INFEKTIOT

RS-virus on taas kuuma tutkimusaihe

  • 8.3. 11:13

Virpi Ekholm

Kuva: Colourbox

RS-virusta vastaan kehitetään vuosikymmenten tauon jälkeen rokotteita ja lääkkeitä toden teolla.

Jos kaikki sujuu hyvin, uusia taudin hoito- ja ehkäisykeinoja on käytettävissä jo muutaman vuoden kuluttua.

Nyt onkin tärkeää selvittää, millaisen tautitaakan RS-virus aiheuttaa eri-ikäisille lapsille, toteaa lastentautiopin professori Terho Heikkinen Turun yliopistosta.

– Tarvitsemme tietoa siitä, keille lääkkeitä ja rokotteita tulisi käyttää, kun ne tulevat saataville. Tämä tieto voi auttaa myös lääkeyrityksiä kohdistamaan tuotteitaan tärkeimmille potilasryhmille, Heikkinen kertoo.

FAKTA

Eurooppalainen tutkimushanke

* Eurooppalainen Resceu-konsortio sai EU:lta yhteensä 29 miljoonan euron rahoituksen RS-viruksen merkitystä selvittävään tutkimushankkeeseen.

* Hanke selvittää RS-viruksen aiheuttamaa tautitaakkaa lapsilla ja ikäihmisillä, tutkii infektioiden taloudellisia vaikutuksia, kehittää epidemioiden seurantaa Euroopassa sekä etsii biologisia tekijöitä, jotka ennustavat vaikeaa tautia.

* Konsortiossa on mukana kaksitoista eurooppalaista yliopistoa tai kansanterveyslaitosta sekä kuusi lääkeyritystä, jotka kehittävät lääkkeitä ja rokotteita RS-virusta vastaan.

* Suomesta mukana on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jonka osuus apurahasta on 600000 euroa.

* Lisää tietoa: www.resc-eu.org.

 

Tyksissä alkaa pian tutkimus, joka selvittää RSV:n aiheuttamia infektioita ja sairaalahoitoja lasten ensimmäisen ikävuoden aikana.

Mukaan otetaan yhteensä noin 10000 vastasyntynyttä viidessä eri keskuksessa eri puolilla Eurooppaa.

Tyks rekrytoi tutkimukseen noin 2000 lasta kolmen vuoden aikana.

Tutkimus on osa laajempaa eurooppalaista hanketta, jonka tavoitteena on selvittää perusteellisesti muun muassa RS-viruksen aiheuttamaa tautitaakkaa ja taloudellisia vaikutuksia.

– Turussa on pitkä perinne lasten hengitystieinfektioiden tutkimuksesta, ja olemme siinä maailman huipulla. Tämä yhteistyö osoittaa, että muuallakin ajatellaan niin, Heikkinen hymyilee.

 

Terho Heikkisen tutkimusryhmä on jo osoittanut, että RS-virus aiheuttaa yllättävän paljon avohoidossa hoidettavia infektioita alle 3-vuotiaille lapsille.

Tulokset julkaistiin tammikuussa Journal of Infectious Diseases -lehdessä.

Tutkimuksessa lähes 30 prosenttia alle 3-vuotiaista lapsista sairasti RSV-infektion vuosittain. Heistä lähes 60 prosenttia sai jälkitautina korvatulehduksen ja vielä useampi antibioottihoitoa.

– Aiemmin on ajateltu, että RS-virus on lähinnä pienten vauvojen ongelma. Tämän tutkimuksen mukaan RSV on myös tärkeä korvatulehduksen aiheuttaja alle 3-vuotiailla lapsilla, Heikkinen kiteyttää.

Tutkimus perustui yli 2000 lapsen seuranta-aineistoon, joka kerättiin kahden RSV-epidemian aikana vuosina 2000–2002. Alun perin aineistosta selvitettiin influenssan lapsille aiheuttamaa sairastavuutta.

Nyt aineisto analysoitiin uudelleen RS-viruksen kannalta.

– Osoittautui, että RSV aiheuttaa korvatulehduksen jopa influenssaa useammin. Korvatulehduksiin puolestaan liittyy paljon kustannuksia, puhumattakaan kivusta ja kärsimyksestä, jota näille lapsille aiheutuu, Heikkinen summaa.

 

RS-viruksen ehkäisy- ja hoitokeinoille on suuri tarve maailmanlaajuisesti.

Vuosittain yli 30 miljoonaa alle 5-vuotiasta sairastuu RS-viruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen tai ilmatiehyiden tulehdukseen. Joka kymmenes heistä joutuu sairaalahoitoon, ja tautiin liittyy myös huomattavaa kuolleisuutta.

RS-virusta vastaan yritettiin kehittää rokotetta jo 1960-luvulla. Hanke epäonnistui: rokotetut lapset saivat hankalamman taudin kuin rokottamattomat.

– Tästä säikähtyneenä RSV-rokotteen kehitystyö pysähtyi vuosikymmeniksi. Asiaan on uskallettu tarttua uudelleen vasta viime vuosina, kun ensin oli selvitetty mekanismit, miksi aiempi rokote oli haitallinen, Terho Heikkinen selittää.

Pisimmällä tutkimuksissa on rokote, joka annettaisiin odottaville äideille raskauden lopulla.

Äidiltä saadut vasta-aineet suojaisivat lasta ensimmäisten kriittisten kuukausien ajan. Silloin tauti on vauvalle vaarallisin, mutta häntä ei voida vielä rokottaa virusta vastaan.

Kliinisissä tutkimuksissa on myös useita RS-viruslääkkeitä. Alustavat tulokset vaikuttavat lupaavilta: ajoissa aloitettu lääkehoito saattaa lyhentää taudin kestoa ja ehkäistä jälkitauteja.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.