POTILASTURVALLISUUS

Potilasryhmä vaatii: Kroonisen väsymysoireyhtymän tutkimus on keskeytettävä

  • 16.10.2015 14:14

Elina Heino

Ruotsissa kiistellään, kestääkö kroonista väsymysoireyhtymää sairastava ACT-terapian rasitukset vai pahentaako terpiaa käyttävä tieteellinen tutkimus potilaiden tilaa. | Kuva: Colourbox

.

Laajalti kiistelty krooninen väsymysoireyhtymä on jälleen kiistakapulana, tällä kertaa Ruotsissa.

Tukholman alueella lääketieteen tutkimuksiin tutkimuslupia myöntävä eettinen tutkimusneuvosto hyväksyi toukokuussa tutkimuksen, jossa on tarkoitus testata, olisiko tietynlaisesta terapiasta apua kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiville.

Terapian nimi on ACT (Acceptance and Commitment Therapy), suomeksi Hyväksymis- ja omistautumisterapia. Sen on tarkoitus muun muassa auttaa ihmistä havaitsemaan ajattelutapojaan ja tunteitaan, jotka ovat esteenä omien arvojen mukaiselle elämälle.

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien potilasyhdistys vaatii nyt pysäyttämään tutkimushankkeen, kertoo Dagens Medicin -lehti.

Potilasjärjestö pitää tutkimusta vaarallisena

Potilasyhdistyksen mielestä terapia on kiistanalainen ja se saattaa asettaa tutkimuspotilaiden terveyden vaaraan.

Potilasyhdistyksen puheenjohtajaHenrik Franssonsanoi Dagens Medicinelle, että terapian vaatima ponnistelu on liikaa potilaille.

 Heikko ponnistelun sieto on yksi sairauden kriteereistä, Fransson sanoo.

Karoliinisen yliopistosairaalan kipuklinikan ylilääkäri, dosentti Gunnar L Olsson puolustaa tekeillä olevaa tutkimusta.

Hän sanoo potilasjärjestön vastustuksen pohjautuvan useaan väärinkäsitykseen. Yksi niistä on se, että tutkimusryhmä pitää kroonista väsymysoireyhtymää psykiatrisena sairautena.

Olen yrittänyt selittää heille, että näin ei ole. On kaksi eri asiaa luokitella sairaus psykiatrisista syistä johtuvaksi ja yrittää parantaa potilaan elämää psykologisten keinojen avulla, Olsson sanoo.

Hänen mukaansa tutkimukseen ei kuulu fyysistä ponnistelua, jolloin se ei voi aiheuttaa terveysriskiä kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiville potilaille.

Potilaiden edustaja Fransson ei tee eroa fyysisen ja henkisen ponnistelun välillä.

Tutkimuslupaa ei harkita uudelleen

Tutkimuseettinen neuvosto katsoi, ettei se voi ottaa uuteen harkintaan tutkimuslupaa sellaisten tahojen valituksen perusteella, joilla ei ole valituslupaa asiassa.

Neuvosto siirsi asian käsittelyn terveyden- ja sosiaalihuollon valvontaviranomaiselle, Ivolle (Inspektionen för vård och omsorg).

Joko tutustuit? Mediuutisten sisältö ja tiedeuutisia osoitteessa Summa.mediuutiset.fi

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.