AIVOTUTKIMUS

Suomalaistutkijatkin löysivät aivojen imusuonet - ja saivat perinpohjaisempaa tietoa

  • 16.6.2015 14:26

Minna Pihlava

Skemaattinen kuva Aleksanteri Aspelundin ja kollaboraattoreiden löytämästä aivoja ympäröivästä ennennäkemättömästä imusuoniverkostosta. (A) Ennen löydöstä tiedettiin, että nenän limakalvojen imusuonet toimivat aivo-selkäydinnesteen ulosvirtausreitteinä, mutta ei tiedetty että imusuoniverkosto ulottuu aivoihin asti. (B-C) Uudet tulokset osoittivat, että uudet aivokalvojen imusuonet toimivat keskeisessä asemassa aivojen kudosnesteen, valkuaisaineiden sekä aivo-selkäydinnesteen ulosvirtauksessa. | Kuva: Aleksanteri Aspelund et al

Helsingin yliopiston ja Wihurin tutkimuslaitoksen tutkijat julkaisivat tutkimustuloksia aivoissa sijaitsevista imusuonista Journal of Experimental Medicine -lehdessä vain pari viikkoa myöhemmin kuin Virginia School of Medicinen tutkijat saivat julki omat tuloksensa Nature-lehdessä.

Päähavainto on sama: toisin kuin kaikissa anatomian ja kudosopin oppikirjoissa uskotaan, imusuonia on myös aivojen yhteydessä.

– Tässä on näköjään käynyt sillä tavalla, että suhteellisen samaan aikaan on kahdessa paikassa keksitty sama asia, sanoo akatemiaprofessori Kari Alitalo.

Alitalon mukaan Virginia School of Medicinen tutkijat eivät löytäneet kaikkia Alitalon ryhmän löytämiä suonia. Nature-lehden julkaisu kuvaa lähinnä aivojen yläosissa olevia imusuonia. Suomalaisten johtamassa tutkimuksessa lääketieteen opiskelijat Aleksanteri Aspelund ja Salli Antila kehittivät kuvantamistekniikoita, joilla pystyttiin tutkimaan imusuonet myös kallon pohjaosista.

Lääketieteen opiskelijat Aleksanteri Aspelund (vas.) ja Salli Antila kehittivät kuvantamismenetelmiä, joiden avulla päästiin tutkimaan aivojen alaosien imusuonistoa. | Kuva: Riikka Kivelä

Lisäksi Alitalon ryhmällä oli käytössään geneettiset muokattuja hiiriä, joilta puuttui aivojen imusuonet.

– Pystyimme päättelemään niiden funktioista vähän enemmän, Alitalo kertoo.

Nyt tutkijoita kiinnostaa imusuonten toiminta sairauksissa. Meneillään on pohdinta jatkotutkimusaiheista.

– Tässä on usempi suunta, mihin lähteä.

Mahdollisia aihepiirejä ovat esimerkiksi aivovammat, aivoinfarktit ja Alzheimerin tauti.

Alzheimerin tautiin liittyvän tutkimuksen aloittamista puoltaisi japanislaistutkimuksen tulokset.

Japanilaistutkijat ovat raportoineet Alzheimerin tautiin liittyvistä proteiinikertymistä kaulan syvissä imusolmukkeissa. On mahdollista, että nämä suonet kuljettavat samoja proteiineja aivoista asti.

– Herää kaikenlaisia kysymyksiä, voisiko sitä kautta vaikuttaa proteiinien kertymiseen aivoihin, Alitalo sanoo.

Nopeudesta opiksi

Julkaisun aiemmin ulos saaneet Virginia School of Medicinen tutkijat eivät olleet Kari Alitalolle tuttuja ennestään.

Tutkijoiden alkuperäinen kuva kahdesta aivokalvon imusuonesta (punainen), joka kulkee aivokalvon verisuonia (vihreä) pitkin.

– Muistutin nuoria opiskelijoita, että tämä on nykyään globaalia kilpailua. Varoitin heitä kuukausista, jolloin ei yhtäkkiä tehdä tutkimusta.

Aikataulut kulkivat amerikkalaisten kanssa hyvin lähekkäin. Ryhmät olivat lähettäneet artikkelit lehdille kuukauden välein. Alitalon ryhmän julkaisu hyväksyttiin pari päivää sen jälkeen, kun Naturen artikkeli oli tullut julki.

