SUOMI TERVEYSTARKASTUKSESSA

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

  • 13.7. 10:46

Nina Airisto

Kuva: Elämyskuva - Studio Harri Virta - Harri Virta

Potilaan kokemukset otetaan terveydenhuollossa nykyään varsin hyvin huomioon, arvioivat terveydenhuollon asiantuntijat paneelikeskustelussa, joka käytiin potilaan kokemuksen johtamisesta ja arvostamisesta.

Paneeli pidettiin Mediuutisten järjestämässä Suomi terveystarkastuksessa -tapahtumassa Porin SuomiAreenassa keskiviikkona.

– Potilaan kokemusten kerääminen on avoin tapa kaikkialla, ja potilastyytyväisyyskyselyt ovat johtamisen välineitä toiminnan kehittämisessä, terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta sanoi keskustelussa.

 

Puhakka mietti, että perinteiset tyytyväisyyskyselyt ovat siitä hyödyllisiä, että niihin vastaa palveluita käyttänyt henkilö. Hänen omassa organisaatiossaan asiakkaat on otettu mukaan toiminnan kehitystyöhön myös asiakasiltojen järjestämisen myötä, mutta pystyvätkö asiakkaat ottamaan kantaa terveyskeskuksen palveluihin?

– Kun puhumme asiakkaista, henkilöt eivät välttämättä ole meillä potilaina, Puhakka sanoi.

Johtaja Tuula Helander Eteläisestä Syöpäkeskuksesta ja Hyksistä uskoo, että potilaat otetaan enenevissä määrin mukaan rakentamaan terveydenhuollon ja esimerkiksi yliopistosairaaloiden prosesseja. Syöpäkeskuksenkin toimintaa tarkastelee nykyään myös kahdeksasta syöpäpotilaasta koostuva potilasraati.

– He katsovat systemaattisesti strategiasta asti, että palveleeko toiminta potilasta, Helander kertoi.

 

Syöpäkeskuksen potilasraati on jo vaikuttanut muun muassa siihen, että syöpäpotilaiden ensikäyntiohjeet yksinkertaistettiin. Potilaan näkökulmasta toimintamallit näyttävät monesti hyvin erilaisilta kuin ammattilaisten silmin.

– Potilas on ainoa, joka kulkee koko linkin A:sta Ö:hön. Ammattilaiset näkevät siitä vain pienen osan. Kuitenkin hoito on kokonaisuus, jonka haluamme toimivan. Potilailla on loistavia kysymyksiä, ideoita ja ajatuksia, Helander muistutti.

Terveydenhuollon organisaatioissa pitää kuitenkin olla halu oppia potilaan kokemuksista. Tässä auttaa, jos organisaatiolla on selvä prosessi potilaan näkökulman hyödyntämiseksi.

– Prosessi on saatava sellaiseksi, että kun potilas jättää mielipiteen, se käsitellään johtoryhmässä ja jalkautetaan sitten osastolle, Helander sanoi.

Helander näkee, että terveydenhuollon sertifioinnit ja akkreditoinnit auttavat raivaamaan muutoksia voimallisemmin eteenpäin.

– Ohjelman pitää kuitenkin olla konkreettinen, jotta henkilökunta sitoutuu siihen. Silloin toimintaa on mahdollista muuttaa.

Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman kumppaneina olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

 

Tuula Helanderin työpaikka korjattu 14.7. kello 12

.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.