Uudistuksen vaikutukset

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

  • 12.7. 09:19

Anna Niemelä

Kuva: Colourbox

Moni lääkäri ei usko sote-uudistuksen parantavan hoidon tasa-arvoa.

Mediuutisten kyselyyn vastanneista lääkäreistä 44 prosenttia arvioi, että sote-uudistus heikentää hoidon tasa-arvoa. Toisaalta lähes yhtä moni eli 43 prosenttia lääkäreistä ei osannut arvioida tilannetta suuntaan tai toiseen. 13 prosenttia lääkärivastaajista arvioi sote-uudistuksen parantavan hoidon tasa-arvoa.

Terveysalan ammattilaisten uutis- ja ajankohtaismedian Mediuutisten tekemään sähköpostikyselyyn vastasi 707 lääkäriä kesäkuun alussa. Vastaajat ovat terveyskeskuksista, yksityissektorilta sekä julkisen puolen erikoissairaanhoidosta.

Lääkärit vastasivat kyselyyn tilanteessa, jossa hallituksen aiempi esitys valinnanvapaudesta oli yhä voimassa.

Hallitus antaa uuden esityksen valinnanvapauslaista alkuvuodesta 2018, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti kesäkuun lopussa antamassaan lausunnossa muutoksia aiempaan esitykseen.

Suurin osa kyselyyn vastanneiden lääkäreiden sote-uudistuksen kritiikistä koski juuri valinnanvapautta. Lääkäreitä huolestutti, että valinnanvapaus tuo lisää vaihtoehtoja hyväosaisille, mutta ne jotka eivät osaa valintoja tehdä, jäävät heitteille.

Vastaanotolle pääsyn nopeus saanut liikaa huomiota

Keskustelu terveyspalveluiden kehittämisestä on vastaajien mukaan keskittynyt liian paljon siihen, kuinka nopeasti lääkärin vastaanotolle pääsee.

”Ei ole kyse lääkäriin pääsyn nopeudesta. Kyse on hoitoonpääsyn nopeudesta yleensä. Nyt on keskitytty vain siihen, että kaikkien pitää päästä helposti lääkäriin. Monisairaat, vanhukset ja vammaiset tarvitsevat niin monipuolisen hoitotiimin, ettei privan mukaantulo mitenkään tähän auta”, yksi vastaaja kommentoi.

Myös hoitoketjujen katkeaminen huolestutti vastaajia.

”Hoidon integraatio ei toteudu. Hoitoketjut monimutkaistuvat ja vain nokkelat selviävät”, eräs vastaaja kirjoitti. 

Hyväänkin on mahdollisuuksia

Osa vastaajista arvioi, että valinnanvapaus luo julkiselle sektorille painetta parantaa palveluita.

Hyvin toimiessaan maakuntien uskottiin voivan parantaa terveydenhoidon tasa-arvoa.

”Sote parantaa vastaanotolle pääsyä. Saadaan lisää toimijoita, jolloin jonot vastaanotoille varmasti häviävät. Aluksi kustannukset tietenkin nousevat mutta kansalaisten pääsy vastaanotoille nopeutuu”, lääkäri kirjoittaa.

Yksi vastaajista muistutti myös siitä, että uudistukset eivät toteudu ilman ihmisiä, jotka ne tekevät.

”Uudistus muuttaa vain raameja. Ihmiset tulevat edelleen vastaamaan hoitopolkujen käytännön koordinoinnista ja toteutuksesta”.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.