolmena viimeisenä kuukautena myydään eniten lääkkeitä, Puhakka totesi.

Suomen Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoi, että järjestössä on nähty syöpäpotilaiden taloudellisten vaikeuksien kasvaneen merkittävästi, ja korkeat omavastuuosuudet ovat yksi syy tähän.

Kun matka- ja asiakasmaksujen omavastuut lasketaan lääkkeiden vuosiomavastuun päälle, saattaa potilas joutua maksamaan vuosittain 1 600 euroa omasta pussistaan. Pienituloiselle tämä on valtavan suuri summa rahaa, Karjalainen sanoi.

– Monet potilasjärjestöt ajavat Reumaliiton johdolla sitä, että lääkemaksukatto jaksotettaisiin 12 kuukaudelle. Tämä helpottaisi sitä ongelmaa, mikä potilailla on alkuvuodesta edessä.

 

Myös kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) näki, että jaksotusajatuksella toimiva korvauskäytäntö pitäisi saada aikaiseksi nimenomaan pitkäaikaissairaiden tilanteen helpottamiseksi.

Haatainen kuitenkin sanoi, että päättäjille asiaa pitää perustella terveystaloustieteellisen tutkimuksen avulla.

Tutkimus: Syövänhoidon kustannukset eivät kasvaneet niin paljon kuin oletettiin

Sakari Karjalainen kertoi paneelissa, että syövänhoidon kustannuksista on juuri julkaistu uusi terveystaloustieteellinen tutkimus Acta Oncologica -lehdessä.

– Tutkimusryhmän yllätykseksi syöpähoidon kustannukset eivät ole kasvaneet niin paljon mitä kansainvälisen keskustelun ja Suomessa aiemmin tehtyjen ennusteiden mukaan oletettiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kustannukset ovat kasvaneet noin 3 prosenttia vuodessa. Reaalikasvu on noin prosentti, Karjalainen sanoi.

Samaan aikaa syöpäpotilaiden määrä on merkittävästi kasvanut.

– Yhtä syöpätapausta kohden reaalikustannukset ovat siis jopa pienentyneet ja tässä taustalla merkittävänä asiana on juuri painopisteen muuttuminen vuodeosastohoidosta avohoitoon. Samaan aikaan sairaalat ovat onnistuneet lääkehankintojen kilpailuttamisessa ja lääkkeiden hintasääntely on ollut käytössä, Karjalainen summasi tutkimusta.

– Erikoissairaanhoito on tehostunut, kun avohoidossa hoidetaan entistä sairaampia potilaita. Jos tätä käytäntöä ei olisi, he olisivat hoidossa sairaaloissa. Mitä tämä maksaisi, Haatainen sanoi.

– Pitää pystyä murtamaan perustelut lääkkeiden kalleudesta osoittamalla, että avohoidossa tapahtuva hoito on kustannustehokasta ja tuottaa työkykyä ja hyvinvointia. Siksi siihen kannattaa satsata.

Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman kumppaneina olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

.

Lue myös Mediuutisten juttu ministeri Annika Saarikon (kesk.) puheenvuorosta, jossa hän otti kantaa lääkekorvausjärjestelmän tilanteeseen.

.

 

Lue lisää:

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.