UUSI TOIMINTAMALLI

Pitäkää tämä! Asiakkaat rakastavat Vuosaaren terveyskeskuksen uutta linjaa

  • 7.9. 10:48

Erpo Pakkala

Helsinki on kokeillut laajennettuja aukioloaikoja Vuosaaren terveysasemalla viime vuoden joulukuusta alkaen.

Ensimmäisten arviointien mukaan henkilökunta ja asiakkaat ovat suhtautuneet pilottiin hyvin myönteisesti.

– Teimme asiakastyytyväisyyskyselyt maalis- ja toukokuussa. Asiakkaat toivovat ehdottomasti palvelun jatkamista. Erityisen tyytyväisiä ovat olleet työssäkäyvät ja pienituloiset, joilla ei ole työterveyshuoltoa, sanoo Vuosaaren terveysaseman ylilääkäri Virpi Jolkkonen.

Pilotissa Vuosaaren terveysasema on ollut avoinna aamuseitsemästä iltakahdeksaan.

Alussa aamu- ja iltavastaanottoaikoja sai lääkärille sekä sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille. Keväällä niitä lisättiin myös fysioterapeuteille sekä mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajille.

– Samaan aikaan laajennettuja vastaanottoaikoja on testattu myös perhekeskuksissa, hammashoitoloissa ja äitiys- ja lastenneuvoloissa. Esimerkiksi ehkäisykierukan asennukseenkin on päässyt ilta-aikaan, Jolkkonen sanoo.

Lisätoiveena asiakkaat ovat esittäneet, että myös laboratorion aukioloaikoja laajennettaisiin.

– Tästä käymme parhaillaan keskusteluja Huslabin kanssa.

 

Asiakasmäärät ovat Jolkkosen mukaan lisääntyneet pilotin aikana. Potilasmateriaali on aamu- ja ilta-aikoina ollut hyvin samanlaista kuin virka-aikana.

– 30 yleisimmästä käyntisyystä 24 on ollut samoja kuin päiväaikaan.

Iltavastaanotot ovat olleet ensisijaisesti ajanvarausvastaanottoja. Terveysasemalle on iltaisin tullut potilaita myös ilman ajanvarausta, kuten päiväaikaankin.

– Tämä ei ole kuitenkaan rinnakkainen päivystyspiste, mutta toki pitää olla valmius hoitaa myös akuuttipotilaita. Nyt kesän jälkeen aloitimme tarkemman tilastoinnin, kuinka paljon walk in -potilaita tulee ja mikä on potilaiden ikäjakauma.

 

Haaste pilotissa on Jolkkosen mukaan ollut henkilökunnan riittävyys.

Vuosaaren terveysaseman oma henkilökunta on pääsääntöisesti pystynyt hoitamaan aamu- ja iltavastaanotot, mutta myös Helsingin muilta terveysasemilta on käynyt lääkäreitä tekemässä iltavuoroja.

– Tätä mahdollisuutta tarjotaan muiden asemien henkilökunnalle myös nyt syksyllä, Jolkkonen kertoo.

Käytännössä lääkäreille on tullut kuukausittain kaksi iltavuoroa ja yksi aamuvuoro.

– Osa kokee, että ne hankaloittavat työn, yksityiselämän ja harrastusten yhteensovittamista, mutta monet tekevät mielellään enemmänkin niitä.

 

Helsinki on solminut Lääkäriliiton kanssa lääkärien aamu- ja iltatöiden palkkausta koskevan paikallisen sopimuksen. Sopimusta on jatkettu ensi vuoden loppuun.

– Tätä asiaa pitää jatkossa tarkastella valtakunnallisestikin myös muiden ammattiryhmien osalta, koska laajennettuja vastaanottoaikoja otetaan muuallakin Suomessa yhä enemmän käyttöön, Jolkkonen sanoo.

Helsingin lisäksi ainakin Turussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa on testattu laajennettuja vastaanottoaikoja.

Jolkkonen uskoo, että aamu- ja iltavastaanottoja laajennetaan Helsingissäkin muille terveysasemille.

– Ainakin ensi vuoden helmikuussa avautuvassa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa ne otetaan käyttöön. Henkilöstöresurssit eivät varmaan kuitenkaan riitä niiden järjestämiseen ihan jokaisella terveys-asemalla.

 

Vuosaaren terveysasema on mukana myös Helsingin kaupungin terveys- ja hyvinvointikeskuksen toimintamallin pilotissa, jossa työskennellään monialaisissa tiimeissä.

– Nyt syksyllä tiimien itseohjautuvuutta lisätään. Tiimiläiset jakavat keskenään ilta- ja aamuvastaanotot. Tavoitteena on, että ne olisi kuusi viikkoa eteenpäin jaettu.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.