ASCO 2017

Nuoruuden ylipaino ja huono kunto nostaa syöpäriskiä

  • 20.6. 09:04

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Jos nuorella miehellä on ylipainoa ja huono kunto, hänellä on ainakin 30 prosenttia suurempi riski sairastua myöhemmällä iällä syöpään kuin niillä, jotka ovat nuorena normaalipainoisia ja hyväkuntoisia.

Tämä ilmeni onkologiaan Taysissa erikoistuvan työterveyshuollon erikoislääkärin Jorma Sormusen ja työryhmän tutkimuksessa, jota Sormunen tekee väitöskirjaa varten.

Sormusen vanhan työnantajan Puolustusvoimien arkistosta kerättiin vuonna 1958 syntyneiden miesten varusmiespalvelun aikaisia tietoja sairauksista, fyysisestä kunnosta, painosta ja pituudesta. Paperiarkistoa kahlasi läpi kaksi ihmistä 11 kuukauden ajan.

Tietoja oli 32 000 miehestä. Heistä noin tuhat oli ylipainoisia ja huonokuntoisia. Syöpätiedot on saatu syöpärekisteristä.

Sormunen esitti tuloksia ASCO-konferenssin posterisessiossa. Niiden valossa näyttää siltä, että syöpäesiintyvyys kasvaa tulevaisuudessa.

– Nykyikäluokkien kuntohan on yleisesti huonompi kuin tutkitun ikäluokan, Sormunen sanoo.

Samalla tulokset antavat myös pontta terveydenedistämistyölle. Ne osoittavat, että nuorena opitut hyvät elintavat kantavat vuosikymmenten päähän syöpäsairastavuuden vähenemisenä.

Jorma Sormunen on tyytyväinen, että pääsi esittämään tuloksia ASCOon.

– ASCO on meidän alan olympialaiset, hän sanoo.

Posterilla käyneet olivat Sormusen mukaan vaikuttuneita Suomen Syöpärekisterin toiminnasta ja sen kattavuudesta.

Kysymyksiä tuli muun muassa tutkimusdatan vahvuuksista ja heikkouksista.

Vahvoja puolia ovat Sormusen mukaan kattava materiaali ikäluokasta, samalla tavalla tehdyt fyysisen kunnon mittaukset ja kaikkien syöpien seuranta. Toisaalta esimerkiksi tutkittavien ammattiluokitus puuttuu, eikä mittauksia ole voitu toistaa armeijan jälkeen.

Aineiston tutkimus jatkuu. Posterissa analysoitiin syöpätiedot vuoden 2014 loppuun asti. Aineiston keruuta on tarkoitus jatkaa.

Sormunen uskoo, että tulevaisuudessa aineistosta saadaan entistä tarkempaa tietoa eri syöpätyyppien ilmaantuvuuksista ja niiden yhteydestä nuoruuden kuntoon ja painoon. Ikäluokan vanhetessa on odotettavissa, että syöpien ilmaantuvuus kasvaa.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.