TUTKIMUSTULOKSET

Ruotsalaistutkimus: Potilaiden odotukset vaikuttavat SSRI-lääkkeiden tehoon

  • 10.10. 15:50

Nina Airisto

Kuva: Colourbox

Uppsalan yliopiston tutkijat ovat havainneet, että SSRI-lääkkeiden tehoon voi vaikuttaa se, mitä masennuksen ja ahdistuksen hoitoon käytetystä lääkkeestä potilaalle kerrotaan.

Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjiä eli SSRI-lääkkeitä käytetään masennuksen ja ahdistuksen hoitoon. Niiden kliininen teho on kuitenkin ollut kliinikoiden ja tutkijoiden debatin aiheena.

Keskusteluissa on esitetty, että SSRI-lääkkeiden kliinisessä lääketutkimuksissa osoitettu hyöty johtuisikin lääke- ja plaseboryhmien lääkehoitoon kohdistuvista erilaisista odotuksista. Lääkeryhmään kuuluneiden epäillään arvanneen, että he saavat varsinaista SSRI-lääkettä koettujen sivuvaikutusten vuoksi. Tämän vuoksi he uskovat enemmän vointinsa paranemiseen ja tämä näkyisi edelleen tutkimustuloksissa.

 

Nyt Uppsalan yliopiston psykologian laitoksen tutkijat ovat osoittaneet, että identtisenkin lääkehoidon tulokset voivat vaihdella sen mukaan, mitä lääkehoidosta on potilaalle kerrottu.

Uppsalan yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että tutkijat toteuttivat satunnaistetun tutkimuksen, jossa sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivät osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Kumpaakin ryhmää hoidettiin samalla SSRI-lääkkeellä, mutta toiselle ryhmälle kerrottiin, että heitä hoidetaan niin kutsutulla aktiivisella plasebolla: sivuvaikutukset olisivat samanlaiset kuin SSRI-lääkkeellä, mutta kliinistä vastetta ei ollut odotettavissa.

Toiselle ryhmälle taas kerrottiin, että heitä hoidetaan nimenomaan SSRI-lääkkeellä. Tutkimustulosten mukaan lääkehoidosta hyötyvien määrä oli kolminkertainen tässä ryhmässä, jossa lääkehoidosta annettiin oikeaa tietoa.

Siksi tutkijoiden mielestä hoitotulosten kannalta yhtä tärkeää kuin itse lääkehoito on se, mitä ja miten lääkehoidosta kerrotaan.

 

Myös tutkittavien magneettikuvausten perusteella potilaiden odotukset vaikuttavat siihen, miten SSRI-lääkehoito aktivoi aivoja. Kahden eri tutkimusryhmän välillä oli eroja muun muassa siinä, millaista aktivaatiota näkyi aivojen pelko- ja ahdistuskeskukseksi mielletyssä mantelitumakkeessa.

Magneettikuvausten tulokset voivat tutkijoiden mukaan viitata ihmisten kognition ja tunteiden väliseen vuorovaikutukseen.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.