LÄÄKEMARKKINA

Suomi testaa salaisia sopimuksia – Ensimmäinen lääkeyrityksen ja viranomaisen riskinjakosopimus solmittiin viime viikolla

  • 13.9. 10:29

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Suomessa on viime viikolla tehty historian ensimmäinen lääkeviranomaisen ja lääkeyrityksen välinen riskinjakosopimus.

Se tarkoittaa Euroopassa yleistä taloudellista sopimusta, jonka ehdot salataan julkisuudelta.

Suomalaisessa versiossa lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on hyväksynyt normaaliin tapaan lääkeyrityksen hakemuksen valmisteen korvattavuudesta, mutta päätökseen sisältyy ehdollinen taloudellinen sopimus.

Ehdolliseksi korvattavuudeksi kutsutun toimintamallin on tarkoitus vauhdittaa uusien tarpeellisiksi katsottujen lääkkeiden saamista potilaiden käyttöön hintaan, joka on yhteiskunnalle siedettävä.

Lääkkeiden hintalautakunnan (Hila) ja lääkeyritys Amgenin riskinjakosopimus koskee LDL-kolesterolia alentavaa lääkettä Repathaa, jossa käytetään uudenlaista vaikuttavaa ainetta evolokumabia.

Sopimus on voimassa marraskuun alusta vuoden 2019 loppuun.

– Mielenkiintoista nähdä, miten tämä uusi toimintamalli soveltuu Suomen lääkekorvausjärjestelmään ja miten se otetaan vastaan eli saavatko potilaat tarvitsemiaan lääkkeitä tämän toimintamallin avulla paremmin kuin tähän mennessä, Hilan johtaja Lauri Pelkonen sanoo.

 

Viranomaisten ja lääkeyhtiöiden väliset salaiset riskinjakosopimukset mahdollistava laki astui voimaan vuoden alussa. Se on määräaikainen laki, joka näillä näkymin on voimassa vuoden 2019 loppuun.

– Laista tehtiin määräaikainen, koska haluamme ensin kokemuksia toimintamallista, Pelkonen sanoo.

Lain mukaan ehdollinen korvattavuus on mahdollista neuvotella vain sellaiseen lääkkeeseen, jossa on jotakin aivan uutta, esimerkiksi vaikuttava aine tai merkittävä käyttöaihe.

– Valmisteeseen pitää myös liittyä tiettyä epävarmuutta hoitokustannuksista, kustannusvaikuttavuudesta tai hoidollisesta arvosta, Pelkonen sanoo.

Hän ei paljasta, neuvotteleeko Hila jo vastaavista sopimuksista muiden lääkkeiden osalta.

– Ehdolliseen korvattavuuteen on kyllä paljon kiinnostusta.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.