KIRJAT

Pätevää päihdetietoa

  • 12.11.2010 12:58

Alkoholinkäyttö ja sen seuraukset liittyvät jopa neljännekseen päivystyskäynneistä. Yllättääkö luku?

Päihdesairaanhoitaja Jan Holmbergin mukaan moni terveydenhuollon työntekijä yllättyy päihteitä käyttävien potilaiden suuresta määrästä.

Holmberg on kokenut päihdeongelmaisten hoitaja ja päihdealan kouluttaja. Se näkyy kirjassa. Kirja kertoo päihteiden käytöstä laajasti lähtien liikkeelle päihdekulttuurista ja päätyen päihdetyön keinojen esittelyyn.

Vaikka aihepiiri on laaja ja tarjoaisi mahdollisuuden käsitellä asioita ylätasolla, Holmberg ei sorru siihen vaan tuo asiaa esiin esimerkein ja konkreettisin luvuin.

Terveydenhuoltoalan ammattilainen saa Holmbergin kirjasta mainion käsikirjan päihdeongelmaisten hoidon tueksi.

Kirja käsittelee päihteitä monesta näkökulmasta. Siinä selvitetään lapsen asemaa päihdeperheessä, naisten alkoholinkäyttöä sekä vanhusten päihdeongelmaa.

Yhä yleistyvään vanhusten päihteidenkäyttöön voi olla hankala puuttua, koska moni pelkää vanhusten loukkaantuvan päihdeuteluista. Holmberg esittelee hyviksi havaittuja toimintamalleja ikääntyneiden alkoholinkäytön puheeksi ottamiseksi. Puheeksi ottaminen on järjestelmällistä eikä leimaa silloin, kun alkoholinkäyttö kartoitetaan säännönmukaisesti kaikilta ikääntyneiltä potilailta.

Holmberg muistuttaa, että lääkärin tai hoitajan on turha pelätä alkoholista keskustelemista potilaan kanssa. Itse asiassa moni päihdeongelmainen häpeää omaa tilannettaan ja toivoo, että hoitohenkilökunta kysyisi alkoholinkäytöstä.

Kirjoittaja muistuttaa, että toisen ihmisen kunnioittamista on se, että kertoo huolensa tämän tilanteesta.

Alkoholista on toki helpompi keskustella potilaiden kanssa, jos on saanut perehdytystä päihdeongelmien hoitoon, työpaikalla on olemassa verkosto, jolta saa tukea päihdehoitoon ja kun tietää, minne päihdeongelmaisen potilaan voi ohjata.

Holmbergin kirja helpottaa tätä omalta osaltaan.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.