SUOMI TERVEYSTARKASTUKSESSA

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

  • 13.7. 10:46

Nina Airisto

Kuva: Elämyskuva - Studio Harri Virta - Harri Virta

Potilaan kokemukset otetaan terveydenhuollossa nykyään varsin hyvin huomioon, arvioivat terveydenhuollon asiantuntijat paneelikeskustelussa, joka käytiin potilaan kokemuksen johtamisesta ja arvostamisesta.

Paneeli pidettiin Mediuutisten järjestämässä Suomi terveystarkastuksessa -tapahtumassa Porin SuomiAreenassa keskiviikkona.

– Potilaan kokemusten kerääminen on avoin tapa kaikkialla, ja potilastyytyväisyyskyselyt ovat johtamisen välineitä toiminnan kehittämisessä, terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta sanoi keskustelussa.

 

Puhakka mietti, että perinteiset tyytyväisyyskyselyt ovat siitä hyödyllisiä, että niihin vastaa palveluita käyttänyt henkilö. Hänen omassa organisaatiossaan asiakkaat on otettu mukaan toiminnan kehitystyöhön myös asiakasiltojen järjestämisen myötä, mutta pystyvätkö asiakkaat ottamaan kantaa terveyskeskuksen palveluihin?

– Kun puhumme asiakkaista, henkilöt eivät välttämättä ole meillä potilaina, Puhakka sanoi.

Johtaja Tuula Helander Eteläisestä Syöpäkeskuksesta ja Hyksistä uskoo, että potilaat otetaan enenevissä määrin mukaan rakentamaan terveydenhuollon ja esimerkiksi yliopistosairaaloiden prosesseja. Syöpäkeskuksenkin toimintaa tarkastelee nykyään myös kahdeksasta syöpäpotilaasta koostuva potilasraati.

– He katsovat systemaattisesti strategiasta asti, että palveleeko toiminta potilasta, Helander kertoi.

 

Syöpäkeskuksen potilasraati on jo vaikuttanut muun muassa siihen, että syöpäpotilaiden ensikäyntiohjeet yksinkertaistettiin. Potilaan näkökulmasta toimintamallit näyttävät monesti hyvin erilaisilta kuin ammattilaisten silmin.

– Potilas on ainoa, joka kulkee koko linkin A:sta Ö:hön. Ammattilaiset näkevät siitä vain pienen osan. Kuitenkin hoito on kokonaisuus, jonka haluamme toimivan. Potilailla on loistavia kysymyksiä, ideoita ja ajatuksia, Helander muistutti.

Terveydenhuollon organisaatioissa pitää kuitenkin olla halu oppia potilaan kokemuksista. Tässä auttaa, jos organisaatiolla on selvä prosessi potilaan näkökulman hyödyntämiseksi.

– Prosessi on saatava sellaiseksi, että kun potilas jättää mielipiteen, se käsitellään johtoryhmässä ja jalkautetaan sitten osastolle, Helander sanoi.

Helander näkee, että terveydenhuollon sertifioinnit ja akkreditoinnit auttavat raivaamaan muutoksia voimallisemmin eteenpäin.

– Ohjelman pitää kuitenkin olla konkreettinen, jotta henkilökunta sitoutuu siihen. Silloin toimintaa on mahdollista muuttaa.

Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman kumppaneina olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

 

Tuula Helanderin työpaikka korjattu 14.7. kello 12

.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.