Laki ja järjestys

Oikeusoppineet kritisoivat aselakia

  • 29.10.2010 08:52

Kati Haapakoski

– Ei tällä lailla pystytä puuttumaan todellisiin ongelmaryhmiin. Heillä on aseita, mutta ei lupia, sanoo Keminmaalainen Mediverkon ylilääkäri Pertti Sakaranaho. | Kuva: Tuomo Ylinärä

Terveydenhuollon juridiikkaan erikoistunut oikeustieteen tohtori Irma Pahlmankyseenalaistaa aselakiuudistuksen ilmoitusvelvollisuuden. Hänen mielestään se sopii huonosti lääkärin vahvaan salassapitovelvollisuuden perinteeseen, koska se vaarantaa potilaan ja lääkärin luottamuksellisen suhteen.

– Saavutetaanko muutoksella sellaista etua, että se oikeuttaa poikkeamaan terveydenhuollon luottamuksellisuuden periaatteesta? Pahlman kysyy.

Hän muistuttaa, että terveydenhuollon lainsäädäntö lähtee siitä, että potilas voi hakeutua hoitoon luottaen, ettei hänen terveyttään ja sairauttaan koskeva tieto leviä ulkopuolisille.

Psykiatrit: Aselaki on susi

Psykiatrien mielestä aselakiuudistus on susi ja ristiriidassa potilaan oikeuksien kanssa. Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtajan, psykiatrian professorin Jyrki Korkeilan arvion mukaan lain toteuttamisesta on todennäköisemmin haittaa kuin hyötyä.

Korkeilan mukaan aseiden saatavuuden rajoittaminen vähentää murha- ja itsemurhakuolleisuutta tuntuvasti ilman, että siirrytään muihin keinoihin. Tästä on myös tietoa. Sen sijaan kokemus- tai tutkimusperäistä tietoa ei ole siitä, mitä seuraa lääkärin velvollisuudesta ilmoittaa asiasta poliisille.

–?Pahimmillaan tämä voi johtaa huoleen siitä, voiko lääkärille uskoutua ilman, että menettäisi aseenkantolupansa.

Valtaosa esimerkiksi psykoottisten henkilöiden tekemistä henkirikoksista tehdään ensimmäisessä psykoosissa ennen hoitoon hakeutumista.

Korkeilan mukaan prosessi työllistää tarpeettomasti, jos poliisi alkaa edellyttää joiltakuilta lääkärin lausuntoa. Hänen mielestään asiaa ei saisi hoitaa tavanomaisessa hoitotakuun aikataulussa.

Tämä sääntö on purkautumassa, koska eduskunta hyväksyi keskiviikkona aselain uudistuksen. Eduskunta tiukensi alkuperäistä hallituksen esitystä niin, että lääkärille tulee velvollisuus tehdä poliisille ilmoitus mahdollisista aselupien riskihaltijoista. Hallitus ehdotti alun perin ilmoitusoikeutta. Muulle hoitohenkilöstölle jäi ilmoitusoikeus.

Poliisi on ulkopuolisen asemassa

Pahlmanin mukaan poliisi on ulkopuolisen asemassa, ei erityisasemassa, lääkärin salassapitovelvollisuuteen nähden.

Tulevaisuudessakin lääkäri voi kertoa potilasta koskevan arkaluonteisen tiedon vain potilaan omalla suostumuksella.

– Lääkärillä on oikeus tietää täsmällisesti ilmoitusvelvollisuuden täyttyminen, jotta hän ei syyllisty salassapitovelvollisuuden rikkomiseen, Pahlman sanoo.

Hänen mukaansa lääkärin mahdollista ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä voi arvioida Valviran ylläpitämän ammattihenkilöiden valvontajärjestelmän kautta. Laiminlyönti voi tulla arvioitavaksi laiminlyöntirikoksena, vaikka ampuma-aselakiin ei sisälly ilmoitusvelvollisuutta koskevaa sanktiopykälää.

– Todennäköistä tämä ei liene. Riittävä näyttö olisi erittäin vaikea saada, Pahlman toteaa.

Vaaralliset tekijät eivät jää haaviin

Lääkärit paheksuvat eduskunnan päätöstä. Keminmaalainen Mediverkon ylilääkäri Pertti Sakaranaho, Suomen yleislääkärit ry:n puheenjohtaja, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n ylilääkäri Mikko Valkonen ja Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve eivät usko, että todella vaaralliset aseenkantajat jäävät tällä keinoin poliisin haaviin.

– Ei tällä lailla pystytä puuttumaan todellisiin ongelmaryhmiin. Heillä on aseita, mutta ei lupia, Sakaranaho sanoo.

He pelkäävät, että potilaan luottamus lääkäriin kuolee, jos lääkäristä tulee poliisiviranomaisen jatke.

– Turvallisuuden keskeinen tae on, että ihminen uskaltaa kertoa itselleen kipeitä asioita ilman, että tieto kulkee virkamiehille. Hoitamaton on vaarallisempi kuin hoidettu, Pälve toteaa.

Pälveen mielestä päätös osoittaa poliitikkojen täydellistä ymmärtämättömyyttä lääkärin osuudesta aseturvallisuuden hoitamisessa.

Lääkärit osallistuvat aselupien peruutuksiin jo nykyisin. Sakaranaho on perunut yhden aseluvan tänä syksynä Keminmaassa. Tässä tapauksessa omaiset olivat ottaneet yhteyttä poliisiin, joka teki pyynnön lääkärille.

Turvallisuus vaarantuu

Sakaranahoa ja Valkosta mietityttää myös lääkäreiden turvallisuus.

– Usein aseita on paranoidisilla ihmisillä, jotka ovat hankkineet aseen, koska tuntevat itsensä uhatuiksi. Lääkärin ei tunnu mukavalta lähteä kotiin töistä, jos hän joutuu miettimään, kuinka ymmärtäväinen potilas on päätökselle ollut, Valkonen sanoo.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.