ASCO 2017

Nuoruuden ylipaino ja huono kunto nostaa syöpäriskiä

  • 20.6. 09:04

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Jos nuorella miehellä on ylipainoa ja huono kunto, hänellä on ainakin 30 prosenttia suurempi riski sairastua myöhemmällä iällä syöpään kuin niillä, jotka ovat nuorena normaalipainoisia ja hyväkuntoisia.

Tämä ilmeni onkologiaan Taysissa erikoistuvan työterveyshuollon erikoislääkärin Jorma Sormusen ja työryhmän tutkimuksessa, jota Sormunen tekee väitöskirjaa varten.

Sormusen vanhan työnantajan Puolustusvoimien arkistosta kerättiin vuonna 1958 syntyneiden miesten varusmiespalvelun aikaisia tietoja sairauksista, fyysisestä kunnosta, painosta ja pituudesta. Paperiarkistoa kahlasi läpi kaksi ihmistä 11 kuukauden ajan.

Tietoja oli 32 000 miehestä. Heistä noin tuhat oli ylipainoisia ja huonokuntoisia. Syöpätiedot on saatu syöpärekisteristä.

Sormunen esitti tuloksia ASCO-konferenssin posterisessiossa. Niiden valossa näyttää siltä, että syöpäesiintyvyys kasvaa tulevaisuudessa.

– Nykyikäluokkien kuntohan on yleisesti huonompi kuin tutkitun ikäluokan, Sormunen sanoo.

Samalla tulokset antavat myös pontta terveydenedistämistyölle. Ne osoittavat, että nuorena opitut hyvät elintavat kantavat vuosikymmenten päähän syöpäsairastavuuden vähenemisenä.

Jorma Sormunen on tyytyväinen, että pääsi esittämään tuloksia ASCOon.

– ASCO on meidän alan olympialaiset, hän sanoo.

Posterilla käyneet olivat Sormusen mukaan vaikuttuneita Suomen Syöpärekisterin toiminnasta ja sen kattavuudesta.

Kysymyksiä tuli muun muassa tutkimusdatan vahvuuksista ja heikkouksista.

Vahvoja puolia ovat Sormusen mukaan kattava materiaali ikäluokasta, samalla tavalla tehdyt fyysisen kunnon mittaukset ja kaikkien syöpien seuranta. Toisaalta esimerkiksi tutkittavien ammattiluokitus puuttuu, eikä mittauksia ole voitu toistaa armeijan jälkeen.

Aineiston tutkimus jatkuu. Posterissa analysoitiin syöpätiedot vuoden 2014 loppuun asti. Aineiston keruuta on tarkoitus jatkaa.

Sormunen uskoo, että tulevaisuudessa aineistosta saadaan entistä tarkempaa tietoa eri syöpätyyppien ilmaantuvuuksista ja niiden yhteydestä nuoruuden kuntoon ja painoon. Ikäluokan vanhetessa on odotettavissa, että syöpien ilmaantuvuus kasvaa.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRANSIJAISUUS Plastiikkakirurgia (1)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.