LEIKKAUSTOIMINTA

Outo ero leikkauksissa – Onko nukutus kunnan sairaalassa vaarallisempi kuin yksityisellä?

  • 5.9. 16:13

Elina Heino

| Kuva: Vincent Hazat / colourbox.com

Sairaalamaailmaa on viime vuosina kuohuttanut lainsäätäjien päätös, että anestesiaa eli nukutusta vaativia leikkauksia saa julkisella puolella tehdä vain niissä muutamissa suurissa sairaaloissa, joissa on useiden erikoisalojen ympärivuorokautinen päivystys.

Näin siitä huolimatta, että leikkaus vaatisi nukutusta vain muutaman minuutin, kuten lapsen korvien putkitus.

Päätöstä perustellaan usein potilasturvallisuudella.

Useat kaupungit ovat koko kevään kapinoineet tätä päätöstä vastaan, mutta kesän aikana melkein kaikki niiistä ovat pakon edessä luopuneet vastarinnasta.

 

Nyt terveydenhuollon kentällä kytee uusi päivystysuudistukseen liittyvä ärtymyksen aihe.

Sen puki sanoiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin palvelualuejohtaja Markku Härmä haastattelussa, joka julkaistiin Mediuutisissa 1. syyskuuta.

Hän tiukkasi, mikseivät päivystysasetuksessa kunnallisille sairaaloille määritellyt tiukat ehdot päivystyksenä tehtävistä leikkauksista koske yksityisten sairaaloiden leikkaustoimintaa.

Kysytään asiaa sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvokselta Timo Keistiseltä.

Miksi näin on?

– Laki yksityisen terveydenhuollon toiminnasta on erilainen kuin kunnallisen sektorin toimintaa säätelevä terveydenhuoltolaki, Keistinen vastaa.

Pidätkö sitä ongelmana?

– Kyllä tämä on tiedostettu. Pyrimme löytämään siihen ratkaisut samalla, kun sote-uudistus etenee. Sen yhtenä tavoitteena on, että yksityinen ja julkinen terveydenhuolto olisivat kaikin puolin samalla viivalla.

Yksityiseltä terveydenhuollolta vaaditaan siis tulevaisuudessa samanlaisia päivystysvalmiuksia leikkausten yhteydessä kuin julkiselta sairaalalta?

– Uskoisin, että yksityisen ja julkisen puolen laatuvaatimukset yhtenevät, kun on kyse veroilla maksetuista hoidoista eli potilas on yksityspuolella hoidossa käytettyään valinnanvapauttaan.

Keistisen mukaan tilanne toivon mukaan korjaantuu vuoden 2020 alusta.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.