AIVOTUTKIMUS

Suomalaistutkijatkin löysivät aivojen imusuonet - ja saivat perinpohjaisempaa tietoa

  • 16.6.2015 14:26

Minna Pihlava

Skemaattinen kuva Aleksanteri Aspelundin ja kollaboraattoreiden löytämästä aivoja ympäröivästä ennennäkemättömästä imusuoniverkostosta. (A) Ennen löydöstä tiedettiin, että nenän limakalvojen imusuonet toimivat aivo-selkäydinnesteen ulosvirtausreitteinä, mutta ei tiedetty että imusuoniverkosto ulottuu aivoihin asti. (B-C) Uudet tulokset osoittivat, että uudet aivokalvojen imusuonet toimivat keskeisessä asemassa aivojen kudosnesteen, valkuaisaineiden sekä aivo-selkäydinnesteen ulosvirtauksessa. | Kuva: Aleksanteri Aspelund et al

Helsingin yliopiston ja Wihurin tutkimuslaitoksen tutkijat julkaisivat tutkimustuloksia aivoissa sijaitsevista imusuonista Journal of Experimental Medicine -lehdessä vain pari viikkoa myöhemmin kuin Virginia School of Medicinen tutkijat saivat julki omat tuloksensa Nature-lehdessä.

Päähavainto on sama: toisin kuin kaikissa anatomian ja kudosopin oppikirjoissa uskotaan, imusuonia on myös aivojen yhteydessä.

– Tässä on näköjään käynyt sillä tavalla, että suhteellisen samaan aikaan on kahdessa paikassa keksitty sama asia, sanoo akatemiaprofessori Kari Alitalo.

Alitalon mukaan Virginia School of Medicinen tutkijat eivät löytäneet kaikkia Alitalon ryhmän löytämiä suonia. Nature-lehden julkaisu kuvaa lähinnä aivojen yläosissa olevia imusuonia. Suomalaisten johtamassa tutkimuksessa lääketieteen opiskelijat Aleksanteri Aspelund ja Salli Antila kehittivät kuvantamistekniikoita, joilla pystyttiin tutkimaan imusuonet myös kallon pohjaosista.

Lääketieteen opiskelijat Aleksanteri Aspelund (vas.) ja Salli Antila kehittivät kuvantamismenetelmiä, joiden avulla päästiin tutkimaan aivojen alaosien imusuonistoa. | Kuva: Riikka Kivelä

Lisäksi Alitalon ryhmällä oli käytössään geneettiset muokattuja hiiriä, joilta puuttui aivojen imusuonet.

– Pystyimme päättelemään niiden funktioista vähän enemmän, Alitalo kertoo.

Nyt tutkijoita kiinnostaa imusuonten toiminta sairauksissa. Meneillään on pohdinta jatkotutkimusaiheista.

– Tässä on usempi suunta, mihin lähteä.

Mahdollisia aihepiirejä ovat esimerkiksi aivovammat, aivoinfarktit ja Alzheimerin tauti.

Alzheimerin tautiin liittyvän tutkimuksen aloittamista puoltaisi japanislaistutkimuksen tulokset.

Japanilaistutkijat ovat raportoineet Alzheimerin tautiin liittyvistä proteiinikertymistä kaulan syvissä imusolmukkeissa. On mahdollista, että nämä suonet kuljettavat samoja proteiineja aivoista asti.

– Herää kaikenlaisia kysymyksiä, voisiko sitä kautta vaikuttaa proteiinien kertymiseen aivoihin, Alitalo sanoo.

Nopeudesta opiksi

Julkaisun aiemmin ulos saaneet Virginia School of Medicinen tutkijat eivät olleet Kari Alitalolle tuttuja ennestään.

Tutkijoiden alkuperäinen kuva kahdesta aivokalvon imusuonesta (punainen), joka kulkee aivokalvon verisuonia (vihreä) pitkin.

– Muistutin nuoria opiskelijoita, että tämä on nykyään globaalia kilpailua. Varoitin heitä kuukausista, jolloin ei yhtäkkiä tehdä tutkimusta.

Aikataulut kulkivat amerikkalaisten kanssa hyvin lähekkäin. Ryhmät olivat lähettäneet artikkelit lehdille kuukauden välein. Alitalon ryhmän julkaisu hyväksyttiin pari päivää sen jälkeen, kun Naturen artikkeli oli tullut julki.

– Toivottavasti tämä oli hyvä opetus nuorille, hän tuumaa.

Alitalo ei haikaillut tulosten julkaisua Nature-lehdessä. Hänestä artikkelin julkaissut Journal of Experimental Medicine on sopiva paikka sille. Hän on viimeisen puolentoista vuoden aikana ollut mukana julkaisemassa kolme artikkelia, joissa kumotaan Nature-lehdessä julkaistuja tuloksia.

– Jos heillä onkin tavoitteet korkealla, myös epäonnistumisprosentti on korkeampi kuin muualla, hän sanoo.

Joko tutustuit? Mediuutisten sisältö ja tiedeuutisia osoitteessa Summa.mediuutiset.fi

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.

Uusin lehti

Tapahtumat

Varhainen reumasairauden diagnoosi parantaa hoidon onnistumista. Esimerkiksi yhä useamman potilaan sairastamaa kihtiä voi olla vaikea tunnistaa. Oireiden tunnistaminen ja ajoissa aloitettu hoito varmistavat työkyvyn sekä elämänlaadun säilymisen. Reumaa sairastava ja kivulias potilas tarvitsee monenlaista tukea matkallaan kohti hoitotavoitettaan. Mediareenalla pääset muun muassa käymään läpi yleisimpiä reumaatikon hoitoon liittyviä erityispiirteitä, syventymään uusiin reumalääkkeisiin sekä harvinaisiin reumasairauksiin.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Mato sekoitti Britannian

Magneettikuvauslaitteiden päivittäminen ei onnistu helposti nappia painamalla.

  • 19.5. 09:15

KOLUMNI

Lääkärin paheellinen elämä

Voiko lääkärin epätäydellisyys, vatsamakkarat tai silmäpussit lisätä empatian tunnetta vastaanottoon?

  • 19.5. 09:14

TOIMITUKSELTA

Laatu, missä olet?

Laatua ei voi valita, koska siitä ei tiedä mitään.

  • 19.5. 09:14

TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen, kirjoittaa toimittaja Nina Airisto.

  • 19.5. 08:51

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Ylilääkäri

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Turun kaupunki

kaksi vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelee turkulaisia sosiaali- ja terveysasioissa. Hyvinvointitoimiala on suurin kaupungin toimialoistaja tarjoaa työtä yli 4400 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisellemm. ennaltaehkäisevien palvelujen, tutkimus-, hoito-, perhe- jakuntoutumispalvelujen parissa.

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

ERIKOISTUVAA LÄÄKÄRIÄ / SPECIALISERANDE LÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

OSASTONYLILÄÄKÄRIÄ / AVDELNINGSÖVERLÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.