Uudistuksen vaikutukset

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

  • 12.7. 09:19

Anna Niemelä

Kuva: Colourbox

Moni lääkäri ei usko sote-uudistuksen parantavan hoidon tasa-arvoa.

Mediuutisten kyselyyn vastanneista lääkäreistä 44 prosenttia arvioi, että sote-uudistus heikentää hoidon tasa-arvoa. Toisaalta lähes yhtä moni eli 43 prosenttia lääkäreistä ei osannut arvioida tilannetta suuntaan tai toiseen. 13 prosenttia lääkärivastaajista arvioi sote-uudistuksen parantavan hoidon tasa-arvoa.

Terveysalan ammattilaisten uutis- ja ajankohtaismedian Mediuutisten tekemään sähköpostikyselyyn vastasi 707 lääkäriä kesäkuun alussa. Vastaajat ovat terveyskeskuksista, yksityissektorilta sekä julkisen puolen erikoissairaanhoidosta.

Lääkärit vastasivat kyselyyn tilanteessa, jossa hallituksen aiempi esitys valinnanvapaudesta oli yhä voimassa.

Hallitus antaa uuden esityksen valinnanvapauslaista alkuvuodesta 2018, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti kesäkuun lopussa antamassaan lausunnossa muutoksia aiempaan esitykseen.

Suurin osa kyselyyn vastanneiden lääkäreiden sote-uudistuksen kritiikistä koski juuri valinnanvapautta. Lääkäreitä huolestutti, että valinnanvapaus tuo lisää vaihtoehtoja hyväosaisille, mutta ne jotka eivät osaa valintoja tehdä, jäävät heitteille.

Vastaanotolle pääsyn nopeus saanut liikaa huomiota

Keskustelu terveyspalveluiden kehittämisestä on vastaajien mukaan keskittynyt liian paljon siihen, kuinka nopeasti lääkärin vastaanotolle pääsee.

”Ei ole kyse lääkäriin pääsyn nopeudesta. Kyse on hoitoonpääsyn nopeudesta yleensä. Nyt on keskitytty vain siihen, että kaikkien pitää päästä helposti lääkäriin. Monisairaat, vanhukset ja vammaiset tarvitsevat niin monipuolisen hoitotiimin, ettei privan mukaantulo mitenkään tähän auta”, yksi vastaaja kommentoi.

Myös hoitoketjujen katkeaminen huolestutti vastaajia.

”Hoidon integraatio ei toteudu. Hoitoketjut monimutkaistuvat ja vain nokkelat selviävät”, eräs vastaaja kirjoitti. 

Hyväänkin on mahdollisuuksia

Osa vastaajista arvioi, että valinnanvapaus luo julkiselle sektorille painetta parantaa palveluita.

Hyvin toimiessaan maakuntien uskottiin voivan parantaa terveydenhoidon tasa-arvoa.

”Sote parantaa vastaanotolle pääsyä. Saadaan lisää toimijoita, jolloin jonot vastaanotoille varmasti häviävät. Aluksi kustannukset tietenkin nousevat mutta kansalaisten pääsy vastaanotoille nopeutuu”, lääkäri kirjoittaa.

Yksi vastaajista muistutti myös siitä, että uudistukset eivät toteudu ilman ihmisiä, jotka ne tekevät.

”Uudistus muuttaa vain raameja. Ihmiset tulevat edelleen vastaamaan hoitopolkujen käytännön koordinoinnista ja toteutuksesta”.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

A-klinikkasäätiö

Osa-aikaista lääkäriä K-klinikalle Espooseen

A-klinikkasäätiö sr on vuonna 1955 perustettu suomalainen palveluntuottaja ja järjestö, joka tunnetaan päihdetyön erityisosaajana. Säätiön palveluissa työskentelee noin 700 ammattilaista. Yhteistyökuntia on yli sata ja liikevaihto on noin 45 miljoonaa euroa. Palvelutuotanto siirtyy vuoden 2017 aikana säätiön täysin omistamaan A-klinikka Oy:öön. Palvelujen laatu on sertifioitu ja asiakastyytyväisyys on korkea.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.