– Toivottavasti tämä oli hyvä opetus nuorille, hän tuumaa.

Alitalo ei haikaillut tulosten julkaisua Nature-lehdessä. Hänestä artikkelin julkaissut Journal of Experimental Medicine on sopiva paikka sille. Hän on viimeisen puolentoista vuoden aikana ollut mukana julkaisemassa kolme artikkelia, joissa kumotaan Nature-lehdessä julkaistuja tuloksia.

– Jos heillä onkin tavoitteet korkealla, myös epäonnistumisprosentti on korkeampi kuin muualla, hän sanoo.

Joko tutustuit? Mediuutisten sisältö ja tiedeuutisia osoitteessa Summa.mediuutiset.fi

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.

Mediuutiset 12/2017

Uusi Mediuutiset on ilmestynyt!

Tampereen Lääkäripäivien vuoksi Mediuutiset julkaistiin tällä viikolla perjantain sijasta jo eilen keskiviikkona.

  • 23.3. 15:22

PÄÄTOIMITTAJALTA

Melkoinen myräkkä valinnanvapaudesta

Viime viikkojen aikana on alkanut vaikuttaa siltä, että potilaan valinnanvapaudesta tehdyt suunnitelmat ovat niin hajallaan, ettei niiden yksityiskohdista tai seurauksista ole enää käsitystä juuri kenelläkään.

  • 22.3. 11:58

TOIMITUKSELTA

Syyllinen on toisaalla

Syyttävä sormi osoittaa helposti Kelan suuntaan, vaikka moni e-reseptin ärsyttävä ominaisuus johtuu potilastietojärjestelmästä, ei Kelan hallinnoimasta järjestelmästä.

  • 22.3. 11:24

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Melkoinen myräkkä valinnanvapaudesta

Viime viikkojen aikana on alkanut vaikuttaa siltä, että potilaan valinnanvapaudesta tehdyt suunnitelmat ovat niin hajallaan, ettei niiden yksityiskohdista tai seurauksista ole enää käsitystä juuri kenelläkään.

  • 22.3. 11:58

TOIMITUKSELTA

Syyllinen on toisaalla

Syyttävä sormi osoittaa helposti Kelan suuntaan, vaikka moni e-reseptin ärsyttävä ominaisuus johtuu potilastietojärjestelmästä, ei Kelan hallinnoimasta järjestelmästä.

  • 22.3. 11:24

PÄÄTOIMITTAJALTA

Commodore 64 ja vapaus valita

Toivottavaa on, ettei sote-uudistus sotkeutuisi valinnanvapauteen ja että vuosikymmenten odottelusta päästäisiin eteenpäin.

  • 10.3. 12:41

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Työterveys Helsinki

YLILÄÄKÄRIKSI

Työterveys Helsinki on Suomen suurimman työnantajan oma työterveyshuolto. Laatukeskus Excellence Finland palkitsi meidät vuonna 2016 neljän tähden EFQM Recognised for Excellence -tunnustuksella, joka on ainutlaatuinen kansainvälinen saavutus. Lisäksi voitimme kaupunginjohtajan laatupalkintokilpailun. Teemme työmme vaikuttavasti yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

kolme erikoistuvaa lääkäriä

Turussa tehdään tänäänkin lisää historiaa. Viihtyisä ja karismaattinen yliopistokaupunki uudistuu ja kasvaa rohkeasti, tavoitteena kaupunkilaisten elämisen laadun ja elinkeinoelämän menestyksen edistäminen kestävällä tavalla. Turku kaupunki on alueensa suurin työllistäjä, jolla on noin 12 000 osaavaa ja ammattitaitoista työntekijää.

Vantaan kaupunki

Lääkäreitä

Vantaan kaupungilla on lääkäreille työtä tarjolla monissa toiminnossa: terveysasemilla, sairaalapalveluissa, ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa sekä päihdepalveluissa. Meillä on tarjolla avoimia virkoja sekä mahdollisuus tehdä eripituisia sijaisuuksia. Myös osa-aikaisuus on mahdollinen. Työtä voidaan sovitella tarvittaessa hakijan oman kiinnostuksen mukaan.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.