POTILASTURVALLISUUS

Potilasryhmä vaatii: Kroonisen väsymysoireyhtymän tutkimus on keskeytettävä

  • 16.10.2015 14:14

Elina Heino

Ruotsissa kiistellään, kestääkö kroonista väsymysoireyhtymää sairastava ACT-terapian rasitukset vai pahentaako terpiaa käyttävä tieteellinen tutkimus potilaiden tilaa. | Kuva: Colourbox

.

Laajalti kiistelty krooninen väsymysoireyhtymä on jälleen kiistakapulana, tällä kertaa Ruotsissa.

Tukholman alueella lääketieteen tutkimuksiin tutkimuslupia myöntävä eettinen tutkimusneuvosto hyväksyi toukokuussa tutkimuksen, jossa on tarkoitus testata, olisiko tietynlaisesta terapiasta apua kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiville.

Terapian nimi on ACT (Acceptance and Commitment Therapy), suomeksi Hyväksymis- ja omistautumisterapia. Sen on tarkoitus muun muassa auttaa ihmistä havaitsemaan ajattelutapojaan ja tunteitaan, jotka ovat esteenä omien arvojen mukaiselle elämälle.

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien potilasyhdistys vaatii nyt pysäyttämään tutkimushankkeen, kertoo Dagens Medicin -lehti.

Potilasjärjestö pitää tutkimusta vaarallisena

Potilasyhdistyksen mielestä terapia on kiistanalainen ja se saattaa asettaa tutkimuspotilaiden terveyden vaaraan.

Potilasyhdistyksen puheenjohtajaHenrik Franssonsanoi Dagens Medicinelle, että terapian vaatima ponnistelu on liikaa potilaille.

 Heikko ponnistelun sieto on yksi sairauden kriteereistä, Fransson sanoo.

Karoliinisen yliopistosairaalan kipuklinikan ylilääkäri, dosentti Gunnar L Olsson puolustaa tekeillä olevaa tutkimusta.

Hän sanoo potilasjärjestön vastustuksen pohjautuvan useaan väärinkäsitykseen. Yksi niistä on se, että tutkimusryhmä pitää kroonista väsymysoireyhtymää psykiatrisena sairautena.

Olen yrittänyt selittää heille, että näin ei ole. On kaksi eri asiaa luokitella sairaus psykiatrisista syistä johtuvaksi ja yrittää parantaa potilaan elämää psykologisten keinojen avulla, Olsson sanoo.

Hänen mukaansa tutkimukseen ei kuulu fyysistä ponnistelua, jolloin se ei voi aiheuttaa terveysriskiä kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiville potilaille.

Potilaiden edustaja Fransson ei tee eroa fyysisen ja henkisen ponnistelun välillä.

Tutkimuslupaa ei harkita uudelleen

Tutkimuseettinen neuvosto katsoi, ettei se voi ottaa uuteen harkintaan tutkimuslupaa sellaisten tahojen valituksen perusteella, joilla ei ole valituslupaa asiassa.

Neuvosto siirsi asian käsittelyn terveyden- ja sosiaalihuollon valvontaviranomaiselle, Ivolle (Inspektionen för vård och omsorg).

Joko tutustuit? Mediuutisten sisältö ja tiedeuutisia osoitteessa Summa.mediuutiset.fi

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.