Allergiat

Muutaman vuoden päästä koivuallergiaan voi olla saatavilla suomalainen rokote

  • 12.10. 10:43

Tiina Aisla

Kuva: Colourbox

Suomalainen koivuallergian hoitoon suunnattu immunoterapeuttinen tuote, niin sanottu allergiarokote, saattaa olla kuluttajien saatavilla jo muutaman vuoden kuluttua.

Tuote perustuu uudentyyppiseen immunoterapiaan, jota on kehitetty espoolaisessa biolääkeyrityksessä Desentumissa.

– Muokkaamme allergeeneja, joista muokkauksen seurauksena saatavat hypoallergeenit eivät laukaise histamiinieritystä kuten vastaavat villityypin allergeenit, tiivistää tuotteen kehittäneen Desentum Oy:n toimitusjohtaja Pekka Mattila.

 

Hypoallergeenit testataan ensin potilailla kliinisissä kokeissa. Esimerkiksi koivuallergian hoitoon suunnatun tuotteen potilastutkimukset on tarkoitus käynnistää ensi vuoden alkupuolella.

Ensimmäinen tutkimus on allergiatestiä muistuttava ihopistokoe. Tutkimukseen rekrytoidaan pieni joukko koivuallergisia potilaita ja muutamia terveitä koehenkilöitä.

– Tavoitteena on, että tuotteista tulisi uudentyyppisiä immunoterapeuttisia valmisteita allergisten henkilöiden hoitamiseksi. Aikaisintaan rokote voisi olla markkinoilla 2020 tai 2021, arvioi Mattila.

Desentumin kehittämän rokotteen teho perustuu tunnettujen allergeenien muokkaamiseen geeniteknologisesti niin, että ne eivät aiheuta allergiaoireita, vaan käynnistävät immuunijärjestelmässä allergialta suojaavien vasta-aineiden tuotannon.

– Siedätystä on käytetty jo vuosikymmeniä vaikeiden allergioiden hoitoon, mutta se on pitkä ja sitoutumista vaativa prosessi, ja hoidon aikana potilas kärsii allergiaoireista ennen kuin elimistö oppii sietämään allergeenia. Rokote tehostaa ja lyhentää hoitoa sekä tekee siitä turvallisempaa ja potilasystävällisempää, Mattila sanoo.

 

Eläinkokeissa on jo todistettu, että tuote saa aikaan IgG-vasteen syntymisen ja vastaavasti haitallinen IgE-vaste pienenee.

– Sitä, miten kliinisissä kokeissa käy, ei voi kuitenkaan ennustaa. Immunoterapiaa on käytetty allergioiden hoidossa jo noin 100 vuotta, joten myös näyttöä sen toimivuudesta on, sanoo Mattila.

Koivuallergiaan suunnattu rokote ei ole ainoa, jota Espoossa kehitetään.

Tulevaisuudessa immunoterapiasta voivat löytyä keinot myös esimerkiksi maitoproteiiniallergian sekä timotein, hevosen, koiran ja kissan aiheuttamiin allergioihin.

– Vaikuttaa siltä, että esimerkiksi hevosen allergeeni on hyvin herkkä laukaisemaan allergisia reaktioita eli saa niitä aikaan hyvin pienissä pitoisuuksissa. Allergeenin muokkauksen kautta me olemme saaneet vähennettyä allergeenisuutta eli histamiinin eritystä huomattavasti.

 

VTT:n spin-offina alkunsa saanut Desentum keräsi viime vuoden lopussa lähes kahden miljoonan euron rahoituksen. Sen avulla se on valmistellut koivuallergiaan suunnatun rokotteen kliinisiä tutkimuksia ja rokotteen tuotantoa puhdastiloissa.

Alkuvaiheen kliinisten tutkimusten rahoittamiseksi yritys on käynnistänyt joukkorahoituskierroksen.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.