TUTKIMUKSET

Päivällä saadut haavat paranevat kaksi kertaa nopeammin

  • 13.11. 13:35

Tekniikka & Talous

Päivällä saadut vammat paranevat yöllisiä vammoja nopeammin, kertoo New Scientist.

Tuoreen tutkimuksen perusteella haavat vaikuttavat paranevan jopa kaksi kertaa nopeammin, jos ne on saatu päivällä kuin jos vamma on tullut yöaikaan.

Cambridgeläisen molekyylibiologialaboratorion tutkijat ovat tutkineet, kuinka ajankohta vaikuttaa haavojen paranemiseen. He havaitsivat, että tiettyjen ihosolujen geenit menevät päälle ja pois päältä päivä-yö-vaihtelun mukaan. Nämä fibroblasteiksi kutsutut solut auttavat sulkemaan haavan sen jälkeen, kun iho on vaurioitunut. Geenit, joiden aktiivisuus vaihtelee päivän mittaan, osallistuvat tähän.

Löytö yllätti tutkijat ja niinpä he päättivät analysoida palovammoista kerättyjä aineistoja. Niiden perusteella päivällä saadut vammat parantuivat keskimäärin paljon nopeammin, vain 17 päivässä, verrattuna yöllä saatuihin vastaaviin vammoihin. Niillä paranemiseen kului keskimäärin 28 päivää.

- Paraneminen riippuu siitä, mihin aikaan vamma on saatu. Päivällä paraneminen voi tapahtua jopa 60 prosenttia nopeammin, sanoo tutkija Nathaniel Hoyle.

Kun iho vaurioituu, fibroblastit rynnistävät haavaan ja muodostavat matriisin, joka auttaa ihosoluja liikkumaan, kasvamaan ja parantamaan vaurion.

Hiirikokeissa selvisi, että solut tulevat hiiren normaalina valveillaoloaikana paikalle kaksi kertaa nopeammin kuin sen uniaikana.

Se johtuu ilmeisesti noin 30 geenistä, jotka ovat valveillaoloaikana aktiivisempia. Ne auttavat kontrolloimaan proteiinia, jota fibroblastit käyttävät liikkumiseen.

Tutkijat arvelevat paranemisen olevan yhteydessä nisäkkäiden vuorokausirytmiin, koska loukkaantumisia tapahtuu todennäköisimmin silloin, kun olemme aktiivisia.

Jos lääkkeillä pystytään huijaamaan vammakohtaa luulemaan, että on päivä, vammat voisivat parantua nopeammin.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.

Lähde: Miina Rautiainen, Tekniikka & Talous

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.