Uudistuksen vaikutukset

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

  • 12.7. 09:19

Anna Niemelä

Kuva: Colourbox

Moni lääkäri ei usko sote-uudistuksen parantavan hoidon tasa-arvoa.

Mediuutisten kyselyyn vastanneista lääkäreistä 44 prosenttia arvioi, että sote-uudistus heikentää hoidon tasa-arvoa. Toisaalta lähes yhtä moni eli 43 prosenttia lääkäreistä ei osannut arvioida tilannetta suuntaan tai toiseen. 13 prosenttia lääkärivastaajista arvioi sote-uudistuksen parantavan hoidon tasa-arvoa.

Terveysalan ammattilaisten uutis- ja ajankohtaismedian Mediuutisten tekemään sähköpostikyselyyn vastasi 707 lääkäriä kesäkuun alussa. Vastaajat ovat terveyskeskuksista, yksityissektorilta sekä julkisen puolen erikoissairaanhoidosta.

Lääkärit vastasivat kyselyyn tilanteessa, jossa hallituksen aiempi esitys valinnanvapaudesta oli yhä voimassa.

Hallitus antaa uuden esityksen valinnanvapauslaista alkuvuodesta 2018, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti kesäkuun lopussa antamassaan lausunnossa muutoksia aiempaan esitykseen.

Suurin osa kyselyyn vastanneiden lääkäreiden sote-uudistuksen kritiikistä koski juuri valinnanvapautta. Lääkäreitä huolestutti, että valinnanvapaus tuo lisää vaihtoehtoja hyväosaisille, mutta ne jotka eivät osaa valintoja tehdä, jäävät heitteille.

Vastaanotolle pääsyn nopeus saanut liikaa huomiota

Keskustelu terveyspalveluiden kehittämisestä on vastaajien mukaan keskittynyt liian paljon siihen, kuinka nopeasti lääkärin vastaanotolle pääsee.

”Ei ole kyse lääkäriin pääsyn nopeudesta. Kyse on hoitoonpääsyn nopeudesta yleensä. Nyt on keskitytty vain siihen, että kaikkien pitää päästä helposti lääkäriin. Monisairaat, vanhukset ja vammaiset tarvitsevat niin monipuolisen hoitotiimin, ettei privan mukaantulo mitenkään tähän auta”, yksi vastaaja kommentoi.

Myös hoitoketjujen katkeaminen huolestutti vastaajia.

”Hoidon integraatio ei toteudu. Hoitoketjut monimutkaistuvat ja vain nokkelat selviävät”, eräs vastaaja kirjoitti. 

Hyväänkin on mahdollisuuksia

Osa vastaajista arvioi, että valinnanvapaus luo julkiselle sektorille painetta parantaa palveluita.

Hyvin toimiessaan maakuntien uskottiin voivan parantaa terveydenhoidon tasa-arvoa.

”Sote parantaa vastaanotolle pääsyä. Saadaan lisää toimijoita, jolloin jonot vastaanotoille varmasti häviävät. Aluksi kustannukset tietenkin nousevat mutta kansalaisten pääsy vastaanotoille nopeutuu”, lääkäri kirjoittaa.

Yksi vastaajista muistutti myös siitä, että uudistukset eivät toteudu ilman ihmisiä, jotka ne tekevät.

”Uudistus muuttaa vain raameja. Ihmiset tulevat edelleen vastaamaan hoitopolkujen käytännön koordinoinnista ja toteutuksesta”.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.