Pomot joutuivat tulilinjalle

  • 29.9.2006 09:25

Mika Kulju, Anna Niemelä

Terveydenhuollon organisaatioissa kiehuu. Oulun sairaanhoitopiirin johtaja kieltää alaisensa mukaan antamasta haastatteluja, kun ongelmat yhteispäivystyksessä käyvät vaikeiksi.

Hätäkeskuslaitoksen johtaja katoaa ulkomaille vuosilomalle, kun hänen alaisensa valittavat sisäministerille. Kouvolan terveyskeskuksesta pakenevat lääkärit kertovat, ettei heitä ole kuunneltu organisaatiomuutoksessa.

Johtamisen ammattilaisia ongelmat eivät yllätä. Terveydenhuollossa johtamista vaikeuttaa kaksi asiaa: lääkärijohtajien kliininen ote sekä organisaatioiden asema julkisessa hallinnossa.

Julkisten organisaatioiden on yksityisiä vaikeampaa vedota muutostilanteessa omistajan tahtoon.

– Yritysjohtaja voi muutostilanteessa sanoa noudattaneensa omistajan käskyä. Julkisella sektorilla omistajaohjaus on heikompaa, sanoo tutkimusjohtaja Petri Parvinen Teknillisestä korkeakoulusta.

Johtajakoulutuson vielä nuorta

Professionalistinen johtaja on hyvä, kun organisaatiolla menee hyvin. Johtaja pitää huolen alan kehityksestä, etiikasta ja työn laadusta. Ongelma- tai muutostilanteessa taidot eivät enää riitäkään.

– Tällainen johtaja ei osaa käyttää analyyttista tietoa päätöstensä taustalla eikä analysoida organisaationsa toimintaa, Parvinen toteaa.

Hyksin Meilahden sairaalan ylilääkäri Kari Harno muistuttaa, että terveydenhuollon johtajia on koulutettu tehtäviinsä vasta muutaman vuoden ajan.

– Ennen johtamistaitojen kehittäminen oli johtajan oman kiinnostuksen varassa. Onneksi asiaan on nyt herätty ja ainakin isommat yksiköt kouluttavat johtajiaan säännöllisesti.

Työpaine ja kiire heikentävät tutkimusten mukaan eniten sairaaloiden ilmapiiriä Suomessa. Yleisimmät pelot liittyvät hoitovirheisiin.

Työterveyslaitoksen erikoistutkijan Marianna Virtasen mukaan sairaaloiden kesken ei ole suuria eroja, eikä ilmapiiri ole merkittävästi muuttunut viime vuosina. Työkuormitus on jopa jonkin verran laskenut. Virtanen pitää sairaaloiden ilmapiiriä melko hyvänä.

Lue lisää 29.9. ilmestyneestä Mediuutisista.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.