KANSALAISKYSELY

”Palveluntuottajaa vaihdetaan, kun palvelulle on tarvetta” – yli 6 500 vaihtanut sote-palveluntuottajaa

  • 19.5. 08:47

Nina Airisto

Valinnanvapauden kokeilualueilla on toukokuun puoliväliin mennessä yli 6 500 ihmistä käyttänyt oikeuttaan vaihtaa sote-palveluntarjoajaa, Sitra kertoo.

Asiakkaan laajennettua valinnanvapautta kokeillaan parhaillaan Ylä-Savossa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Tampereella. Keski-Uudellamaalla kokeilu on alkamassa toukokuun aikana.

Sitra selvitti kokeilualueiden asukkaiden mielipiteitä laajennetusta valinnanvapaudesta syksyllä 2016 ja kevättalvella 2017 toteutetuin kansalaiskyselyin. Niiden perusteella ihmisten vaihtointoon ja eri palveluntarjoajien arviointiin vaikuttavat elämäntilanne, sukupuoli, ikä sekä tähänastinen palvelujen käyttömäärä.

Esimerkiksi eri ikäryhmistä työikäiset ovat olleet kokeilujen alkuvaiheessa kiinnostuneimpia palveluntuottajan vaihtamisesta. Naiset taas pitävät valinnanvapaudessa tärkeänä mahdollisuutta yksilölliseen ja kokonaisvaltaiseen hoitoon.

Kaiken kaikkiaan laajentuvan valinnanvapauden toivotaan tarkoittavan nopeaa hoitoon pääsyä, lyhyitä jonotusaikoja ja asioiden saamista kuntoon ilman, että samaa asiaa täytyy selittää moneen kertaan monelle eri ihmiselle.

Kyselyjen perusteella suuri enemmistö suomalaisista on varsin tyytyväisiä nykyisiin perusterveydenhuollon palveluihin, eikä ole siksi kiinnostunut vaihtamaan palveluntuottajaa. Kuitenkin kokeilualueilla lähes joka neljäs on vaihtanut tai harkitsee vaihtavansa palveluntuottajaa.

– Kansalaiskyselyjen perusteella näyttäisi siltä, että palveluntuottajaa lähdetään vaihtamaan silloin, kun palvelulle on tarvetta. Vaihtamisella siis etsitään vastausta toiveeseen palvelujen saatavuudesta. Vasta kokeilujen jatko kertoo, pystytäänkö tähän ja muihin ihmisten hyvin erilaisiin odotuksiin ja tarpeisiin vastaamaan entistä paremmin valinnanvapauden myötä, Sitran asiantuntija Johanna Perälä sanoo tiedotteessa.

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Varhainen reumasairauden diagnoosi parantaa hoidon onnistumista. Esimerkiksi yhä useamman potilaan sairastamaa kihtiä voi olla vaikea tunnistaa. Oireiden tunnistaminen ja ajoissa aloitettu hoito varmistavat työkyvyn sekä elämänlaadun säilymisen. Reumaa sairastava ja kivulias potilas tarvitsee monenlaista tukea matkallaan kohti hoitotavoitettaan. Mediareenalla pääset muun muassa käymään läpi yleisimpiä reumaatikon hoitoon liittyviä erityispiirteitä, syventymään uusiin reumalääkkeisiin sekä harvinaisiin reumasairauksiin.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Mato sekoitti Britannian

Magneettikuvauslaitteiden päivittäminen ei onnistu helposti nappia painamalla.

  • 19.5. 09:15

KOLUMNI

Lääkärin paheellinen elämä

Voiko lääkärin epätäydellisyys, vatsamakkarat tai silmäpussit lisätä empatian tunnetta vastaanottoon?

  • 19.5. 09:14

TOIMITUKSELTA

Laatu, missä olet?

Laatua ei voi valita, koska siitä ei tiedä mitään.

  • 19.5. 09:14

TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen, kirjoittaa toimittaja Nina Airisto.

  • 19.5. 08:51

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Ylilääkäri

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Turun kaupunki

kaksi vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelee turkulaisia sosiaali- ja terveysasioissa. Hyvinvointitoimiala on suurin kaupungin toimialoistaja tarjoaa työtä yli 4400 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisellemm. ennaltaehkäisevien palvelujen, tutkimus-, hoito-, perhe- jakuntoutumispalvelujen parissa.

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

ERIKOISTUVAA LÄÄKÄRIÄ / SPECIALISERANDE LÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

OSASTONYLILÄÄKÄRIÄ / AVDELNINGSÖVERLÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.